Babica a Pohlreich aneb Kluci v akci
Kdo nevaří s námi, vaří proti nám. Valí se na nás ze všech televizních stanic, ležérně pohazují pánvičkami a uvolněně, nespisovně, či dokonce přímo vulgárně nás zasypávají důležitými informacemi o správném pojetí kulinářského umění.
Je jich opravdu hodně, všech těch Italů v kuchyni, vole vole Pohlreichů, ukoptěných Babiců či Kluků v akci. Zrovna tyto dva sleduji docela ráda, i když musím přiznat, že mi samotný název pořadu evokuje něco úplně jiného než dva šikuly u plotny. Na jiné stanici prostírají rovnou pro tři a na další pak pro hotovou degustační delegaci.
S pořady o vaření se zkrátka roztrhl pytel a navzdory osvětovým článkům o správné a zdravé výživě mají vysokou sledovanost a předhánějí se, který z nich umí kuchařské umění podat vtipněji a originálněji.
Ještě před pár lety jsme prostřednictvím televizních obrazovek mohli vařit s různými celebritami. Po čase se nám však hvězdy jaksi přejedly a palačinky známých hereček už tolik netáhly. Situaci nezachránil ani vítěz první řady VyVolených, nemocniční kuchař Vladko a důvodem konce vaření s celebritami byl možná i fakt, že jim patrně došla slovní zásoba. Osobně se mi vždy, když si na ně vzpomenu, vybaví slovní spojení „úžasná záležitost“, které většina z nich používala v podstatě na cokoli. Úžasná záležitost byla například správně osmažená cibulka stejně jako piškot s marmeládou či špagety s kečupem. Kdyby se dělal nějaký průzkum nejčastěji používaného sousloví v televizi, myslím, že „úžasná záležitost“ by byla horkým adeptem na absolutní vítězství.
Dnes doba pokročila. V televizi již nevaří celebrity, nýbrž profesionální kuchaři. A že někteří z nich opravdu umí, to musíme uznat a pak jim odpustíme i poněkud nepatřičné „volování“ za každou větou. U těch, kteří k vaření přistupují poněkud svérázně, zase občas nevěřícně zíráme, co všechno se dá také uvařit. Jeden kulinářský pořad jsem vzdala poté, co jsem sledovala, kterak mistr kuchař, působící poněkud přiopile, vytváří ze zbytku guláše jakési rolády, do kterých zamotal naprosto neuvěřitelné ingredience. Velice trefně tohoto takykuchaře vystihla moje redakční kolegyně Majucha: „Jak jsem ho viděla, tak to bylo něco na způsob ´vraž tam půl kila kečupu a ze salámu odkroj plíseň, vono to ještě půjde použít. Když nemáš salám, votevři paštiku´. No koukala jsem na to jak sova do hodin, protože jsem moc nechápala, proč s něčím takovým chodí do televize.“
Pravda, u některých to člověk opravdu nechápe. Na druhou stranu je však potřeba přiznat, že od někoho se člověk dozví i spoustu zajímavostí a získá inspiraci, jak obohatit domácí jídelníček. I když v mém případě to většinou skončí tím, že si řeknu: „Jo, tohle určitě zkusím někdy uvařit.“ Jen to „někdy“ ještě v praxi jaksi nenastalo.
Jak jste na tom vy? Sledujete „žrádelní“ pořady? Který je váš nejoblíbenější? A zůstáváte, stejně jako já, pouze u diváckého zážitku, nebo alespoň občas něco z předváděného samy uvaříte?
16.4.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 243 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Babica a Pohlreich aneb Kluci v akci
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.já mám ráda jenom Itala v kuchyni, páč italská kuchyně je moje nejoblíbenější :o)
peetrax: A je takový a ještě horší na své zaměstnance. - Viz rozhovor s ním na Seznamu.
O Babicovi jsem vždycky akorát slyšela, dívat se na něj nehodlám. Pohlreicha občas sleduju, ale to, že měl přijít k nám do práce (zákaznický servis, nikoliv restaurace) a buzerovat nás za to, jak mluvíme s klienty, to byl jeden z důvodů mého odchodu, nesnesla bych, že na mě někdo sprostě ječí a divím se i personálu restaurací, že to snáší.
Sofffie: bravoJenenka: jo,ta pohotovost je na úrovni,vaří opravdu dobře,minulý týden jsem někde zahlédla opáčko a bylo to luxusní,možná by to chtělo vtipnější moderátory,ale to už bych chtěla asi moc...jo a jsem přihlášená v antiklubu babici
Náhodou jsem viděla Babicu teď o víkendu, jak vařil exotickou krmi "rýžový nákyp se švestkami". Tvářil se u toho tak důležitě, jako kdyby se jednalo o ptačí jazyky na medvědím spermatu. A na tohle jsou prachy, na natáčení takových ptákovin...
A díváte se v sobotu dopoledne na kuchařskou pohotovost?Tak ta mě teda dost baví.Je to pestré, protože 2 chlapi a slečna vaří podle přání toho,kdo si je zavolal.Někdy i dietku nebo na oslavu pro děti.Minule dokonce vařili bezlepková jídla.K tomu připraví i tabuli a vždycky to vypadá skvěle.
vypadlo mi h, ale i tak je to snad srozumitelné
IVUSKA 56: Praha je pupek této republiky, každé jiné místo je jen ...hmm .... jiné místoje to tak a ne jinak, bohužel. Ale ani to nic nemění na tom, že Babica je blb - bohužel mediálně známý blb, kdyby nelezl do prdele někomu z Novy, tak nemá svůj pořad. Kdybych znala někoho z této, či jiné stanice, pak mám vlastní TV pořad o vaření, nebo třeba hovně, i já. Tak to je a tak to bude.
Pohlreica taky nemusím, ale aspoň umí vařit. A ví o čem mluví - sice jako hulvát, ale ví. Taky tento pořad nesleduju. Mám ovladač a umím ho používat.
Příjemnou noc a hezký den
IVUSKA 56: zamačkávám slzu
evropka: No že se tak nemluví v Praze neznamená, že se tak nemluví jinde. Vždyť Praha není pupek světa. U nás se zase neříká čoveče. A máš doma ovládání TV - tak ho používej.
Markýza: čoveče,tuhle kuchařku mám doma roky
1234-5: no právě proto - a Magdaléna Dobromila by napsala vraž tam půl tuctu vajíček - tři si možná dala tak k snídání
Markýza: Pohlreich je alespoň inteligentí sprosťák.ale tenhele debil Babiců otevře pusu a nemá to hlavu ani patuIVUSKA 56: přeji příjemné pokoukáníčko na Jiříčka..a dej tam trochu sole,no nevím,ale takhle se v Praze nemluví
Markýza: Vraž tam tři vajíčka ..... no jo, ale ta nepoužívala vulgární výrazy
evropka: holka drž se, jdu ti na pomioc Vyčistěme naše kuchyně od Babiců a podobných neumětelů, vrať me české kuchyni Rettigovou