Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na vašem talíři
Ryby by na našem jídelníčku měly mít své stálé místo. Pravda, jsou lidé, kteří je zrovna nemusí, ale většina z nás si na nějaké té rybce ráda pochutná. Mezi jedny z nejoblíbenějších patří losos. Oslovili jsme majitele internetového obchodu www.erybarna.cz pana Jana Vondráčka, aby našim čtenářkám řekl o lososovi několik zajímavostí. A pokud patříte k milovníkům této vynikající ryby i vy, můžete se zapojit do soutěže a vyhrát kilové balení plné lososa.
Jaký je původ lososa, kterého nabízíte?
Původ našeho uzeného lososa je z Atlantického moře. Lososi se chovají na farmách v Norsku nebo Skotsku, kde se chytají na volném moři do sítí. Obecně je nazýváme „divocí, volně žijící lososi“.Mnoho farmářů chová lososy také na východním pobřeží Kanady převážně v zátoce Fundy.
Mají tyto uzené ryby kosti?
Každá ryba má kosti, ale při tepelné úpravě se kosti rozpečou (rozpadnou). Lidé jsou mystifikovaní tím, že český kapr má mnoho kostí, ale po jednoduché úpravě se i těchto kostí zbavíte.
Jaké se vyrábí uzený losos?
K výrobě uzeného lososa se používá losos obecný (Atlantic Salmon) a to pouze čerstvý z BIO farem ve Skotsku. Celý losos se vyfiletuje na dvě půlky a strojově se odstraní část obsahu kostí. Poté se vloží do udící místnosti a při pozvolném proudění studeného kouře se udí do stanovené kvality. Po vychladnutí se uzené lososové filety strojově prořezávají na tenké plátky pod úhlem 21 % a zarovnávají do požadovaného rozměru. Potom se už jen vakuují a exportují k zákazníkovi. U těchto lososů je nižší obsah tuku a vede k tomu, že bio losos má výjimečnou chuť, vůni a strukturu masa.
Jaké jsou úpravy uzených lososů na trhu?
Nejvíce se na trhu vyskytuje losos uzený ve studeném kouři na bukovém dřevě. Tento losos je nakrájený na velmi jemné plátky a celý je pak zabalen ve vakuu. Losos má velmi jemnou chuť a vůni. Ideální na chlebíčky, obložené mísy, saláty a předkrmy.
Můžete nám doporučit, jak si vychutnat uzeného lososa?
Doporučujeme vám volně uzeného lososa s kapary, pokapaného citronem a lehce posypaného koprem. Kopr můžete použít čerstvý nebo sušený. K tomu doporučujeme tmavou bagetu potřenou česnekovým máslem, kterou na chvilku necháte opéct v troubě. Je to výtečné.
Jakou trvanlivost má uzený losos?
Stanovená norma trvanlivosti od zpracování do spotřeby je jeden měsíc. Po otevření vám doporučujeme maximálně do čtyř dnů potravinu zkonzumovat.
Kde si můžeme uzené lososa koupit a kolik stojí?
Uzeného lososa si můžete objednat na www.erybarna.cz ve dvou velikostech . Menší balení je 500 g a větší je 1 kg a cena se pohybuje okolo 50 Kč/za 100 g.
17.3.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 35 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na vašem talíři
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Losos je nejlepší ryba :-) Chutné maso a žádné kosti, takže ho jedí i děti :-) . Klasické ryby se jim bojím dávat, abych v masu nepřehlédla kost. Největší úspěch má u nás losos s bylinkovou omáčkou, kterého připravuji podle receptu z https://www.receptnajidlo.cz/ , ale někdy ho udělám i jen na másle se zeleninou.
