Soutěžte o nejlepší valašský frgál
Kdo umí upéct pravý valašský frgál, může si poměřit síly s ostatními pekařkami a pekaři v neděli 14. listopadu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Ve Spa hotelu Lanterna vypukne 9. ročník soutěže O nejlepší valašský frgál, která je otevřena soutěžícím z řad široké veřejnosti. Koláče posoudí porota v čele s předsedou se stylovým jménem Frgál. Klání se koná tradičně v období Svatomartinských hodů, které jsou součástí týdenního Karlovského gastrofestivalu.
„Zúčastnit se může každý, kdo přinese svůj frgál na místo konání nejpozději hodinu před začátkem soutěže, tedy do 10. hodiny. Soutěžní vzorky nejprve posoudí pětičlenná porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgál. Je zkušeným odborníkem, protože se i díky svému netradičnímu jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Po hodnocení poroty budou moci ochutnávat i návštěvníci a také si vybraný frgál zakoupit,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Během soutěže zpříjemní atmosféru netradiční cimbálová muzika Jánoš a folklórní pěvecký sbor Karlovjanky. Hlavní cenou pro nejlepší pekařku je v letošním roce víkendový pobyt pro dvě osoby ve Spa hotelu Lanterna. Drobnější ceny jsou připraveny i pro ostatní účastníky.
Upečte frgál, vyhrát můžete i vy
V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v ní objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem i méně obvyklé meruňkové, ořechové, borůvkové či rynglové. „Například v roce 2005 se objevil dokonce zcela originální zelný frgál - zelňák, jehož tvůrci tehdy obsadili první místo,“ dodává Zuzana Vašutová. Loni poprvé v historii zvítězil frgál ořechový. Upekla jej Anna Šauerová z Karolinky, která tak zároveň proměnila svou druhou účast v soutěži ve druhé vítězství. Loni bylo do soutěže přihlášeno zatím rekordních 47 frgálů.
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je jen s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.
Soutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích, který začne 11. listopadu a potrvá do 18. listopadu. Letos festival uvítá mj. „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho.
3.11.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Soutěžte o nejlepší valašský frgál
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Almega: Historie frgálů sahá až do 19. století. Původní význam slova „frgál“ byl hanlivý, jednalo se o koláč, který se nepovedl. Postupem času se tento název ujal jako označení kulatého koláče pečeného v peci, který byl sázen dřevěnou lopatou.
Almega: Tvému dorazu nerozumím. Frgál je frgál jako je bábovka bábovka a štrůdl štrůdl. Všechno jsou to koláče a frgál je prostě upřesňující název jednoho konkrétního typu koláče, který se na Valašsku peče odjakživa....
Proč se to nazývá frgál,když je to nějaký koláč??? Klidně bych si dala,ale né tvarohový,ten nemusím.....
sharon: tak si dej i za me , draha !!!!
TULI: a prodávají stále, a na vánoční trhy s nima přijedou i k nám....určitě si hruškovej koupím......
a kde je nejaky recept ???? redakce by nam mohla nejaky vlozit .... pamatuju , ze prodavali moc dobre v ROZNOVE POD RADHOSTEM - primo ve skanzenu - mnamka !!!
- mam na neho chut !!!
Zkoušela jsem ho upéct,byl výborný,ale pravý valašský je nejlepší ! A hlavně hruškový,a potom tvarohový.Mňam
miluju hruškovej....
Bridgetj: taky se hlásím ke konzumentům
Tak já ho tak maximálně můžu konzumovat