Zelná polévka

Ingredience: sladkokyselé zelí, 3–4 brambory, kousek špeku, 2 lžíce sladké papriky, česnek dle chuti, salám (junior, uzené, šunka, cokoliv je doma), sůl, trochu pepře, případně zakysaná smetana.
Postup: Slakokyselé zelí (ze sáčku nebo ze sklenice) dáme do kastrolu o objemu asi 2 l, zalijeme vodou, přivedeme k varu. Ve stejnou dobu dáme vařit brambory pokrájené na malé kostičky. Mezitím nakrájíme trošku špeku a osmažíme ho. Přidáme do polévky. Na vyškvareném omastku osmahneme sladkou papriku a přidáme k zelí. Do polévky ještě přidáme česnek, salám, sůl, trochu pepře a nakonec uvařené brambory.
Podáváme samotné, nebo se zakysanou smetanou, která se dá navrch jako malý bobeček.
22.2.2013 Rubrika: Polévky | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zelná polévka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..gif)
evča.: taky nedávám mlíko do rajdy....

Mńam , zelňačka.
Taky nedávám papriku, když tak paprikovou klobásu.
Postup jak orinka
LenkaT: já do rajské mlíko nedávám, mám právě ráda hodně červenou....
Někdy udělám zelňačku jako sharon a potom přidám ještě skleničku červené řepy, ale to nedávám tu smetanu až nahoru zakysanku. Taky moc dobré, skoro jako boršč. Nebo když uvařím uzené udělám z toho vývaru a přidám i kousky masa. Mňam

mě teda chutná i ta bílá, ale můj chlap by to nejedl, já musím i do rajské dávat mléko tajně
Někde jsem četla, že do správné zelňačky se nedává paprika. Ale to je potom taková nijaká barvy. Vařím jako sharon, jen ještě dávám osmažený chleba na kostičky.Je to syté a už nic dalšího nevařím.
Asi udělám na sobotu, i když na neděli plánuju knedlozelovepřo.

Jagea: pro tebe t není nic dobrý, co?
sharon: já to mám ráda jako valašskou kyselicu, a ta má být bílá. Dobrou ji dělají ve skanzenu v Rožnově.
.gif)
orinka: já naopak dělám cibulovo paprikovou zásmažku , zelí vařím s kořením a klobásou nebo uzeným a brambory zvlášť.....bez brambor se dá i zamrazit....a nakonec vleju celý kelímek šlehačky.....ať jsme tlustí na tři prsty...
uvařím později teď máme kastrol segedínu....
Linda: pořádné a řízné kvašené zelí, klobása, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl. Brambory uvařit zvlášť. Bez papriky. Zahustit buď zátřepkou (mouka v mléce anebo jíškou ze sádla. Přisladit, přikyselit. Žádný zázrak.
.jpg)
LenkaT: vařím podobně hlavně dobrou klobásku(né jako ) bez smetany
sharon:
.gif)
můj mužík zelňačku miluje ale dělám jí jinak sice ingredience podobné ale vařím jinak....
.jpg)
jojo, na zelňačku mám taky chut ... udělám jí zítra k obědu díky za tip
.jpg)
Kdyz se ji delala naposledy VUBEC se mi nepovedla a netusim proc - chutnalo to kazdy zvlast a nebyla jsem shopna nejak smichat chute dohromady tak jak to chutnat ma a pritom jsem tam vrazila vsechno co tam byt melo
.gif)
Mám ji zrovna v plánu
Já mám teda ráda taky se zakysankou, ale to potom připomíná trošku boršč. Jé ten bych si dala, dostala jsem na něj šílenou chuť

zelňačku máme rádi z kysaného zelí s pikantní klobáskou, obarvenou paprikou a bez smetany
kysané zelí jen sudové, když to má mít říz.

Kysané zelí a jedině kvalitní klobása či uzené, sladká smetana a žádné bobky.