Proč jíst české potraviny?
Vánoce jsou již tradičně svátky, při kterých na český stůl míří ´na přilepšenou´ řada exotických produktů. I předlistopadové generace tak mají štědrovečerní tabuli spojenou s představou ošatky banánů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Určitě není na škodu ochutnat zahraniční speciality, připomenout bychom si však měli především přírodní produkty, které našemu zdraví a správnému vstupu do nového kalendářního roku prospějí nejvíce. Ovoce, zelenina i další výsledky práce českých farmářů.
Kvalita českých produktů je prověřena generacemi, na výrobcích našich zemědělců vyrůstala také většina z nás. Přestože záplava levných cizokrajných potravin na pultech navozuje iluzi zbytečnosti této tradice, opak je pravdou. Vedle kvality jsou totiž české potraviny logicky tím nejvhodnějším, po čem můžeme sáhnout.
ČERSTVOST
České potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů, nemají za sebou skladování, přepravu na letiště, mnohahodinový let a překládku v zemi určení. Přímo z rukou českého farmáře míří k vám.
VŮNĚ A CHUŤ
Česká jablka, okurky nebo třeba rajčata dozrávají přirozeným způsobem na poli. Ovoce a zelenina dovážené ze zahraničí se sklízejí nezralé, a tak musí dozrát po cestě v kamionech nebo po chemickém ošetření v dozrávárnách. To ovlivní nejen jejich vůni a chuť, ale také obsah vitaminů. Vůně a chuť českých produktů se naproti tomu zachovávají i na pultech. Vychutnejte si ji.
TRADICE
Český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Cestování zahraničních potravin ničí množství využitelných živin a vitaminů. Naproti tomu staletá konzumace a přirozená selekce lokálních potravin učinily české produkty ideálními pro náš zdravý a plnohodnotný život.
KVALITA
České normy pro kvalitu potravin jsou ve většině případů výrazně přísnější než normy Evropské unie, kterými se řídí dovozci a výrobci, jejichž potraviny se k nám dováží. Často se tak stává, že se na našich pultech objevují potraviny, které by kvůli nízké kvalitě jinde neuspěly. Čeští a moravští farmáři ale nic jiného než prvotřídní kvalitu vyrábět nemohou.
EKOLOGIE
Za každou bramborou, litrem mléka či plátkem masa z dovozu stojí zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice a v neposlední řadě také chemie, která zboží na dalekou a dlouhou cestu připraví.
INVESTICE DO NÁS
Volba domácího zboží je i investicí do našeho okolí a tím vlastně i do nás samých.. Zemědělství je nejvýznamnějším zaměstnavatelem na venkově, práce farmářů službou nám všem.
NAŠE ZEMĚ
Česká krajina patří mezi nejkrásnější na světě, každý ji máme v srdci. Je jen obtížné představit si, jak by vypadala bez starosti a péče svých hlavních opatrovníků – českých zemědělců a farmářů.
ZDRAVÝ ROZUM
Česká země je naším domovem po dlouhé generace, které ji kultivovaly dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Živí nás a její produkty jsou zde hlavně pro nás. Nebo si opravdu někdo může myslet, že by to mělo být jinak?
1.12.2010 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 81 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- To nejlepší z regionů teď poznáte snadno
- Cesta z Nového Zélandu na český stůl
- Moderní žena a vánoční stůl plný dobrot
Diskuse ke článku - Proč jíst české potraviny?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Nika1: ještě ty švestky...já je miluju, kdysi byly na každé mezi...ale šárka je vyhubila...a to co se teď vydává za švestky prostě už není ono, taky marně hledám
Nika1: maso dovážené? jedině argentinský biftek
hovězí se stejně čerstvě poražené nekonzumuje, musí uzrát...tak je to akorát...já vím cena
ale koupila jsem u alberta biftek z irska...výtečný
není to na každý den, ale raději jednou dobré, než kila flákoty...
