Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Zapékaný lilek

Zapékaný lilek

Potřebujete: 3 ks lilku - ukrojit špičku a tu část s lístky, podélně i se slupku přepůlit (aby byla půlkolečka, na pánvi se to líp opéká), pak ještě příčně pokrájet na slabší plátky, všechny dobře osolit a nechat minimálně 2 hodinky potit. Potom na sítu propláchnout a tím zbavit hnědé hořké tekutiny.

1/2 sáčku krátkých těstovin - uvařit al dente.

Postup: Osušený lilek na pánvi postupně na oleji lehce osmahnout, vmíchat do uvařených těstovin. Nechat trošku zchládnout. Pak do toho přidat 3 celá vejce, 20 dg nahrubo strouhaného sýra (typu eidam, gouda, ementál), asi 300 g bílého jogurtu - může být klidně celý velký, utřený česnek podle chuti, 1 syrová nadrobno pokrájená cibule, mletý pepř a jako koření si můžete vybrat: výborná je adžika, v původním receptu je kari koření, oboje si tam dejte podle chuti a odvahy, na to množství je základní míra 1 rovná polévková lžíce. Oboje chutná skvěle.

Moc nesolíme, spíš ochutnáme a sůl přidáme podle potřeby, všecky složky jsou totiž slané. Dobře promícháme a na pekáčku upečeme dočervena, to trvá asi 20-30 minut, podle typu trouby. Dá se jíst i studené.

"K tomu jsou dobrá rajčata anebo jakýkoliv salát, včera jsme si pošmákli na rukole. Dobrou chuť vám přeje Orinka."

Děkujeme za recpet.

Lenka Moučková


2.4.2012   Rubrika: Zelenina   |   Komentářů 10   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zapékaný lilek

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
magic11
magic11 - 2.4.2012 21:07

orinka: smajlik - 47

 
Světlonoska
Světlonoska - 2.4.2012 13:56

orinka: smajlik - 75Díky,mě to celkem připadá stejné...smajlik - 26

 
orinka
orinka - 2.4.2012 11:01

magic11: jasně, kontrola je dobrá. Ale naopak zas nevadí, když si to člověk ráno nachystá, odejde a pak to má připravené k vaření. To je jako se vším, nedá se to přesně určit.smajlik - 54

 
orinka
orinka - 2.4.2012 10:53

Světlonoska: jestli jsi ještě lilek nejedla, tak je to škoda, protože ačkoliv mám cukety samozřejmě taky moc ráda, nedá se to vůbec srovnat. Cuketa je vodnatá, lilek má pevné "maso", chutá trošku houbově, pokud se to dá vůbec k něčemu přirovnat. Ale samozřejmě nevnucujusmajlik - 58

 
magic11
magic11 - 2.4.2012 10:53

ono stačí lilek "vypotit" i jen 15 minut, 2 hodiny je zbytečně dlouho, ale asi záleží i na lilku, jak je moc čerstvý...

 
orinka
orinka - 2.4.2012 10:52

Linda: jo, a ten nasolený lilek dej klidně na jednu hromadu na misku, nemusí to volně jednotlivě ležet, ba naopak se to urychlí.

 
orinka
orinka - 2.4.2012 10:51

Linda: vysvětlím tu pocení lilku. Pokud ho uděláš rovnou bez té procedury, bude to tvrdé a především strašně trpké. Když to pak propláchneš na sítu vodou a dál už nesolíš, je to akorát. Opravdu neradím vynechávat to odpočinutí a nasolení, zkusila jsem jednou a nedalo se to jíst.

 
Linda
Linda - 2.4.2012 9:08

To vypadá dobre smajlik - 47...vyzkousim, v Lidlu mivaji lilek za hubicku
Nechápu to "odparováni" vody... je to ve vsech receptech s lilkem, vyzkousela jsem 2x, jednou mi po pul dne vytekla z lilku asi lzice podivné tekutiny, podruhy ani to ne smajlik - 26. Navic ta sul se nedá vymit a i kdyz jsem v konecné fázi uz nesolila prislo mi jidlo hodne slané smajlik - 26...asi delám neco spatne. Takze nepotim a hned ho pouzivam, pokud je nutno osmahnout na panvi delám to na sucho nebo s minimem oleje.

 
Světlonoska
Světlonoska - 2.4.2012 8:43

Lilek nekupuji,počkám si na své cukety ze zahrádky,ze kterých dělám ledasco,s těstovinami jsem to ale ještě nezkoušelasmajlik - 66zvláštní kombinace,podle mněsmajlik - 55

 
Gorawen
Gorawen - 2.4.2012 5:47

To vypada zajimave asi zkusim...smajlik - 62

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77198.
    Archiv anket.