Kulajda
Potřebujete: 500 g brambor, 50 g hladké mouky, 25 g másla, 1 l kysaného mléka, 4 vejce uvařené natvrdo, 40 g kopru, 250 g hub, drcený kmín, sůl, asi 1,5 litru vody
Postup: Brambory nakrájejte na kostičky. Přidejte nakrájené houby, zalijte vodou a vařte doměkka. Část vody odlijte a do hrnce přidejte mléko s rozmíchanou moukou. Za stálého míchání vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte máslo na zjemnění, nasekaný koper a vejce natvrdo. Podle chuti osolte.
31.3.2010 Rubrika: | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kulajda
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.zdravím,já také nedávám kyselé mléko ale zakysanou smetanu mějte se kuchtičky
Linda: Jedla jsem jednou v hospodě kulajdu ze žampionů a vůbec to nebylo špatný, klidně to vyzkoušej.
IVUSKA 56: tak já to někdy vyzkouším, až si ji zase budu vařit
LenkaT: Já tam ale nedávám kyselé mléko, ale jako Bety kyselou a sladkou smetanu a s tou kyselou to už nevařím. Jiný kraj jiný mrav
IVUSKA 56: no zdrclá, prostě když se kyselé mléko převaří, tak tak jakoby zkrupičkuje, nevím jak bych to popsala
IVUSKA 56: u nás je tohle taky kyselka, ale já do ní raději než kyselé mléko míchám kysanou a sladkou smetanu
LenkaT: Ale kulajda nemá být zdrclá, to je u nás kyselka.Ale asi je to opravdu krajové.
Kulajdu mám ráda. Nevařim ji tak často jako kyselo. Co jsem vyvedla.
Když jezdila moje dcera ven, tak si vždy kupovala polévky a omáčky v sáčku. Několikrát se stalo, že pak nevzala vše sebou. Zpracovávala jsem to já. Tak jsem se rozhodla že honem uvařím tu koprovku. Byla jsem nepozorná vysypala jsem dva pytliky a nebyly to dvě kopračky, ale jedna houbová. Nakonec jsme to snědli byla z toho kulajda. Přidala jsem brambory, vajíčka a smetanu. Pytlík je pytlík.
no a když se houby napřed podusí na másle a pak až přidají do polévky, to je taky lepší chuťově
Linda: klidně to jde i ze žampionů. No a to mlíko se samo zdrcne, ale to vůbec nevadí, tak to má být.
Ocet není potřeba, když se to dělá z kysaného mléka. jednou jsem na ni měla chuť a kysané mléko doma neměla, tak jsem udělala ze sladkého a samosebou musela přidat ocet, aby se to zdrclo
Linda: koukej přijet do práglu a dostaneš ode mne skleničku sušenejch, lesních, pravejch (muchomůrky vyndám, slibuju)
Kulajda je výborná. V receptu nevidím ocet..??? Já teda lžičku dávám. A místo kysaného mléka dávám 1 zakysanou a jednu sladkou smetanu. A ladím do červena (na osmahnutou cibulu přihodim sladkou papriku).
mňam,to uvařím dík za připomenutí
Houby nemám, ze zampionu to asi nepujde, leda zkusit bez hub ... mozná nekdy, jako díte jsem jí mivala ráda, ale to uz je taaak dlouho.
Jen me napadlo.... kysaný mléko neudelá kousky kdyz prejde varem?
Tak já tam nedávám kopr, ale hodně hub, brambory povařím s kmínem a zvlášť v kastrůlku uvařím bobkový list, nové koření, pepř, tymián a potom to přileju k bramborám s houbami. Výborná je z lišek, houby jen hodně tvrdé, ty měkké jsou fuj. Nakonec přidám vajíčka a úplně nakonec žloutek rozmíchaný ve smetaně a už nevařím. Je to asi krajové jak se kde vaří, ale miluju jí.
Taky vejce smažím, vařené v polévce nemám ráda, on ten bílek je pak takový divný,mám vždycky pocit,že mi vrže o zuby Jinak takováto jídla můžu, ale stejně jako LenkaT - 31.3.2010 7:30 jediná v rodině.
kulajdu mám ráda, ale to vajíčko chutná líp, když se napřed rafinovaně osmaží na cibulce a až pak přidá.
Já dělám do kulajdy zastřená vejce zvlášť, a každému dám do talíře a zaliji polévkou, do polévky nakonec také přidávám trošku svařeného octa a při vaření 1 bobkový list.
Kulajdu mám ráda, bohužel jako jediná u nás v rodině, tak si ji vařím jen když nikdo není doma. Místo vejce uvařeného dávám do polévky zavařit rozkvedlané vajíčko, pak není potřeba dávat mouku, zahustí se vejcem, či vejci, podle chuti a množství polévky. Vody dávám jen tolik, aby byly brambory a houby potopené, pak není potřeba odlívat.
Dala bych si. Nějaký dobrovolník??