Zdraví za pár korun
Lékárny jsou přeplněné doplňky stravy na posílení imunity. Pokud za ně nechceme zbytečně utrácet, svému zdraví rozhodně neublížíme. Tělu nejvíce prospějeme tím, když budeme jíst zdravé potraviny. Což neznamená nutně bio, ale především takové, o nichž víme, že pocházejí od českých zemědělců, a necestovaly k nám tedy přes půl zeměkoule.
Nejvíce zdraví prospěšných látek nám může přinést nejméně nápadná zelenina, v kuchyni často nespravedlivě přehlížená. Patří mezi ně cibule, česnek, kysané zelí, křen, celer nebo červená řepa. Nenechme se odradit jejich zdánlivou „obyčejností“. Za pár korun i za pár minut s nimi pořídíme výborné jídlo i léčebný prostředek.
Cibule
Cibule obsahuje řadu důležitých vitaminů, minerálů a jejich solí, třeba síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, hořčík, vápník, dále vitaminy B1, B2, B3 a vitamin C. Podporuje činnost trávicích enzymů a tvorbu žaludečních šťáv. V kuchyni ji můžeme používat nejen jako základ pro masový pokrm, ale také jako samostatné jídlo. Syrová cibule zase nejlépe poslouží při kašli. Cibulová šťáva totiž rozpouští hleny, pomáhá při chrapotu a nachlazení.
Tip: Nakrájenou cibuli nasypeme do sklenice s uzávěrem, zalijeme medem. Šťávička, která se působením medu z cibule vytvoří, se pak popíjí během celého dne.
Česnek
Česnek je účinný proti parazitům, rozšiřuje cévy, a pomáhá tedy snižovat krevní tlak. Nejlepší je česnek syrový. Pokud jej dobře snášíme a nejdeme večer třeba do divadla, můžeme ho využít jako dip k masu nebo k pečené rybě.
Tip: Aioli (česneková majonéza, používá se ve středomořské kuchyni). Rozdrtíme několik stroužků česneku, přidáme syrové vejce, lžičku ostré hořčice, citrónovou šťávu a metlou vše pořádně prošleháme. Postupně přiléváme olivový olej a stále šleháme, abychom docílili krémovité konzistence. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
Kysané zelí
Kysané zelí má více vitaminů než zelí čerstvé. O tom, že je zdravé, věděl v 18. století už mořeplavec James Cook. Nejméně jednou týdně je podával svým námořníkům, aby při dlouhých plavbách neonemocněli kurdějemi. Kysané zelí obsahuje hodnotné bioaktivní látky - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Kysané zelí je výborné jako příloha, skvěle se hodí k pečenému kuřeti, nebo i jako samostatný pokrm, třeba polévka, kterou znají všichni čtenáři Karafiátových Broučků.
Tip: K pokrájenému zelí přidáme nakrájené jablko. Trochu osladíme medem. Podáváme třeba k vinným klobásám.
Křen
O léčivých účincích silně aromatického křenu byli přesvědčeni již ve starověku. Lékaři vypozorovali, že zmírňuje různé neduhy – od žaludečních po pohybové. Dnes víme, že kořen této rostliny, kterou najdeme především na březích potoků, je velmi bohatý na vitamin C a minerály železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Má antiseptický účinek, pomáhá usnadňovat odkašlávání a působí močopudně. Z nastrouhaného křenu si můžeme vyrobit placku a přikládat na bolavé klouby.
Tip: Několik kořenů křenu oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme do misky zakapeme citronem a posolíme. Přidáme půlku kelímku sladké smetany a dobře promícháme.Tato křenová omáčka – teplá i studená se výborně hodí k pečeným masům. Jako lék proti kašli se křen dá použít s medem nebo cukrem podobně jako cibule.
Červená řepa
Komu vadí výrazné aroma a štiplavá chuť cibule, česneku nebo křenu, pak červená řepa je v tomto ohledu ideální potravinou. Pochází se Středomoří, ale u nás zdomácněla. Správně pěstovaná řepa vyniká vysokým obsahem kyseliny listové, vitaminu C a draslíku, který je důležitý pro správnou srdeční činnost. Má také antimykotické účinky. Šťáva vylisovaná ze syrové červené řepy je skutečným detoxikačním „lomcovákem“.
Tip: Zapomeňme na školní jídelny a inspirujme se Středomořím, kde s řepou dokáží připravit v kuchyni divy. Důležité je uvařit (nebo upéct) řepu vcelku (30-40 minut) a pak teprve oloupat. Jen tak si zachová všechny důležité látky. Uvařenou řepu nakrájíme na plátky. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli. Přendáme do misky, přidáme k ní okapané a pokrájené ančovičky, olivový olej, vinný ocet, pepř a půl lžičky ostré hořčice. Pořádně promícháme a nalijeme na plátky červené řepy. Ideální zimní předkrm. Pečená nebo vařená řepa se hodí jako energeticky vydatná potravina do různých zelených salátů.