Nika1: rozhodně je prima mít malý skleniček...kamarádka má senzační okurky...jmenují se SVAČINOVÉ, jsou malé a naprosto senzační, pěstují se na drátech
bylinky mám doma na okně v květníku
my bohužel máme zahrádku daleko od baráku, je to cca 20 km, ale po městě to někdy jedem i hodinu, tam se nic pěstovat nedá...stromy a keře...
Nika1: vše je o penězích...
ale taky se dívám, kolik lidí kupuje cigarety, tuhle jsem koukala na kase, kolik vlastně stojí krabička
a ten člověk si svobodně vybral - drahé cigarety a levný buřt, ve kterém není poctivé maso
a tak je to se vším
lidi mají volbu
škoda, že si nespočítají, že pokud nebudou kvalitně krmit děti, pokud se vyvíjejí...a raději jim koupí nesmyslné hračky atd...potom časem utratí více za léky...alergie...a tak
Prostě se chystám samozásobit. Možná dojde i na králíky, kuřata, kačeny. Tuhle jsem totiž od zemědělce koupila kuře, bylo velké a zasádlené, bylo mi to divné a když jsem zjistila, v jakých podmínkách to chová, tak to bylo taky poslední kuře od něj nakoupené. Nebo jsem koupila teď blumy - tedy chvíli jsem přemýšlela jestli to nejsou švestky - a polovina je kyselých a já se těšila na slaďoučký.
Kadla: stát by měl podporovat zemědělce, ale já si vyberu i o 5-10 kč/kg dražší zeleninu/ovoce, když budu vědět, že bude kvalitní. A rozhodně nesouhlasím, aby hlavně maso bylo dovážený (tedy mimo mořských ryb). Kdybyste viděli, jak dlouho a v jakých podmínkách se to převáží, hrůza.
Vše je o penězích. Polské výrobky: levnější nákupní ceny, srovnatelné prodejní v krámech a dovozci se pakují. Exotické ovoce: ČR je skládka Evropy, takže zase 2. jakost za cenu 1. Už radu let mám problém sehnat kvalitní zeleninu, tj. aby mi do týdne neshnila nebo nezplesnivěla a aby byla dobrá - tj. aby měla nějakou chuť. Těším se že až dostavíme, tak budu kultivovat zahradu, udělám si záhonky kořenové zeleniny, bylinek atd. a možná zbyde i na menší skleník - miluju rajčata, ale ty kyselé fujtajbly za 50 Kč kilo (cherry) se nedají žrát a ty levnější, no ani dívat. Tuhle si v obchodě šáhla do shnilýho celeru, to byl smrad.
TULI: a jo
manka: nepopuzivam to SLOVO !!!
TULI: já vím, že pánský. a jaký asi jiný???? nepoužíváš jo? hm, to máš teda fakt hodně blbý
manka: JA JSEM TOTIZ MOOOOC SLUSNE VYCHOVANA - TAKOVE SLOVA NESMIM POUZIVAT , VIS ???
manka: pansky UD
Ale no tak, děvčata, přece jsme se před dvaceti lety dohodli, že není důležité, kdo vlastní naše továrny, jestli se u nás něco vyrábí, důležité je, aby bylo dost filosofů, herců a hypermarketů s levným zbožím. Problém je v tom, že pokud nebudou mít lidi práci, tak si nebudou moci dovolit kupovat dražší věci, ale jen póvl, ale časem zdraží i ten póvl a budeme tu zas mít komunisty. Já vím, to patří jinam.
České potraviny kupuji, pokud si můžu vybrat. Ale abych za ním kamkoliv běhala, na to nemám čas ani chuť. Kampaně si může dělat, kdo chce, ale pokud na všech tevizích budou pořady o vaření, ze kterých bude za jedinou správnou kuchyni vydávána kuchyně středomořská, tak to lidi vezmou za své a místo kysaného zelí budou vařit z konzervovaných rajčat.
TULI: nevím co je na údu sprostýho
manka: udo .... NEMAM HACKY , CARKY - vypada to SPROSTE - UUD !!
TULI: ne Luďo, ale úďo