Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Polévky recepty

Zelná polévka

Zelná polévka

Ingredience: sladkokyselé zelí, 3–4 brambory, kousek špeku, 2 lžíce sladké papriky, česnek dle chuti, salám (junior, uzené, šunka, cokoliv je doma), sůl, trochu pepře, případně zakysaná smetana.

Postup: Slakokyselé zelí (ze sáčku nebo ze sklenice) dáme do kastrolu o objemu asi 2 l, zalijeme vodou, přivedeme k varu. Ve stejnou dobu dáme vařit brambory pokrájené na malé kostičky. Mezitím nakrájíme trošku špeku a osmažíme ho. Přidáme do polévky. Na vyškvareném omastku osmahneme sladkou papriku a přidáme k zelí. Do polévky ještě přidáme česnek, salám, sůl, trochu pepře a nakonec uvařené brambory.
Podáváme samotné, nebo se zakysanou smetanou, která se dá navrch jako malý bobeček.

Meryl


22.2.2013   Rubrika: Polévky   |   Komentářů 18   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zelná polévka

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
sharon
sharon - 22.2.2013 15:53

evča.: taky nedávám mlíko do rajdy....smajlik - 66smajlik - 66

 
evča.
evča. - 22.2.2013 15:36

Mńam , zelňačka.smajlik - 57
Taky nedávám papriku, když tak paprikovou klobásu.
Postup jak orinkasmajlik - 75
LenkaT: já do rajské mlíko nedávám, mám právě ráda hodně červenou....smajlik - 31

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 22.2.2013 13:46

Někdy udělám zelňačku jako sharon a potom přidám ještě skleničku červené řepy, ale to nedávám tu smetanu až nahoru zakysanku. Taky moc dobré, skoro jako boršč. Nebo když uvařím uzené udělám z toho vývaru a přidám i kousky masa. Mňam

 
LenkaT
LenkaT - 22.2.2013 13:14

mě teda chutná i ta bílá, ale můj chlap by to nejedl, já musím i do rajské dávat mléko tajně smajlik - 68

 
dadka
dadka - 22.2.2013 13:13

Někde jsem četla, že do správné zelňačky se nedává paprika. Ale to je potom taková nijaká barvy. Vařím jako sharon, jen ještě dávám osmažený chleba na kostičky.Je to syté a už nic dalšího nevařím.
Asi udělám na sobotu, i když na neděli plánuju knedlozelovepřo.

 
manka
manka - 22.2.2013 12:11

Jagea: pro tebe t není nic dobrý, co?

 
orinka
orinka - 22.2.2013 12:06

sharon: já to mám ráda jako valašskou kyselicu, a ta má být bílá. Dobrou ji dělají ve skanzenu v Rožnově.

 
sharon
sharon - 22.2.2013 10:46

orinka: já naopak dělám cibulovo paprikovou zásmažku , zelí vařím s kořením a klobásou nebo uzeným a brambory zvlášť.....bez brambor se dá i zamrazit....a nakonec vleju celý kelímek šlehačky.....smajlik - 26smajlik - 26ať jsme tlustí na tři prsty...smajlik - 68

uvařím později teď máme kastrol segedínu....smajlik - 68

 
orinka
orinka - 22.2.2013 10:40

Linda: pořádné a řízné kvašené zelí, klobása, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl. Brambory uvařit zvlášť. Bez papriky. Zahustit buď zátřepkou (mouka v mléce anebo jíškou ze sádla. Přisladit, přikyselit. Žádný zázrak.smajlik - 26

 
denda04
denda04 - 22.2.2013 10:37

LenkaT: vařím podobně hlavně dobrou klobásku(né jako ) bez smetany smajlik - 58smajlik - 75

sharon: smajlik - 47smajlik - 58

 
sharon
sharon - 22.2.2013 10:20

můj mužík zelňačku miluje ale dělám jí jinak sice ingredience podobné ale vařím jinak....smajlik - 57

 
monja
monja - 22.2.2013 9:58

jojo, na zelňačku mám taky chut ... udělám jí zítra k obědu smajlik - 46smajlik - 47 díky za tip smajlik - 25

 
Linda
Linda - 22.2.2013 8:31

Kdyz se ji delala naposledy VUBEC se mi nepovedla a netusim proc - chutnalo to kazdy zvlast a nebyla jsem shopna nejak smichat chute dohromady tak jak to chutnat ma a pritom jsem tam vrazila vsechno co tam byt melo smajlik - 26

 
Světlonoska
Světlonoska - 22.2.2013 7:47

Mám ji zrovna v plánusmajlik - 5

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 22.2.2013 7:45

Já mám teda ráda taky se zakysankou, ale to potom připomíná trošku boršč. Jé ten bych si dala, dostala jsem na něj šílenou chuť

 
LenkaT
LenkaT - 22.2.2013 7:16

zelňačku máme rádi z kysaného zelí s pikantní klobáskou, obarvenou paprikou a bez smetany smajlik - 57

 
orinka
orinka - 22.2.2013 6:12

kysané zelí jen sudové, když to má mít říz.

 
Jagea
Jagea - 22.2.2013 2:37

Kysané zelí a jedině kvalitní klobása či uzené, sladká smetana a žádné bobky.smajlik - 27

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78302.
Archiv anket.