Moravské kyselo
Potřebujete na 1,5 litru polévky: 4 brambory, 125 ml mléka, 1 lžíci polohrubé mouky, 150 g kysaného zelí, drcený kmín, sůl a ocet dle chuti.
Postup: Zelí uvařte doměkka, brambory nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce, přidejte kmín a vařte až změknou. Pak přidejte uvařené zelí a mléko, ve kterém jste rozmíchali mouku. Nechte projít varem a nakonec dochuťte octem a solí.
4.1.2010 Rubrika: | Komentářů 23 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Moravské kyselo
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.neznám zkusím
neznám zkusím
Linda: A nedáváš náhodou do segedínu sladkokyselé zelí ze sklinky? Určitě tam nedáváš kysané, to bys s bramborem těžko vařila. opravdu to dost nejde.
Linda: vážně jsou ty brambory tuhé a neuvařené, s kyselým zelím nikdy společně!
Linda: kyselo je z Podkrkonoší (záhorácké kyselo) a je hlavně potřeba chlebového kvásku ,což se prodává i na Hradecku v obchodě
Doudice: tatra je neslazená.....
Křeček: právě, jsou hnusný, jako když z mrazáku....já jednou zamrazila bramborovej guláš a letěl do hajz......
orinka: Linda: já jsem poprvé dala vařit brambory i zelí najednou a ty brambory byly měkké uvnitř, ale udělala se jim taková syrová skořápka
ještě jde místo šlehačky dát tatra mléko...nebo to salkovčil nevím který je neslazený
Linda: já vařím knedlíky (když už teda vařím) hrnkový, jednoduchý a dobrý.......jinak koupím, u nás mají od jednoho výrobce a ty jsou super.....
sharon: je to podivný já vím, ale me to chutná. Taky nejsem zádny super kuchar a uvarit houskový knedlík by me pravdepodobne stálo zivot . Nicmén pointa byla, ze kdyz pridám brambory ke kysanému zelí, ze se uvarí, je fakt ze natáhnout trosku chut a jsou nakyslejsí, ale to se v kombinaci se zelím ztratí.
u nás na moravě se zelňačka vaří s uzeným...... to je bašta......ale je krize, takže bez
orinka: ony se uvaří, ale jsou hnusný
Linda: do segedínu jsem brambory nikdy nedávala a to ho vařím přes třicet let, když ne s knedlíkem tak to radši s chlebem jak s bramborem uvnitř.....ale proti gustu.....
Pravé podkrkonošské kyselo se dělá ze žitného kvásku.
orinka: to jsem v zivote neslysela .... do segetínu taky prihazuju brambory a varím spolecne a vzdycky se vsechno uvarí (nemám ho ráda s knedlíkem)
z tohoto receptu to není až tolik jasné, ale zásadně se nesmí vařit zelí s bramborama dohromady, nezměkly by!!!
Dobrá myslenka, hned jak si spravím zaludek pustím se do ní.
Ale je to zelnacka, kyselo je jiná polévka, i kdyz treba nekde na Morave se zelnacce ríká kyselo
anitech: nějakej Tonda nemůže klobásku nahradit
tohle je obyčejná zelňačka, obyčejná protože je bez klobásky a červené papriky, já zalévám šlehačkou a o vitamínech se taky moc mluvit nedá, ty se varem zničí , a brambory tam nedávám, ty mě tam nechutnají......toš tak
IHope: teď jsem to chtěla říct, že kyselo dělám z kvásku, a tomuhle říkáme zelňačka
1567: když to obarvíš uzenou paprikou do Antonína, tak tu klobásu nepotřebuješ.