Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Polévky recepty

Kulajda

Kulajda

Potřebujete: 500 g brambor, 50 g hladké mouky, 25 g másla, 1 l kysaného mléka, 4 vejce uvařené natvrdo, 40 g kopru, 250 g hub, drcený kmín, sůl, asi 1,5 litru vody

Postup: Brambory nakrájejte na kostičky. Přidejte nakrájené houby, zalijte vodou a vařte doměkka. Část vody odlijte a do hrnce přidejte mléko s rozmíchanou moukou. Za stálého míchání vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte máslo na zjemnění, nasekaný koper a vejce natvrdo. Podle chuti osolte.

Lenka Moučková


31.3.2010   Rubrika:   |   Komentářů 20   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kulajda

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
chomutovačka
chomutovačka - 10.5.2010 10:49

smajlik - 105zdravím,já také nedávám kyselé mléko ale zakysanou smetanu mějte se kuchtičkysmajlik - 5smajlik - 5

 
Juana
Juana - 31.3.2010 22:17

Linda: Jedla jsem jednou v hospodě kulajdu ze žampionů a vůbec to nebylo špatný, klidně to vyzkoušej.

 
LenkaT
LenkaT - 31.3.2010 13:51

IVUSKA 56: tak já to někdy vyzkouším, až si ji zase budu vařit smajlik - 75

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 31.3.2010 13:41

LenkaT: Já tam ale nedávám kyselé mléko, ale jako Bety kyselou a sladkou smetanu a s tou kyselou to už nevařím. Jiný kraj jiný mravsmajlik - 26

 
LenkaT
LenkaT - 31.3.2010 12:25

IVUSKA 56: no zdrclá, prostě když se kyselé mléko převaří, tak tak jakoby zkrupičkuje, nevím jak bych to popsala

 
Betyyna
Betyyna - 31.3.2010 12:10

IVUSKA 56: u nás je tohle taky kyselka, ale já do ní raději než kyselé mléko míchám kysanou a sladkou smetanu smajlik - 68

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 31.3.2010 12:03

LenkaT: Ale kulajda nemá být zdrclá, to je u nás kyselka.Ale asi je to opravdu krajové.

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 31.3.2010 10:55

Kulajdu mám ráda. Nevařim ji tak často jako kyselo. Co jsem vyvedla.
Když jezdila moje dcera ven, tak si vždy kupovala polévky a omáčky v sáčku. Několikrát se stalo, že pak nevzala vše sebou. Zpracovávala jsem to já. Tak jsem se rozhodla že honem uvařím tu koprovku. Byla jsem nepozorná vysypala jsem dva pytliky a nebyly to dvě kopračky, ale jedna houbová. Nakonec jsme to snědli byla z toho kulajda. Přidala jsem brambory, vajíčka a smetanu. Pytlík je pytlík.

 
LenkaT
LenkaT - 31.3.2010 10:47

no a když se houby napřed podusí na másle a pak až přidají do polévky, to je taky lepší chuťově

 
LenkaT
LenkaT - 31.3.2010 10:45

Linda: klidně to jde i ze žampionů. No a to mlíko se samo zdrcne, ale to vůbec nevadí, tak to má být.
Ocet není potřeba, když se to dělá z kysaného mléka. jednou jsem na ni měla chuť a kysané mléko doma neměla, tak jsem udělala ze sladkého a samosebou musela přidat ocet, aby se to zdrclo

 
štoudev
štoudev - 31.3.2010 10:40

Linda: koukej přijet do práglu a dostaneš ode mne skleničku sušenejch, lesních, pravejch (muchomůrky vyndám, slibujusmajlik - 68)

 
pavluška
pavluška - 31.3.2010 10:15

Kulajda je výborná. V receptu nevidím ocet..??? Já teda lžičku dávám. A místo kysaného mléka dávám 1 zakysanou a jednu sladkou smetanu. A ladím do červena (na osmahnutou cibulu přihodim sladkou papriku).

 
chomutovačka
chomutovačka - 31.3.2010 10:03

smajlik - 5mňam,to uvařím dík za připomenutísmajlik - 76

 
Linda
Linda - 31.3.2010 9:59

Houby nemám, ze zampionu to asi nepujde, leda zkusit bez hub smajlik - 26... mozná nekdy, jako díte jsem jí mivala ráda, ale to uz je taaak dlouho.
Jen me napadlo.... kysaný mléko neudelá kousky kdyz prejde varem?

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 31.3.2010 8:18

Tak já tam nedávám kopr, ale hodně hub, brambory povařím s kmínem a zvlášť v kastrůlku uvařím bobkový list, nové koření, pepř, tymián a potom to přileju k bramborám s houbami. Výborná je z lišek, houby jen hodně tvrdé, ty měkké jsou fuj. Nakonec přidám vajíčka a úplně nakonec žloutek rozmíchaný ve smetaně a už nevařím. Je to asi krajové jak se kde vaří, ale miluju jí.

 
PEGG
PEGG - 31.3.2010 8:12

Taky vejce smažím, vařené v polévce nemám ráda, on ten bílek je pak takový divný,mám vždycky pocit,že mi vrže o zubysmajlik - 68 Jinak takováto jídla můžu, ale stejně jako LenkaT - 31.3.2010 7:30 jediná v rodině.smajlik - 85

 
orinka
orinka - 31.3.2010 8:03

kulajdu mám ráda, ale to vajíčko chutná líp, když se napřed rafinovaně osmaží na cibulce a až pak přidá.

 
kočena
kočena - 31.3.2010 7:38

Já dělám do kulajdy zastřená vejce zvlášť, a každému dám do talíře a zaliji polévkou, do polévky nakonec také přidávám trošku svařeného octa a při vaření 1 bobkový list.

 
LenkaT
LenkaT - 31.3.2010 7:30

Kulajdu mám ráda, bohužel jako jediná u nás v rodině, tak si ji vařím jen když nikdo není doma. Místo vejce uvařeného dávám do polévky zavařit rozkvedlané vajíčko, pak není potřeba dávat mouku, zahustí se vejcem, či vejci, podle chuti a množství polévky. Vody dávám jen tolik, aby byly brambory a houby potopené, pak není potřeba odlívat. smajlik - 57

 
Bridgetj
Bridgetj - 31.3.2010 6:44

Dala bych si. Nějaký dobrovolník?? smajlik - 64smajlik - 68

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.