Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Letní pochoutky. Co nejčastěji vaříte v parném počasí?

Letní pochoutky. Co nejčastěji vaříte v parném počasí?
V těchto horkých dnech po nějakých vydatnějších pokrmech netoužíme, možná tak vydatném lenošení ve stínu, ovívání chladným, ne však ledovým vánkem.

Jenže pracovat či užívat si dovolené je nezbytné a jinak než s plným žaludkem by to bylo tristní. Vhodná jsou v těchto dnech jednoduchá jídla jako brambory na loupačku, saláty, salátové mísy či jídla servírovaná za studena. Velmi nápadité je upéct sekanou například v rozevírací dortové formě s prázdným středem (nebo v remosce, kdy doprostřed akorát vložíme středový kužel). Věnec pak nakrájíme na plátky a podáváme s nasekanou cibulí, různými druhy hořčic či čatní. Vhod jistě přijde i roastbeef či kuřecí přírodní řízek obalený ve směsi koření podávaný na zelených salátových listech.

 

letní pochoutkyPo těžkých máslových či krémových dezertech sotva toužíme a jejich konzumace spolu s majonézovými saláty není v těchto dnech ani rozumná, tedy pokud nechceme strávit několik dní v izolaci s kamarádkou salmonelou. Proč tedy nezvolit vychlazený ovocný salát posypaný opraženými oříšky či zkaramelizovanými ovesnými vločkami s trochou zakysané smetany navrch nebo si připravit studenou ovocnou polévku? Taková z cukrového melounu je velmi lahodná. Ostatně z melounu cantaloup nebo právě žlutého cukrového můžeme připravit i studený předkrm (nebo hlavní jídlo) s pršutem.

 

Hlavně myslíme na doplňování tekutin - v okamžiku, kdy pocítíme žízeň, je už v podstatě pozdě. Nejlepší je obyčejná neochucená voda bez bublinek, vhod přijde jistě i správně vychlazené pivo. V některých zemích se osvěžují tzv. panaché - což je v podstatě pivo řezané limonádou. A budeme-li večer již jen lenošit v křesílkách, dopřejme si osvěžující sangrii. Nejlépe takovou, kterou jsme připravili 3 dny předem, aby se jednotlivé složky ze všech ingrediencí stačily řádně prolnout. Nejsme-li ovšem nároční, stačí tento vinný nápoj s bohatým obsahem různého ovoce připravit den předem.

 

A jak se stravujete v těchto parných letních dnech vy?

Elen Melicharová


22.7.2010   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 63   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Letní pochoutky. Co nejčastěji vaříte v parném počasí?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-67
sharon
sharon - 24.7.2010 11:42

orinka: já místo zásmažky nasypu trochu pohanky a pět minut povařím.....smajlik - 47

 
Betyyna
Betyyna - 23.7.2010 10:45

smajlik - 76 ať je horko nebo mráz, vařím všechno furt a zas...smajlik - 68 na nás počasí moc neplatí, pořád jsme při chuti, akorát se zvyšuje spotřeba mojita a piňacolady k tomu...smajlik - 68

 
Hugo-z-hor
Hugo-z-hor - 22.7.2010 18:40

Tak u nás byla dnes zapečená cuketa s jáhly, zítra pohanková kaše, v sobotu bramboračka a v neděli, až se ochladí, bude konečně kapr na cibuli. smajlik - 57

 
orinka
orinka - 22.7.2010 17:43

Kadla: normálka, na kostičky. Mrkev pokrájet na kolečka, osmažit na másle, pak tam hodit kedlubnu na kostičky, orestovat, kousek celeru, petržel, zalít vodou a vařit do měkka. Nezasmažovat, v létě je lepší čirá polévka. A ty nočky dělám tak, že do hrnku vyklepnu vajíčko, kápnu tam trochu oleje, asi 4 lžíce dětské krupičky, umíchat na kaši a nechat stát. Lžičkou pak házet do vroucí polévky a nechat nabobtnat. Přichucuješ jak chceš.

 
IHope
IHope - 22.7.2010 17:19

Lei: Sonne: tak si ten Radler dejte i za mne, ja muzu jenom smutne vzpominatsmajlik - 85.

 
Elen
Elen - 22.7.2010 16:00

YXH: nebo mojito!

 
YXH
YXH - 22.7.2010 15:53

Elen: Jo nebo na nejaky studeny koktajl ze zmrazeneho ovoce

 
YXH
YXH - 22.7.2010 15:52

Cokoliv na grilu, aby clovek nemusel nic delat v kuchyni. Na nedeli to bude Roast beef, pecene brambory na grilu a nejake salaty. Teplota ma u nas jit na +30C. A taky asi buchta z piskotu a kysane smetany s ovocnym zele.

 
jelítko
jelítko - 22.7.2010 14:10

holky ale to musíte ten salát udělat pořádnej s nějakou výbornou zálivkou a s opečeným toustíkem a je to super. já mám na programu asi třicet různejch salátů a nažeru se vždycky. ale to co by mi přinesli v restauraci - dvě kolečka okurky, půl rajčete a dva listy salátu - to bych jim taky narvala do ...

 
jelítko
jelítko - 22.7.2010 14:03

Sonne: radler miluju. škoda, že u nás není skoro k sehnání. akorát v plechovce od Kušovic a to jenom někde

 
jelítko
jelítko - 22.7.2010 13:56

ale ten roastbeef bych se už taky mohla naučit dělat i doma. moooc mi jede

 
jelítko
jelítko - 22.7.2010 13:54

jako celý rok italská kuchyně. akorát teď trochu lehčí a samo saláty, mořský potvory, těstoviny s lehčí omáčkou - oliv. olej, olivy, rajčata, česnek, mozzarela smajlik - 57

 
pavluška
pavluška - 22.7.2010 13:45

opr: fazolkové lečo

 
pavluška
pavluška - 22.7.2010 13:45

V létě zařazuji hodně jídla ze sortimentu "co zahrádka dá" (a co daj rodiče či tchánovci, kteří narozdíl od nás tu zeleninovou zahrádku vlastní smajlik - 3), takže lečo, fazokové lečo, zapékaná cuketa, sekanice z cukety, špenátové palačinky, zelné salát, šopské saláty.. atd. Ale masa se nezříkám!!!

 
evropka
evropka - 22.7.2010 13:36

kolegyně to tady četla a dostala chuť na big mac,to je za trestsmajlik - 76smajlik - 76smajlik - 76

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-67
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.