Letní pochoutky. Co nejčastěji vaříte v parném počasí?
Jenže pracovat či užívat si dovolené je nezbytné a jinak než s plným žaludkem by to bylo tristní. Vhodná jsou v těchto dnech jednoduchá jídla jako brambory na loupačku, saláty, salátové mísy či jídla servírovaná za studena. Velmi nápadité je upéct sekanou například v rozevírací dortové formě s prázdným středem (nebo v remosce, kdy doprostřed akorát vložíme středový kužel). Věnec pak nakrájíme na plátky a podáváme s nasekanou cibulí, různými druhy hořčic či čatní. Vhod jistě přijde i roastbeef či kuřecí přírodní řízek obalený ve směsi koření podávaný na zelených salátových listech.
Po těžkých máslových či krémových dezertech sotva toužíme a jejich konzumace spolu s majonézovými saláty není v těchto dnech ani rozumná, tedy pokud nechceme strávit několik dní v izolaci s kamarádkou salmonelou. Proč tedy nezvolit vychlazený ovocný salát posypaný opraženými oříšky či zkaramelizovanými ovesnými vločkami s trochou zakysané smetany navrch nebo si připravit studenou ovocnou polévku? Taková z cukrového melounu je velmi lahodná. Ostatně z melounu cantaloup nebo právě žlutého cukrového můžeme připravit i studený předkrm (nebo hlavní jídlo) s pršutem.
Hlavně myslíme na doplňování tekutin - v okamžiku, kdy pocítíme žízeň, je už v podstatě pozdě. Nejlepší je obyčejná neochucená voda bez bublinek, vhod přijde jistě i správně vychlazené pivo. V některých zemích se osvěžují tzv. panaché - což je v podstatě pivo řezané limonádou. A budeme-li večer již jen lenošit v křesílkách, dopřejme si osvěžující sangrii. Nejlépe takovou, kterou jsme připravili 3 dny předem, aby se jednotlivé složky ze všech ingrediencí stačily řádně prolnout. Nejsme-li ovšem nároční, stačí tento vinný nápoj s bohatým obsahem různého ovoce připravit den předem.
A jak se stravujete v těchto parných letních dnech vy?
22.7.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 63 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Letní pochoutky. Co nejčastěji vaříte v parném počasí?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: já místo zásmažky nasypu trochu pohanky a pět minut povařím.....
ať je horko nebo mráz, vařím všechno furt a zas... na nás počasí moc neplatí, pořád jsme při chuti, akorát se zvyšuje spotřeba mojita a piňacolady k tomu...
Tak u nás byla dnes zapečená cuketa s jáhly, zítra pohanková kaše, v sobotu bramboračka a v neděli, až se ochladí, bude konečně kapr na cibuli.
Kadla: normálka, na kostičky. Mrkev pokrájet na kolečka, osmažit na másle, pak tam hodit kedlubnu na kostičky, orestovat, kousek celeru, petržel, zalít vodou a vařit do měkka. Nezasmažovat, v létě je lepší čirá polévka. A ty nočky dělám tak, že do hrnku vyklepnu vajíčko, kápnu tam trochu oleje, asi 4 lžíce dětské krupičky, umíchat na kaši a nechat stát. Lžičkou pak házet do vroucí polévky a nechat nabobtnat. Přichucuješ jak chceš.
Lei: Sonne: tak si ten Radler dejte i za mne, ja muzu jenom smutne vzpominat.
YXH: nebo mojito!
Elen: Jo nebo na nejaky studeny koktajl ze zmrazeneho ovoce
Cokoliv na grilu, aby clovek nemusel nic delat v kuchyni. Na nedeli to bude Roast beef, pecene brambory na grilu a nejake salaty. Teplota ma u nas jit na +30C. A taky asi buchta z piskotu a kysane smetany s ovocnym zele.
holky ale to musíte ten salát udělat pořádnej s nějakou výbornou zálivkou a s opečeným toustíkem a je to super. já mám na programu asi třicet různejch salátů a nažeru se vždycky. ale to co by mi přinesli v restauraci - dvě kolečka okurky, půl rajčete a dva listy salátu - to bych jim taky narvala do ...
Sonne: radler miluju. škoda, že u nás není skoro k sehnání. akorát v plechovce od Kušovic a to jenom někde
ale ten roastbeef bych se už taky mohla naučit dělat i doma. moooc mi jede
jako celý rok italská kuchyně. akorát teď trochu lehčí a samo saláty, mořský potvory, těstoviny s lehčí omáčkou - oliv. olej, olivy, rajčata, česnek, mozzarela
opr: fazolkové lečo
V létě zařazuji hodně jídla ze sortimentu "co zahrádka dá" (a co daj rodiče či tchánovci, kteří narozdíl od nás tu zeleninovou zahrádku vlastní ), takže lečo, fazokové lečo, zapékaná cuketa, sekanice z cukety, špenátové palačinky, zelné salát, šopské saláty.. atd. Ale masa se nezříkám!!!
kolegyně to tady četla a dostala chuť na big mac,to je za trest