Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na vašem talíři

Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na všem talíři

Ryby by na našem jídelníčku měly mít své stálé místo. Pravda, jsou lidé, kteří je zrovna nemusí, ale většina z nás si na nějaké té rybce ráda pochutná. Mezi jedny z nejoblíbenějších patří losos. Oslovili jsme majitele internetového obchodu www.erybarna.cz pana Jana Vondráčka, aby našim čtenářkám řekl o lososovi několik zajímavostí. A pokud patříte k milovníkům této vynikající ryby i vy, můžete se zapojit do soutěže a vyhrát kilové balení plné lososa.

Jaký je původ lososa, kterého nabízíte?

Původ našeho uzeného lososa je z Atlantického moře. Lososi se chovají na farmách v Norsku nebo Skotsku, kde se chytají na volném moři do sítí. Obecně je nazýváme „divocí, volně žijící lososi“.Mnoho farmářů chová lososy také na východním pobřeží Kanady převážně v zátoce Fundy.

Mají tyto uzené ryby kosti?

Každá  ryba má kosti, ale při tepelné úpravě se kosti rozpečou (rozpadnou). Lidé jsou mystifikovaní tím, že český kapr má mnoho kostí, ale po jednoduché úpravě se i těchto kostí zbavíte.

Jaké se vyrábí uzený losos?

K výrobě uzeného lososa se používá losos obecný (Atlantic Salmon) a to pouze čerstvý z BIO farem ve Skotsku. Celý losos se vyfiletuje na dvě půlky a strojově se odstraní část obsahu kostí. Poté se vloží do udící místnosti a při pozvolném proudění studeného kouře se udí do stanovené kvality. Po vychladnutí se uzené lososové filety strojově prořezávají na tenké plátky pod úhlem 21 % a zarovnávají do požadovaného rozměru. Potom se už jen vakuují a exportují k zákazníkovi. U těchto lososů je nižší obsah tuku a vede k tomu, že bio losos má výjimečnou chuť, vůni a strukturu masa.

Jaké jsou úpravy uzených lososů na trhu?

Nejvíce se na trhu vyskytuje losos uzený ve studeném kouři na bukovém dřevě. Tento losos je nakrájený na velmi jemné plátky a celý je pak zabalen ve vakuu. Losos má velmi jemnou chuť a vůni. Ideální na chlebíčky, obložené mísy, saláty a předkrmy.

Můžete nám doporučit, jak si vychutnat uzeného lososa?

Doporučujeme vám volně uzeného lososa s kapary, pokapaného citronem a lehce posypaného koprem. Kopr můžete použít čerstvý nebo sušený. K tomu doporučujeme tmavou bagetu potřenou česnekovým máslem, kterou na chvilku necháte opéct v troubě. Je to výtečné.

Jakou trvanlivost má uzený losos?

Stanovená norma trvanlivosti od zpracování do spotřeby je jeden měsíc. Po otevření vám doporučujeme maximálně do čtyř dnů potravinu zkonzumovat.

Kde si můžeme uzené lososa koupit a kolik stojí?

Uzeného lososa si můžete objednat na www.erybarna.cz  ve dvou velikostech . Menší balení je 500 g a větší je 1 kg a cena se pohybuje okolo 50 Kč/za 100 g.

Redakce


17.3.2010   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 35   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na vašem talíři

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-35
Lucinka258
Lucinka258 - 14.7.2020 7:52

Losos je nejlepší ryba :-) Chutné maso a žádné kosti, takže ho jedí i děti :-) . Klasické ryby se jim bojím dávat, abych v masu nepřehlédla kost. Největší úspěch má u nás losos s bylinkovou omáčkou, kterého připravuji podle receptu z https://www.receptnajidlo.cz/ , ale někdy ho udělám i jen na másle se zeleninou.

 
koliaska105
koliaska105 - 20.4.2019 20:16

Lososa si u nás doma občas dopřejeme, ale vzhledem k tomu, že můj manžel je rybář, tak u nás "frčí" spíše sladkovodní ryby. Jen tak mimochodem, jestli můžu doporučit, tak před nějakou dobou se mi podařilo narazit na super stránku s recepty na zpracování ryb: https://www.zachytame.cz/rybarska-kucharka Už jsem jich pár zkoušela a super. :-)

 
Leii
Leii - 19.3.2010 8:46

janvondracek: děkuji, tato pravidla znám, ale nebylo mi jasné, jak funguje dohromady, cituji: "chov na farmách...kde se (lososi) chytají na volném moři do sítí" s udělováním biocertifikátu - jsou tedy na volném moři nebo ne?

