Grilování hezky česky
V Americe griluje na zahradě každý. V Čechách se tento způsob přípravy jídla spojený i s neformálním setkáváním s přáteli za posledních dvacet let značně rozšířil. Jakmile počasí dovolí, vytáhneme či zprovozníme zahradní grily, pozveme známé a kamarády, nakoupíme suroviny a zábava s pohoštěním pod širým nebem může začít. Zkuste si letos udělat skutečně českou „grilovačku“ – poradíme vám, jak na to.
Vlastenci při nákupu
Na grilu se dá upravovat celá škála potravin, počínaje různými druhy masa a uzenin, přes zeleninu, až po ovocné speciality. Než se ale vydáte nakupovat, je třeba dobře promyslet jeho jednotlivé položky. Maso, zeleninu i ovoce seženete jak v obchodních sítích, tak třeba i na stále populárnějších trzích. V každém případě pátrejte po českých potravinách, tj. vypěstovaných, odchovaných a vyrobených u nás z českých surovin. Proč?
V první řadě jde o čerstvost – nejlepší maso pro našince pochází z českých či moravských chovů. Nákupem masa z tuzemské produkce se zabrání zbytečnému stresování jatečních zvířat při převozu či hygienicky problematickému dovozu již rozporcovaného masa.
Neméně důležitá je kvalita. „České limity a předpisy jsou v drtivé většině přísnější, než nařizuje Evropská unie. Ať se to týče četnosti a důkladnosti kontrol, likvidace biologického odpadu nebo použití chemie. To samozřejmě naše produkty mírně zdražuje,“ vysvětluje Ing. Petra Škopová, MBA, místopředsedkyně Výboru pro životní prostředí a zemědělství Královéhradeckého kraje. Ovšem díky tomu zákazník ví, že za své peníze dostane opravdu kvalitní maso. A za to už stojí, si trochu připlatit, ne?
„Chuť je samozřejmě hlavně subjektivním hodnocením, ale českému spotřebiteli bude vždy bližší vepřové maso z Vysočiny než ze severního Polska. Má určitou míru tuku, prasata jsou živena podle místních zvyklostí a zkušeností,“ říká Ing. Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. Jeho názor doplňuje také Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliance výživových poradců ČR: „Základní potraviny živočišného původu jako maso a mléko jsou úzce navázány na prostředí, v němž se dobytek chová, na to, jak a čím je krmen a jaké doplňky se v chovu využívají. Pokud se tyto potraviny nebo produkty z nich vozí na dlouhé vzdálenosti, je třeba je nějak ošetřit, stabilizovat, zabalit do speciálních obalů apod., což může mít dopady na jejich nutriční hodnoty.“
Etiketa (ne)informuje
Tady však zákazník, který chce podpořit českého výrobce, může narazit na problém. Na etiketách totiž nemusí být uvedena země, kde byla zvířata chována, ale jen poslední zpracovatel. V praxi to znamená, že polské vepřové bude zpracováno v Polsku, zamražené převezeno k nám, kde po přebalení dostane punc českého výrobku. „Je to velká bolest a v celé Evropě sílí hlasy na odstranění tohoto nesmyslného principu. Do té doby se zákazník musí spolehnout na dobrozdání prodejce. Obecně platí, že v klasickém řeznictví by se měl potkat především s českými produkty. Klade se zde totiž větší důraz na čerstvost a ta je zaručena prakticky pouze u domácí produkce,“ přidává své závěrečné doporučení ing. Stibal.
Co hodit na gril
Hostinu na grilu lze připravit jak pro příznivce masa, tak pro vegetariány. Lze vyhovět i těm, kdo si hlídají štíhlou linii. Hovězí steaky, vepřové kotletky, žebírka, ražniči, klobásky nebo mleté maso potěší „masožrouty“. Kuřecí či krůtí prsa, plátky z kýty, pstruzi vcelku nebo filátka z candáta zase přivítají jazýčky všech zastánců zdravé životosprávy. A milovníci zeleniny jistě ocení grilované lilky, cukety, papriky, rajčata, žampiony, chřest, kukuřici, čekankové puky, fenykl či česnek. A samozřejmě brambory, doplněné nejrůznějšími dipy. Sladká tečka nakonec – rozpečené plátky jablek, posypané skořicovým cukrem, jsou na přípravu jednoduché, přitom ale chutově velmi efektní. A všechny tyhle dobroty se dají sehnat od českých zemědělců.
Stylově „Na zdraví“
Pokud má být grilovačka skutečně počesku, je třeba myslet i na detaily. K pití by se mělo podávat kvalitní pivo a víno z české a moravské produkce. A pro děti mošt nebo ovocnou šťávu bez chemie – i na ně již čeští výrobci myslí. Tak dobrou českou chuť!
12.5.2011 Rubrika: Náš domov | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,2/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Grilování hezky česky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ivanka082: My v kuchyni vaříme třeba i dvakrát třikrát denně. Sehnali jsme si na https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi pěknou sadu titanového nádobí a tak nás pravda baví sledovat ty všemožná videa o vaření. Protože když máte kvalitní nádobí, tak nic v kuchyni není složité připravit. To jste mohli vidět třeba i v MasterChefovi.
Grilování naše rodina zbožňuje. Stejně asi jako vaření a nějaké to trávení času v kuchyni společně s celou rodinkou. Jak často třeba vaříte na venkovní kuchyni? My tady v Čechách tak často ne a docela mně to pravda vadí. Byla bych schopná žít někde v zahraničí kvůli tomu.
Zahradní krby a grily od profesionálů:
http://zahradni-topeniste.weebly.com/inspirace.html
Dostala jsem jako dárek krásný zahradní gril. Jsem s ním moc spokojena! . Už jsem doporučovala všem známým, protože nám slouží moc dobře:) Pokud byste si chtěli nějaký vybrat, tak jsou na stránkách www.24darky.eu. Inspirujte se:)
Dobrý den, já bych za sebe mohla jednoznačně doporučit server http://www.zahradni-grily.com/. Kupovala jsem zde gril svým rodičům na jejich zahrádku a musím říci, že jsem se s tak kvalitními službami, na jaké jsem narazila zde, už dlouho nesetkala. Jednoznačně mohu tento e-shop doporučit.
Linda: Elektricky gril neni to prave. Mame plynovy, ale vlastne jsme postavili udirnu z kamenu, takze se v tom da grilovat i udit po cely rok, teda, kdyz neni -40C. Uzena kureci stenha, klobasy, hovezi pecene, ryby. Tento tyden bude asi kure, uz jsme ho dlouho v BBQ nedelali.
grilujem v neděli...jupííííí
Na gril se dá v podstate hodit cokoliv a výsledek je vzdy fantastický. A od té doby co vlastníme gril s poklopem grilujeme i v zime, taková veprová pecene na vánoce je neprekonatelná.
Jediné co mi osobne vadí ,ze clovek ceká desne dlouho, nez se rozpálí brikety, ale elektrický k vuli tomu kupovat nebudu.