Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Volíme krále buchtiček

Volíme krále buchtiček

Máte rádi buchtičky se šódó? Pak si 21. dubna nechte v břišku dostatečně místa a můžete zažít pravé buchtičkové orgie. Přes dvacet pražských restaurací totiž právě tento den zařadí na polední menu variaci na téma buchtičky se šodó. Kvalitu pokrmu pak budou strávníci hodnotit v online anketě, která určí, kdo se stane buchtičkovým králem. Podobně jako v předchozích ročnících, které měly mezi návštěvníky zúčastněných restaurací velký ohlas, se dá očekávat, že se od sebe budou jednotlivé recepty a jejich úprava i letos překvapivě odlišovat. Akci pořádá kulturní portál PragueOut.cz.

„V anketě o nejlepší buchtičky zvítězila v předchozím ročníku, který proběhl na podzim 2008, vinohradská restaurace U Básníka pánve a musím říct, že buchtičky tu byly opravdu výborné,“ uvedla jedna z organizátorek akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz. „Možná za to mohou i ty starobylé zadrátované pekáče, ve kterých tu domácí buchtičky pečou,“ uvedl Tomáš Havránek z restaurace U Básníka pánve. V jejich receptu najdete sádlo, rum a med a tahle staročeská kombinace rozhodně pohladí chuťové buňky i sebeuspěchanějšího bankovního úředníka, který se tu staví na rychlý oběd. buchticky

V restauraci Le Lapin Bleu na Praze 5 sází na elegantní vanilkovo-rumový krém doladěný čokoládou a čerstvými jahodami. Plzeňská restaurace v Obecním domě bude servírovat „Buchtičky se smetanovo-vanilkovým krémem zdobené mátou“. Zahanbit se nenechá ani Francouzská restaurace tamtéž, kde podle manažera Petra Zajíčka připraví „Jemné máslové buchtičky s vanilkovým krémem a jahodovou espumou“.

Inovativní přístup k úpravě českého tradičního pokrmu má podle organizátorů napravit škody napáchané školními jídelnami, kde se buchtičky dělaly z nekvalitních surovin a podle standardizovaných postupů.

V minulých ročnících pojali často šéfkuchaři buchtičky spíše jako originální dezert. V restauraci v Domě vína U Závoje např. podávali místo upečených buchtiček rozpečené plátky bagety zato s neodolatelně vyladěnou polevou říznutou hruškou a koňakem.

Restaurací, které letos buchtičky slavnostně zařadí na své polední menu, je právě 21. Patnáct z nich se nachází v centru Prahy. Nechybí mezi nimi Café Louvre, Lví dvůr, Kolkovna, restaurace U Provaznice, kavárna Slávia, Baráčnická Rychta, nebo Bufet Hamu. Zkrátka nepřijdou ani labužníci z Prahy 2, 3, 4, 5 a 6.

Soutěž o buchtičkového krále proběhne prostřednictvím online ankety, ve které budou strávníci hlasovat mezi pěti body (vynikající, dobré, ušlo to, nic moc, nedaly se jíst). Vyhlášení vítěze proběhne 28. 4. 2010.

Komerční článek


19.4.2010   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 10   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Volíme krále buchtiček

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
mashanka
mashanka - 20.4.2010 22:13

Sice to sem nepatří, ale nemůžu jinak - asociace jsou potvory.

Mám bisexuální kamarádku a jednou jsme se bavily o snídaních - úplně nevinně - co nám chutná, a tak. Slyšela to její osmiletá dcera a říká : "Mami, ale stejně, nejlepší ze všeho jsou teplý buchtičky, viď".
Matka se na mě podívala výmluvným pohledem, udusila v sobě výbuch smíchu a odvětila jí : No to si piš, ty jsou naprosto bezkonkurenční" smajlik - 3

 
sarobrouk
sarobrouk - 19.4.2010 20:29

Škoda, že mám Prahu trošku z ruky. Ale zašla bych na ty původní, bez inovací, klasické buchtičky a vanilkovým krémem a voňavé rumem. Mňam.

 
TULI
TULI - 19.4.2010 19:06

- buchticky s kremem - taky mi je delavala babicka - moooc dobre - to uz je tak davno ... aspon 25. let jsem je nemela smajlik - 26

AT VYHRAJI TY NEJLEPSI BUCHTICKY smajlik - 47

 
evropka
evropka - 19.4.2010 17:10

sharon: po pravdě jsem se taky lekla jak se bude korunovatsmajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34

 
Almega
Almega - 19.4.2010 12:20

No to pravé šodó mi moc nechutná(je to z bílého vína),v jídelnách se dělal krém z vanilkového pudingu. Něco takového,co píšou nahoře,by mi tedy nejelo:máta!! espuma!! FUJ!!

 
Juana
Juana - 19.4.2010 9:44

Peču je sama a dělám řidší puding s trochou rumu.

 
sharon
sharon - 19.4.2010 9:07

Elen: jo, jo, babičky umíííísmajlik - 47

 
Elen
Elen - 19.4.2010 8:54

Nejlepší buchtičky se šodó dělala moje babička (jak jinak, že :-) smajlik - 57

 
sharon
sharon - 19.4.2010 8:34

já se už lekla jaký "buchtičky"......ale buchtičky s krémem mám ráda a občas si je s mužem uděláme, peču si je sama a krém udělám jako řidší pudink, dám do něj kousek másla rozpustit a trošku rumu......smajlik - 57

 
Jarča*
Jarča* - 19.4.2010 8:19

Mně se sbíhají sliny, jen to čtusmajlik - 57. Škoda, že ta akce nebude 24.4., kdy jedu do Prahysmajlik - 68.

 
dadka
dadka - 19.4.2010 7:19

Na rozdíl od mých dětí a manžela jsem vždycky buchtičky se šodó nesnášela.Buchtičky jsem vždycky kupovala už hotové. Když jsem byla mimo domov a děti buchtičky vyžadovaly, manžel koupil vánočku, nakrájel ji na kostičky a polil pudinkem.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.