Zapékané špagety se zelím
Jelikož tu už dlouho nebyl recept s kečupem nebo rajským protlakem (hahaha), rozhodla jsem se přidat jeden svůj oblíbený.
Na 4 – 5 porcí potřebujete:
- 1 balíček bezvaječných špaget
- sůl (do vody na vaření špaget)
- 1 balíček kysaného zelí
- 2 větší cibule
- olej na usmažení cibule
- 3 polévkové lžíce cukru
- 5 malých konzerv (nebo 3 větší konzervy) rajského protlaku (když je protlaku více, rozhodně to neuškodí)
- 40 dkg strouhaného Eidamu (nebo více - podle chuti)
Postup:
Špagety uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Pozor, nesmí se rozvařit, správně by měly být al dente. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme na oleji. Když začne cibulka růžovět, přidáme cukr a necháme ještě krátkou chvíli smažit, aby cibule došla a cukr zkaramelizoval (za stálého míchání). Pak do cibulky přidáme rajský protlak, vše chvíli prohřejeme a odstavíme z plotny.
Hotové špagety scedíme a vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Ke špagetám přidáme balíček kysaného zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu (jinak by to bylo moc kyselé) a nakonec přidáme připravenou protlakovou směs, která mezitím trochu vychladla, a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Vše pořádně promícháme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme, dokud špagety na vršku nezačnou být trošku připečené (celé jídlo by shora mělo být křupavé). Pak pekáč vyndáme, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem a dáme ještě chvíli zapéct, a to na tak dlouho, aby sýr byl také mírně křupavý (nejen rozteklý). Většinou je to okamžik, kdy sýr začne místy růžovět. Osobně používám více protlaku a více sýra (na posyp), než je v receptu. Nechť si každý upraví podle své chuti. Pozor – kečup je chuťově zcela nevhodný. Stejně tak čerstvá ani konzervovaná rajčata nejsou to pravé ořechové – udělají z toho něco úplně jiného (vyzkoušela jsem a rozhodně mne to nenadchlo). A ještě jedna rada - v žádném případě nevynechávejte cukr. Jídlo by bylo příliš kyselé. Dobrou chuť přeji.
3.8.2011 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 56 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapékané špagety se zelím
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
orinka: My jasme jablka taky davali. Mne moc nejely ale mamka je ma rada.
sharon: to ne, a na chuť jablek ze zelí nezapomenu. To byla navinulá lahůdka!
.gif)
orinka: a ta jablíčka byla nejlepší.....pamatuješ když býval na začátku Slavonína Výzkumný ústav zelinářský kolem roku 1970 ?....tam chlapci nakládali zelíčko s jablíčkama.....
babička dávala do kysaného zelí i jablíčka.
manka: já mám dojem, že v tom Bystročickém zelí, jak o něm píše Sharon, je i koriandr.
manka:
.gif)
manka: jo tak to nevím, ale není to ani poznat....
.jpg)
Zajímavá kombinace. Určitě vyzkouším.

monia: já toho kmínu fakt jen malinko, nám to moc chutná s tím koprovým semínkem.
manka: Přesně tak, do kysaného zelí jen sůl a kmín.
.gif)
manka: fakt je moc dobrý, v zimě beru i tři velký flašky, na balkon , zabalím do novin , do tašky....

sharon: jen nechápu, proč dávají sladidlo, vždyť my nedáváme ani cukr

sharon:

Zvědavka: já dávám něco málo přes 2 dkg. a trošku kmínu, ale hlavně, hlavně koprový semínko

To zní výborně, zítra udělám!!
.gif)
manka: tak já mám na mysli tohle...přečti si...
V úterý se uskutečnilo v amfiteátru slavnostní vyhodnocení tohoto klání. Symbolický kameninový zelnák s označením Zelí roku 2010 převzal majitel firmy Jiří Kubíček z Bystročice u Olomouce, 2. místo obsadilo zelí akciové společnosti Agro Brno Tuřany, 3. Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, 4. Zemědělský podnik Otice a 5. získal loňský vítěz Jiří Talaš z Tlumačova u Zlína. V rámci vyhodnocení soutěže se na Zahradu Čech sjelo představenstvo zelinářské unie a zasedla sekce výrobců kysaného zelí.
„Zpracováváme hlávkové zelí a vyrábíme z něho jediný druh kysaného zelí bílého. Jsem třetím pokračovatelem v rodu, dědeček podnikání nastartoval, otec ho výrazně zvětšil a já po něm pokračuji pátým rokem. Nepatříme k velkým výrobcům a veškerou výrobu dělíme mezi odběratele hlavně v Olomouci a okolí. Zelí se už nešlape, ale v plastových kádích se dusá nerezovými tlouky. To, že v soutěži vyhrávají menší výrobci, je do jisté míry ovlivněno právě chutí, která se u menšího objemu dá lépe docílit větší přesností přísad. Naše zelí je specifické druhem koření a použitím umělého sladidla, které zavedl můj tatínek - diabetik. Je to určitá výhoda, protože můžeme zelí nabídnout i do nemocnic,“ prozradil Jiří Kubíček.
Linda: pošlu, pošlu. Jen si nepamatuji z hlavy poměr soli na kg zelí. Večer pohledám a napíšu
.jpg)
Zvědavka: posli návod jak ho delás. U nás je to uzkoprofilové zbozí, pokud je jednoduchy postup tak bych to i vyzkousela. Díky

sharon: jo? taky jsem slyšela vyprávění jednoho pána z výrobny zelí
.gif)
manka: kousek od nás cca 15 km je soukromá výrobna zelí a mají ho vynikající.....