 
janvondracek
janvondracek - 18.3.2010 11:54

Lei: Dobrý den,
Certifikát BIO obdrží jen chovatelé, kteří splňují přísná ekologická pravidla a dodržují normy stanovené pro bio chov ( biokrmivo, původ, chov, vlastní zpracování atd.)
U živočichů, které se volně pohybují v přírodě se bere za samozřejmost, že jsou v bio kvalitě respektive nejzdravější, ale nazývají se „volně žijící“ nebo „divocí“. Chovům z volné přírody se certifikáty neudělují...

 
janvondracek
janvondracek - 18.3.2010 11:50

Dobrý den,
Certifikát BIO obdrží jen chovatelé, kteří splňují přísné ekologická pravidla a dodržují normy stanovené pro bio chov ( biokrmivo, původ, chov, vlastní zpracování atd.)
U živočichů které se volně pohybují v přírodě se bere za samozřejmost, že jsou v bio kvalitě respektive nejzdravější, ale nazývají se „volně žijící“ nebo „divocí“. Chovům z volné přírody se certifikáty neudělují...

 
Leii
Leii - 17.3.2010 22:00

Lei: pardon, losoS, samozřejmě

 
Leii
Leii - 17.3.2010 21:59

janvondracek: mohla bych se zeptat, na základě čeho dostává loso certifikát bio (viz text výše), respektive jak lze garantovat bio původ u živočichů, kteří se volně pohybují v moři, které je jako médium nekontrolovatelné? děkuji za odpověď.

 
janvondracek
janvondracek - 17.3.2010 21:04

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30547721&id=1243305475#!/pages/wwwerybarnacz/242414575889?ref=mf

 
janvondracek
janvondracek - 17.3.2010 21:03

martuš: Jsou i levnější varinaty chlazených a mrazených ryb, zavolejte poradíme :)

 
janvondracek
janvondracek - 17.3.2010 21:01

IVUSKA 56: Zašlete recept na erybarna@seznam.cz, rádi zveřejníme :-)

 
janvondracek
janvondracek - 17.3.2010 21:00

Linda: Zpracování uzených lososů se liší dle výrobce a technologie. My s přtelkyní uzeného 1kg lososa sníme na posezení během víkendu. Natural s koprem a citronem, s česnekovou bagetou, do slaátu, na jednohubky, do těstovin jako přísda nebo jako omáčku ...atd

 
janvondracek
janvondracek - 17.3.2010 20:44

Nechci nikomu mluvit do svědomí, ale pangas ryba je vždy mražená s druhy asijských ryb, která je hluboce mražená a dodávaná na Evropský trh. Zde jsou filata ve velkých řetězcích rozmaražována a podávána jako chalazená ryba !!! Lidi nesmysl !!! Chtěl bych Vám doporučit dostupné alternativy, které Vás potěší nejen na chuti, ale na i na srdci a po té i v peněžence ... koukněte na naše webovky www.erybarna.cz nebo se přihlaště http://www.facebook.com/pages/wwwerybarnacz/242414575889?ref=mf&v=wall#!/pages/wwwerybarnacz/242414575889?ref=mf

 
Juana
Juana - 17.3.2010 20:25

Pangas mi chutná víc než losos, ale musí se koupit pěkné filety, kupujeme je obvykle čerstvé v Makru. No, čerstvé, možná k nám taky cestují zamražené, ale poznat to teda není. smajlik - 16

 
bibusa
bibusa - 17.3.2010 20:09

Pangasius je vyborna ryba, moja mamka ho vie vyborne pripravit - neviem, ake korenie pouziva, ale vypraza ho a je to velmi chutne.
Ja robim lososa takto (kupujeme nemrazeneho, aljasskeho):
lososa pokvapkam citronom, orascujem (okminujem), posolim a peciem na kusku masla. Je to ten najjednoduchsi a najchutnejsi recept. Skusala som aj ine - pridat k nemu zeleninu a dusit ho v rure, ale nebolo to ono.
Kapor je plny kosti, kto by ho jedol...

 
Santé
Santé - 17.3.2010 19:58

No nedávno psal nějaký náš odborník na ryby a psal - pangase teda neee, to prý náš kapr, to je lahůdka, ale pangas smajlik - 66smajlik - 66smajlik - 66

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-35
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.