Celer
Jako lék ho uznávali již starověcí léčitelé, vypozorovali i jeho afrodiziakální účinky. Konzumuje se jak nať, tak bulva. Některé země si s bulvou celeru vůbec nevědí rady. V Čechách s jeho použitím v kuchyni máme bohaté zkušenosti hlavně v polévkách a salátech. Je hodnotným zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a celé řady minerálních látek. Působí močopudně a antibakteriálně. Může být však také silným alergenem.
Tip: Oloupaný celer nakrájíme na plátky a uvaříme v páře do poloměkka. Uvaříme si i 2-3 brambory. Na dno zapékací misky položíme kousky másla. Poklademe celer, osolíme, opepříme. Přidáme i na plátky nakrájené brambory. Posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. V dobře rozehřáté troubě pečeme 10-15 minut. Z celeru se dají vyrobit i nízkokalorické hranolky. Nakrájené proužky syrového celeru osmažíme na oleji. Podáváme například k hovězímu steaku.
16.12.2010 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Vypadá jako rajče, tváří se jako rajče a chutná jako umělá hmota
- Kedlubny pomohou potlačit komplikace spojené se střevními záněty
- Proč jíst české potraviny?
Diskuse ke článku - Zdraví za pár korun
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Jadvinka: jo to bych vám věřila...u nás je možný skoro všechno.Oni to berou asi jako placebo:věř tomu(šmejdu) že je všemocný a zdravý a on ti pomůže....
jo a k tomu SÚKLu ti byli k nám do firmy kolikrád nahlášeni tak se drhlo a smejčilo,jenže vedení je vždy nejdřív ožralo a přežralo a KDO VÍ CO JEŠTĚ a tak k nám nikdy nedorazili
chcete abych bzla konkrétnější.
To co píše sharon je jen papír.Skutečnost je jiná.Prostě s těmi doplňky je to tak,že se to nekontoluje-každá šarže.Poprvé se to dá ke schválení tam je vše v poho.Ale pak se to šidí.A látka,která má léčit je opravdu mizivá-ostatní jsou cukry pojiva a různé sajrajty ,aby se tableta dala utřískat-držela pokupě.Takže spíš je to o tom věř a víra tvá...
Jeden příklad za všechny:na jedné prestižní firemní akci měla jedna celebrita propagovat vzorky krému-kvalita ,super omlazovací a jelikož vývoj nic nevymyslel a akce byla na spadnutí daly se do nádherných vzorkových lahviček krémy ,které byly ve skladu 9 let!!!A jak se snobáci patlali a pochvalovali si.Takže o tom to je
Jadvinka: tohle jsem stáhla z WalmarkuŘízení jakosti
Page Content
Systém řízení jakosti ve firmě Walmark, a.s.
Výroba ve firmě Walmark probíhá ve shodě se všemi legislativními požadavky, které jsou kladeny na jednotlivé druhy vyráběných produktů, jedná se především o Zákon o potravinách, Zákon o léčivu a další související vyhlášky ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství. Distribuované výrobky jsou řádně registrovány a schváleny podle svého charakteru Ministerstvem zdravotnictví ČR (MZd) a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Firma je inspektována příslušnými státními autoritami, tj. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a SÚKL.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
myslíte , že kecají ?
Jadvinka: máš možná pravdu, ale v něco člověk věřit musí a rozhodně ty preparáty neublíží, a třeba na klouby PROENZI, vedle na zahradě ho užívá děda k 80tce a nemůže si vynachválit jak ho přestala bolet kolena ....ono možná jak co ...
Almega: něco jako sušené brusinky....kustovnice čínská ( goji).....chutná moc dobře a je zdravá
Jadvinka: aspoň naznač...
Jadvinka:
Škoda, že asi nemůžeš být konkrétnější.
jen bych chtěla těm,které kupují nebo mají v plánu nakoupit někomu jako dárek nějaký doplněk stravy ,aby své peníze investovaly do něčeho smysluplnějšího.
Před rokem jsem odešla z firmy kde se tyto věci vyrábějí.A tak bych mohla vyprávět.Jelikož tyto výrobky nejsou léčiva tak nepodléhají nijak podrobným kontrolám a tak to co má být v onom doplňku obsaženo mnohdy téměř chybí nebo je ho tam prach bídné množství.Tak aby vám to zabralo musely by jste sníst toho tunu.Vím o čem mluvím.Je to jenom byznys,který se podnikatelům jo vyplatí.
Vymýšlejí jen nové obaly,názvy -obsah je stále stejný.
V životě bych si nic nikdy už takového nekoupila!!
Almega: je dobá, přihazuju si ji do ovocných čajů
Almega:
Kustovnice čínská má chuť asi jako brusinky a je v ní hodně vitamínů a stopových prvků. Jestli si o ní chceš něco přečíst, nebo si ji koupit, podívej se na Bio-country.cz
sharon: Co je to kustovnice???
tohle všecko jím, a ráda, měla bych tu být do stovky
cibule, česnek, med je u nás téměř denně, a ještě v zimě rakytník a kustovnice.....
Almega: smažený celer miluju, ale mrkev jsem ještě nezkoušela, musím to napravit