Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Šťáva plná vitaminů

Šťáva plná vitaminůPřipravte si domácí šťávu, která bude chutnat celé rodině...
pošlete nám recept

Zapékané špagety se zelím

spagetysezelim

Jelikož tu už dlouho nebyl recept s kečupem nebo rajským protlakem (hahaha), rozhodla jsem se přidat jeden svůj oblíbený.

Na 4 – 5 porcí potřebujete:

  • 1 balíček bezvaječných špaget
  • sůl (do vody na vaření špaget)
  • 1 balíček kysaného zelí
  • 2 větší cibule
  • olej na usmažení cibule
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 5 malých konzerv (nebo 3 větší konzervy) rajského protlaku (když je protlaku více, rozhodně to neuškodí)
  • 40 dkg strouhaného Eidamu (nebo více - podle chuti)

 

Postup:

Špagety uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Pozor, nesmí se rozvařit, správně by měly být al dente. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme na oleji. Když začne cibulka růžovět, přidáme cukr a necháme ještě krátkou chvíli smažit, aby cibule došla a cukr zkaramelizoval (za stálého míchání). Pak do cibulky přidáme rajský protlak, vše chvíli prohřejeme a odstavíme z plotny.


Hotové špagety scedíme a vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Ke špagetám přidáme balíček kysaného zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu (jinak by to bylo moc kyselé) a nakonec přidáme připravenou protlakovou směs, která mezitím trochu vychladla, a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Vše pořádně promícháme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme, dokud špagety na vršku nezačnou být trošku připečené (celé jídlo by shora mělo být křupavé). Pak pekáč vyndáme, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem a dáme ještě chvíli zapéct, a to na tak dlouho, aby sýr byl také mírně křupavý (nejen rozteklý). Většinou je to okamžik, kdy sýr začne místy růžovět. Osobně používám více protlaku a více sýra (na posyp), než je v receptu. Nechť si každý upraví podle své chuti. Pozor – kečup je chuťově zcela nevhodný. Stejně tak čerstvá ani konzervovaná rajčata nejsou to pravé ořechové – udělají z toho něco úplně jiného (vyzkoušela jsem a rozhodně mne to nenadchlo). A ještě jedna rada - v žádném případě nevynechávejte cukr. Jídlo by bylo příliš kyselé. Dobrou chuť přeji.

 

spagetyvelke

 

 

Kadla


3.8.2011   Rubrika: Těstoviny   |   Komentářů 56   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zapékané špagety se zelím

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-58
YXH
YXH - 4.8.2011 0:47

orinka: My jasme jablka taky davali. Mne moc nejely ale mamka je ma rada.

 
orinka
orinka - 3.8.2011 18:23

sharon: to ne, a na chuť jablek ze zelí nezapomenu. To byla navinulá lahůdka!

 
sharon
sharon - 3.8.2011 17:25

orinka: a ta jablíčka byla nejlepší.....pamatuješ když býval na začátku Slavonína Výzkumný ústav zelinářský kolem roku 1970 ?....tam chlapci nakládali zelíčko s jablíčkama.....smajlik - 47smajlik - 57smajlik - 57smajlik - 57

 
orinka
orinka - 3.8.2011 15:06

babička dávala do kysaného zelí i jablíčka.

 
orinka
orinka - 3.8.2011 15:06

manka: já mám dojem, že v tom Bystročickém zelí, jak o něm píše Sharon, je i koriandr.

 
monia
monia - 3.8.2011 15:01

manka: smajlik - 58

 
sharon
sharon - 3.8.2011 14:13

manka: jo tak to nevím, ale není to ani poznat....

 
Eduna
Eduna - 3.8.2011 14:10

Zajímavá kombinace. Určitě vyzkouším.

 
manka
manka - 3.8.2011 14:08

monia: já toho kmínu fakt jen malinko, nám to moc chutná s tím koprovým semínkem.

 
monia
monia - 3.8.2011 14:05

manka: Přesně tak, do kysaného zelí jen sůl a kmín. smajlik - 58

 
sharon
sharon - 3.8.2011 13:57

manka: fakt je moc dobrý, v zimě beru i tři velký flašky, na balkon , zabalím do novin , do tašky....

 
manka
manka - 3.8.2011 13:56

sharon: jen nechápu, proč dávají sladidlo, vždyť my nedáváme ani cukr

 
manka
manka - 3.8.2011 13:56

sharon: smajlik - 47

 
manka
manka - 3.8.2011 13:54

Zvědavka: já dávám něco málo přes 2 dkg. a trošku kmínu, ale hlavně, hlavně koprový semínko

 
Vendelina
Vendelina - 3.8.2011 13:31

To zní výborně, zítra udělám!!smajlik - 47

 
sharon
sharon - 3.8.2011 13:21

manka: tak já mám na mysli tohle...přečti si...

V úterý se uskutečnilo v amfiteátru slavnostní vyhodnocení tohoto klání. Symbolický kameninový zelnák s označením Zelí roku 2010 převzal majitel firmy Jiří Kubíček z Bystročice u Olomouce, 2. místo obsadilo zelí akciové společnosti Agro Brno Tuřany, 3. Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, 4. Zemědělský podnik Otice a 5. získal loňský vítěz Jiří Talaš z Tlumačova u Zlína. V rámci vyhodnocení soutěže se na Zahradu Čech sjelo představenstvo zelinářské unie a zasedla sekce výrobců kysaného zelí.

„Zpracováváme hlávkové zelí a vyrábíme z něho jediný druh kysaného zelí bílého. Jsem třetím pokračovatelem v rodu, dědeček podnikání nastartoval, otec ho výrazně zvětšil a já po něm pokračuji pátým rokem. Nepatříme k velkým výrobcům a veškerou výrobu dělíme mezi odběratele hlavně v Olomouci a okolí. Zelí se už nešlape, ale v plastových kádích se dusá nerezovými tlouky. To, že v soutěži vyhrávají menší výrobci, je do jisté míry ovlivněno právě chutí, která se u menšího objemu dá lépe docílit větší přesností přísad. Naše zelí je specifické druhem koření a použitím umělého sladidla, které zavedl můj tatínek - diabetik. Je to určitá výhoda, protože můžeme zelí nabídnout i do nemocnic,“ prozradil Jiří Kubíček.

 
Zvědavka
Zvědavka - 3.8.2011 12:59

Linda: pošlu, pošlu. Jen si nepamatuji z hlavy poměr soli na kg zelí. Večer pohledám a napíšu smajlik - 64

 
Linda
Linda - 3.8.2011 12:40

Zvědavka: posli návod jak ho delás. U nás je to uzkoprofilové zbozí, pokud je jednoduchy postup tak bych to i vyzkousela. Díky

 
manka
manka - 3.8.2011 12:36

sharon: jo? taky jsem slyšela vyprávění jednoho pána z výrobny zelísmajlik - 34

 
sharon
sharon - 3.8.2011 12:29

manka: kousek od nás cca 15 km je soukromá výrobna zelí a mají ho vynikající.....smajlik - 47

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-58
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 112950.
Archiv anket.