O středověkých mravech a stolování
V 11. století přijela do Benátek jistá byzantská princezna, aby uzavřela sňatek s místním dóžetem. Při jídle používala zlatou vidličku a zdejší biskup ji napomenul za nespolečenské chování. V západní Evropě si ve středověku totiž lidé brali maso přímo rukama ze společné mísy. Vidliček se začalo v hojnější míře používat až v době renesance, a to jen pro nakládání jídla na talíř. Sada příborů, sestávající z nože, vidličky a lžíce, tak jak ji známe dnes, se začala používat až v 18. století.
Středověcí lidé včetně šlechticů neznali základy hygieny, ani úctu k jedinci. Následující text není drsným, černým humorem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to ukázka ze středověkých evropských pravidel pro stolování a společenských mravů. Kdo je útlocitné povahy, nechť následující řádky raději nečte.
- Mít na hlavě přilbu a přitom obsluhovat dámu, je známkou špatných mravů.
- Je-li to možné, zdrž se plivání na stůl.
- Bzdění lze zakrýt kašláním.
- Před usednutím se podívej, zda sedadlo není pokálené.
- Je nezdvořilé zdravit člověka, který právě močí nebo vyprazdňuje střeva.
Myslím si, že na středověké hostině se spolustolovníky těchto mravů bychom nepozřeli ani sousto, byť by se stůl prohýbal pod vybranými lahůdkami. Ještě, že už je ten středověk dávno pryč, ale na druhé straně, to by se nám to v tom středověku báječně hubnulo.
28.1.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - O středověkých mravech a stolování
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Není to tak uplná pravda.
Jakpak se asi za pár set let budou lidi dívat na naše dnešní zvyky Ostatně, ty poučky jsou platné pořád, ne? Zejména ta poslední
Hezký článek, díky. Močícího na záchodě bych raději nezdavil ani dneska, aby náhodou nebyl zvědavý, kdo ho zdraví
ále, tolik útlocitnosti, být mezi nimi, přijde vám to normální. Oni by se nám asi chechtali kvůli tomu, jaká složitá pravidla jsme si pro stolování vymyslili a zcela správně by nám mohli předhodit, že pro samé poučky si ani nepochutnáme.
brrrrrrrrrr
Fujtabl
Je to hnus velebnosti!
Vůbec se nedivím, že lidé umírali na nemoci jako je tyfus, mor a cholera.
Jsem ráda,že žiju teď....
no, já si myslím, že kdybychom v té době žili,a nepoznali nic jiného, tak bychom to brali jako normální a dlabali bychom, až by se nám dělaly boule za ušima.Ovšem takto se vrátit o nějaké století, tak by nám myslím nechutnal ani ten suchý chleba,co by nám dělal žaludek.No jiná doba-jiný mrav a chutě....asi jedině dětičky -mlíčko přímo od zdroje
to je pravda, hubnulo by mi tam naprosto dokonale, navíc ono ani to jídlo nebylo zase nic extra....když si představíme, že maso bylo nejspíš "správně" zamřelé a totálně překořeněné (ve vyšší společnosti, aby se ukázalo, že na to máme) tak bych tam možná pozřela tak akorát chleba....