Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Bramborové saláty Šťastných žen

Bramborové saláty Šťastných žen

Co kuchařka, to vlastní recept na bramborový salát. Věřím, že kdybychom se my, Šťastné ženy, sešly na jednom místě a každá by přinesla svůj vlastní bramborový salát na ochutnávku, těžko bychom mezi nimi našly dva chuťově úplně stejné. A přesto by zcela jistě byly všechny dobré. Jen, pravda, každému většinou nejvíce chutná ten jeho. Alespoň mně ten můj ano. Stejně se však vždycky těším na porci salátu od mé maminky, protože takový, jaký dělá ona, prostě neumím.

Bramborový salát, jak ho dělám já

Připravím si brambory, cibuli, kořenovou zeleninu, okurky, vajíčka, hrášek, měkký salám, sůl, pepř, hořčici a majonézu. Přesný poměr jednotlivých surovin neznám, odhaduji to od oka.

bramborové salátyPodrobně popisovat postup je asi zbytečné, tak jen stručně: Brambory uvařím se slupce, po vychladnutí oloupu a přes čtverečkované sítko protlačím do mísy. Kořenovou zeleninu uvařím doměkka a nasekám nadrobno, vajíčka uvařím natvrdo a rovněž nakrájím na malé kousky společně se salámem a okurkami. Cibuli spařím ve vroucí vodě a nakrájím na hodně malinkaté kousíčky.

Všechny takto připravené ingredience nasypu do velkého lavóru, osolím, opepřím, přidám trochu láku z okurek, sterilovaný hrášek a opatrně a po troškách postupně dochucuji hořčicí, solí a pepřem. Nakonec vmíchám majonézu.

Vše důkladně promíchám a přendám do velikostně odpovídající mísy.

 

Napište do diskuse pod článek, jak připravujete salát u vás doma. Jsem zvědavá, kolik různých verzí se nám zde sejde.

 

Meryl


22.12.2011   Rubrika:   |   Komentářů 63   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Bramborové saláty Šťastných žen

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-63
orinka
orinka - 25.12.2011 13:37

šmarjá, já toho salátu udělala jaksi moc, to snad budem mít do konce příštího týdne...smajlik - 76

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 24.12.2011 23:34

Já dávám někdy do salátu drobně nakrájené jablíčko smajlik - 57. Letos tam je.

 
Veverka+2
Veverka+2 - 24.12.2011 1:31

tak já brambory na kostičky,vajíčko na kostičky,libový párek/šunku/ na kostičky,okurky na kostičky...Trošku osolit,trochu hořčice a majolku....je mňááááááááááááááááááááááááááámsmajlik - 57

Jinak všem krásné vánoce!smajlik - 54

 
YXH
YXH - 24.12.2011 1:04

Sofffie: To teda smekam, smajlik - 47to mate pomalu jako mensi veselku. Tady to je normalni, ze se sejde cele pribuzenstvo ale v CZ se to hned tak nevidi. Preju vam vsem krasne svatky v kruhu rodinnem. smajlik - 31

 
Sofffie
Sofffie - 23.12.2011 9:21

Almega: plivat jedovaté sliny umí každý, ale neměl by to dělat, pokud si něco jenom domýšlí. Vůbec třeba nevíš, že nás bude u štědrovečerního stolu letos dvanáct (mé nevlastní dcery s partnery, bývalá žena mého muže s novým manželem, jeho dcera s přítelem, babička a my), a že prostě všichni salát dělat nemusíme, protože máme úkoly rozděleny. Funguje nám to takhle (s drobnými odchylkami) už čtrnáct let a já jsem na to velice hrdá. Nikdy v životě jsem nebyla šťastnější žena, než s mou velkou vyvdanou rodinou každý rok na Štědrý večer. smajlik - 43
Příště prosím nesuď každého podle svých špatných zkušeností. Ono to jednoho totiž hodně zamrzí, víš?
majucha: smajlik - 44

 
dadka
dadka - 23.12.2011 7:20

Soffie:
Cizí nebo darované vždycky chutná jinak a z mojí zkušenosti lépe, než když vařím já.
Já si zase nechávám dělat cukroví, protože mě to nebaví a moc to neumím.

 
dadka
dadka - 23.12.2011 7:14

IVUSKA 56: 11.04NaOstravsku se zase používá ta játra v jednotném čísle. Třeba "máte játru? Chtěla bych půl kila játry.

 
dadka
dadka - 23.12.2011 7:03

orinka: 8.04 Záclonyperu v pračce na 40 stupňů, do posledního máchání dávám tekutý škrob. Záclony usuším na balkoně a potom teprve věším. Jsou lehce naškrobené a krásně drží nařasené. Když jsem je věšela mokré, tak ty vlnky byly takové malé.

