Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí

Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí

Výstava Národního zemědělského muzea v Praze je věnována historii jídla, stravování a stolování v českých zemích. Zabývá se nejen vývojem stravovacích zvyklostí našich předků, ale zároveň proměnami míst, kde docházelo a dochází ke konzumaci jídla. Návštěvníci se dozvědí, že o výživě národa rozhodovaly především přírodní podmínky - složení a utváření půdy, zeměpisná šířka, nadmořská výška i podnebí. Právě ty vtiskly nesmazatelnou pečeť vývoji potravin a způsobům stravování v menších i větších územních celcích a celých regionech.

 

V pravěku hlady netrpěli

Výstava ukazuje, že to, jak se ale člověk dokázal přírodním podmínkám přizpůsobovat a jak je dovedl zvládnout ve svůj prospěch, je věcí dlouhého procesu. Samo kuchařství prošlo dlouhodobým vývojem. V pravěkých kulturách žili lidé v normální životní situaci prostě a skromně, hladem a podvýživou však, na rozdíl od pozdějších dob, poznamenaných válkami a nemocemi, netrpěli. Zemědělství bylo dostatečně výnosné, bylo relativně dost dobre jidlozákladních obilnin, masa i jiných potravinových zdrojů. Poměr rostlinné a živočišné potravy se ovšem během historie různil. Po celý pravěk i středověk jedli lidé ve střední Evropě potravu smíšenou.

K významným inovacím došlo až koncem středověku, zejména při obdělávání půdy, ale i ve výživě a složení potravy. Do popředí se velmi zvolna dostávají dobové představy o správné výživě, o léčebných dietách, ale také hlediska ekonomická. V 18. století se v evropském měřítku začínají formovat typy regionálních potravin, určených výrobním typem a klimatickým pásmem, ale i dalšími sociálními a kulturními činiteli. Tento proces pokračoval i v 19. – 20. století.

 

Přijďte se podívat na středověkou krčmu

Společné stravování a stolování bylo od pradávna jedním z významných způsobů společenského života. Hostinou se oslavoval příchod novorozeněte, usednutím k rodinnému stolu začínala socializace dítěte, slavnostní tabulí vrcholila svatba, pohřební hostinou končila lidská pozemská pouť. Rodinný stůl měl a dodnes má svůj symbolický význam, slavnostní tabule vždy umocňovala prožitek výjimečnosti.

Výstava přináší řadu ukázek, textů a obrázků z historie kuchařství, starověkého, ale i současného domácího a veřejného stolování a stravování. Návštěvníci mohou porovnat vybavení kuchyně z přelomu 19. a 20. století, uvidí středověkou krčmu i ukázku podoby hostince z počátku minulého století. Seznámí se s různými druhy potravin a způsoby jejich konzumace, poznají jak a k čemu sloužilo koření, naučí se, jak mají správně potraviny uchovávat a budou mít i možnost prohlédnout si staré kuchařské knihy a recepty. K vidění na výstavě budou předměty, které již v dnešních moderních kuchyních nenajdeme, mj. náčiní cukrářského řemesla, kuchyňské přístroje, dobové předměty a mnoho dalších zajímavostí. Jednou z vystavených vzácností je zde např. cínový džbán pocházející z roku 1740.

 

Copyright: fotoarchiv NZM Praha

 

Národní zemědělské muzeum

Výstava o jídle v dějinách českých zemí,

18. září 2009 - 3. ledna 2010

Kostelní 44

Praha 7

www.nzm.cz

Elen Melicharová


7.10.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 5   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Almega
Almega - 7.10.2009 19:43

Jo v tom muzeu už jsem jednou byla a měli tam bezva traktory....

 
sharon
sharon - 7.10.2009 11:09

smajlik - 100kuchyň jako u mojí stařenky....kredenc, rádio, mycí stůl ve kterém byli zasunuté dva škopíky na mytí nádobí.......smajlik - 47trávila jsem tam každé prázdniny a stařenku měla moc ráda a i tu jejich vesnici........díky za vzpomínkusmajlik - 25

 
Elen
Elen - 7.10.2009 9:58

Já se půjdu podívat, a hlavně pro děti to bude zajímavé!

 
Bridgetj
Bridgetj - 7.10.2009 6:50

Vypadá to zajímavě, ale až do Práglu se mi nechce

 
kubikm
kubikm - 7.10.2009 0:38

tak o tom museu jsem neměla tušení
předhodím rodiněsmajlik - 31

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.