Lososa si u nás doma občas dopřejeme, ale vzhledem k tomu, že můj manžel je rybář, tak u nás "frčí" spíše sladkovodní ryby. Jen tak mimochodem, jestli můžu doporučit, tak před nějakou dobou se mi podařilo narazit na super stránku s recepty na zpracování ryb: https://www.zachytame.cz/rybarska-kucharka Už jsem jich pár zkoušela a super. :-)
janvondracek: děkuji, tato pravidla znám, ale nebylo mi jasné, jak funguje dohromady, cituji: "chov na farmách...kde se (lososi) chytají na volném moři do sítí" s udělováním biocertifikátu - jsou tedy na volném moři nebo ne?
Lei: Dobrý den,
Certifikát BIO obdrží jen chovatelé, kteří splňují přísná ekologická pravidla a dodržují normy stanovené pro bio chov ( biokrmivo, původ, chov, vlastní zpracování atd.)
U živočichů, které se volně pohybují v přírodě se bere za samozřejmost, že jsou v bio kvalitě respektive nejzdravější, ale nazývají se „volně žijící“ nebo „divocí“. Chovům z volné přírody se certifikáty neudělují...
Dobrý den,
Certifikát BIO obdrží jen chovatelé, kteří splňují přísné ekologická pravidla a dodržují normy stanovené pro bio chov ( biokrmivo, původ, chov, vlastní zpracování atd.)
U živočichů které se volně pohybují v přírodě se bere za samozřejmost, že jsou v bio kvalitě respektive nejzdravější, ale nazývají se „volně žijící“ nebo „divocí“. Chovům z volné přírody se certifikáty neudělují...
Lei: pardon, losoS, samozřejmě
janvondracek: mohla bych se zeptat, na základě čeho dostává loso certifikát bio (viz text výše), respektive jak lze garantovat bio původ u živočichů, kteří se volně pohybují v moři, které je jako médium nekontrolovatelné? děkuji za odpověď.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=30547721&id=1243305475#!/pages/wwwerybarnacz/242414575889?ref=mf
martuš: Jsou i levnější varinaty chlazených a mrazených ryb, zavolejte poradíme :)
IVUSKA 56: Zašlete recept na erybarna@seznam.cz, rádi zveřejníme :-)
Linda: Zpracování uzených lososů se liší dle výrobce a technologie. My s přtelkyní uzeného 1kg lososa sníme na posezení během víkendu. Natural s koprem a citronem, s česnekovou bagetou, do slaátu, na jednohubky, do těstovin jako přísda nebo jako omáčku ...atd
Nechci nikomu mluvit do svědomí, ale pangas ryba je vždy mražená s druhy asijských ryb, která je hluboce mražená a dodávaná na Evropský trh. Zde jsou filata ve velkých řetězcích rozmaražována a podávána jako chalazená ryba !!! Lidi nesmysl !!! Chtěl bych Vám doporučit dostupné alternativy, které Vás potěší nejen na chuti, ale na i na srdci a po té i v peněžence ... koukněte na naše webovky www.erybarna.cz nebo se přihlaště http://www.facebook.com/pages/wwwerybarnacz/242414575889?ref=mf&v=wall#!/pages/wwwerybarnacz/242414575889?ref=mf
Pangas mi chutná víc než losos, ale musí se koupit pěkné filety, kupujeme je obvykle čerstvé v Makru. No, čerstvé, možná k nám taky cestují zamražené, ale poznat to teda není.
Pangasius je vyborna ryba, moja mamka ho vie vyborne pripravit - neviem, ake korenie pouziva, ale vypraza ho a je to velmi chutne.
Ja robim lososa takto (kupujeme nemrazeneho, aljasskeho):
lososa pokvapkam citronom, orascujem (okminujem), posolim a peciem na kusku masla. Je to ten najjednoduchsi a najchutnejsi recept. Skusala som aj ine - pridat k nemu zeleninu a dusit ho v rure, ale nebolo to ono.
Kapor je plny kosti, kto by ho jedol...
No nedávno psal nějaký náš odborník na ryby a psal - pangase teda neee, to prý náš kapr, to je lahůdka, ale pangas