 
Ivča+3
Ivča+3 - 22.12.2011 22:56

Jéé, co já bych dala za salát od maminky!smajlik - 17
Jinak dělám klasiku: brambory, vařená mrkev, celer a petržel, avajíčka, hořčice, okurky, sůl a pepř, žádná cibule a na žádost pana manžela šunku. A nakonec majolku ručně vyráběnou s kysankou, letos ale zvítězil Helmanz smajlik - 64.
Ale stejně, asi úplně ten nejlepší je salát vařený s láskou smajlik - 43.
Ať se vám všem povede a přeji pohodové vánoce .

 
lidule
lidule - 22.12.2011 22:24

evropka: jj taky si cibulku osmažím,zdá se mi že tam udělá s bramborama lepší chuť.A k tomu uvařenou zeleninu,hrášek,okurky,vajíčka na tvrdo,majolka smíchaná se zakysankou,protože nám majolka začala trošku vadit..No a trošku hořčice,sůl,zamíchat,uležet přes noc a hotovo.

 
evropka
evropka - 22.12.2011 21:22

co mi přijde jako super nápad cibulku malinko orestovat,díky

 
Milda3
Milda3 - 22.12.2011 20:08

akorát nespařuji cibuli

 
Milda3
Milda3 - 22.12.2011 20:07

br salát dělám sám už 40 roků přesně tak jak píše Majucha,ale posledních pár let dávám majolku Hel...... protože je salát s ní chutnější než s jinýma

 
štoudev
štoudev - 22.12.2011 18:28

Sorry, ze dostavam cocku ja, na to jsem zvykla, ale vadi mi, kdyz ji dostavaji lide, ktere mam rada a to me pak mrzi a hodlam je branit vlastnim telem. :-P

 
štoudev
štoudev - 22.12.2011 18:24

Almega: no ale ty jsi napsala, ze to nedelani salatu je jeji nedostatek. Jako kdyby nejakej blbej salat urcoval kvalitu cloveka. Zrejme nemela duvod ho delat, to jeste neznamena, ze ho neumi... Sofffinku znam osobne a je to ohromna a bajecna zenska. Jakej ma salat a od koho je mi vazne sumak :-D (i kdyz pravda, mela bych se nad tim zamyslet) :-D :-D

 
Gorawen
Gorawen - 22.12.2011 18:21

No holky tak treba jablicko do br. salatu to by me nenapadlo nebo kapie...Muj salat- brambory, vajicko (od slepicek co litaji venku), majoneza (s oliv. olejem), mrazeny maly zeleny hrasek a mraz. mrkev = udelam jenom v pare (vitaminy zustanou), steril. okurka muze byt, ale nemusi...Horcice zluta (ne Dijon) obycejna trochu...Ten salat z mraz. zeleniny je moc hezky barevny ten hrasek je uplne krasne zeleny, mrkev krasne oranzova...Mam rada, kdyz to neni takova "kase" - proste akorat...

 
Almega
Almega - 22.12.2011 17:59

majucha: Sofffie: Co se tak čílíte: je tam někde dole jasně napsaný,že za 40 let nedělala ani jednou salát!!! Tak jako co má být na poznámce,že když jí nedají příbuzní,že by nic neměla??!!

 
Anahir
Anahir - 22.12.2011 16:20

Brambory, okurky, vejce, salám, kapie, hrášek, malá cibule. Kořenovou zeleninu nemám v salátu ráda. Sůl, pepř, pár kapek citron. šťávy. Spojuju půl na půl majonézou a tatarkou. Aspoň přes noc musí být odleželý. Maminka má třeba ráda úplně čerstvý.

Kdysi jsem tu na ŠŽ četla, že někdo dává červenou řepu nebo nakrájí zavináče. Je to zajímavé číst co komu chutná a jak kdo rozmanitě vaří, co kdo má rád nebo nerad a přitom se jedná o jedno jídlo: bramborový salát.

 
YXH
YXH - 22.12.2011 15:59

orinka: K tem zaclonam, kdyz je mam ve skrini a jsou kapku pomuchlane, tak je taky namocim a povesim, nemusim to zehlit (nektere se ani nedaji). Nebo je povesene postrikam trochou vody sprayovou lahvi. Sklady zmizi a je to bez prace.
A salat? Brambory varene ve slupce a vejce oloupu, nakrajim na kosticky, pridam kysele okurky, kapku laku, horcici, majonezu, sul, pepr, trochu rozmrazeneho hrasku prevarim v mikrovlnce aby se ohral. Nekdy pridavam cerstvou cervenou papriku aby to melo barvu, nekdy kapary aby to bylo zelenejsi a jsou ostrejsi nez okurky. Proste proste bajhuba. Cibuli nemuzu kvuli mrnouskovi, ac je to filtrovane pres maminku, boli ho po ni moooooc brisko a dava nam to vedet znacne nahlas. smajlik - 87smajlik - 88

 
monja
monja - 22.12.2011 15:26

Sofffie - 22.12.2011 13:08 : smajlik - 47 hezký salátky :-)) z lásky darovaný ... já dělám obyč bez kořenové zeleniny, jen brambory vajička, moravanku, cibulku a spojit sojanezou napůl s jogurtem.... a hoooodně hrášku smajlik - 57 ňami smajlik - 47

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-63
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.