Uhlířina

Potřebujete:
Na noky: 30 dkg hladké mouky, 3 vajíčka, sůl, vodu podle potřeby
Dále budete potřebovat: 10 dkg špeku, 2 středně velké cibule, kmín a sůl podle chuti a asi 3/4 kg brambor, které jste si předem uvařili ve slupce
Postup:
Mouku, sůl, vejce a vodu zpracujte, až vám vznikne tužší těsto. Nechte ho asi půl hodinky přikryté odpočinout. Pak z těsta vytvarujte noky a uvařte je v osolené vodě.
Na pánvičce osmahněte nakrájený špek !na kostičky), až se vypeče, pak přidejte cibuli a kmín. Cibuli míchejte, dokud nezezlátne a přimíchejte brambory nakrájené na plátky a noky. Osolte a dobře prohřejte a promíchejte.
1.10.2012 Rubrika: Brambory | Komentářů 25 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Uhlířina
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
Milda3: Díky, to by mě nenapadlo
orinka: To mi povídej... Zbožňuju tak akorát osmahnutou cibulku, a čím víc, tím líp... Třeba i na špekových knedlících... Nebo knedlících plněných uzeným... Bože, dost, mám hlad!
.jpg)
manka: kam?
Tygřík: smaženou cibulí se každé obyčejné jídlo povýší na chuťovku.

evropka: marš
.jpg)
monja: se zelím se tomu zase říká grenadýr
dávám zbylé knedlíky místo noků a je to dobrota velká
.jpg)
A já myslela, že jsou to brambory s flekama se zélím ... ale tohle se mi moc nelíbí ... abych ještě do brambor dávala něco s moukou .... škoda dobrejch brambor ...
Tygřík: asi proto že uhlířina,pálení dřevěného uhlí v milířích se konalo v lese
.jpg)
U nás se tomu říká Lesák - nevím proč... Dělávám ráda, doma mi to všichni jedí, jen na čtyři normální porce musím osmahnout tak čtyři velké cibule, ne-li víc, protože lesák je prostě nejlepší totálně zaházený cibulkou, mňam
.jpg)
já na to mám chut,ale nechci to vařit

A ještě jedna oprava: Stella - tím končím, tvá Máňa.

Oprava: vařila

Uhlířinu vařina Stela Zázvorková Zdeňkovi Svěrákovi ve filmu Kolja.

Linda: Tak zdravé to určitě není, ale dobré ano, a jednou za čas se to dá.
PEGG: Noky si můžeš udělat podle svého, někdo dává nakrájené knedlíky.
Podobný je grenadýrmarš - to jsou nudle s bramborama a zase škvarky nebo špek a osmažená cibulka. Ten jsem ještě nedělala, ale určitě ho zkusím. Bude změna.
.jpeg)
Linda - 1.10.2012 11:13 - taky bych s tím doma neuspěla a upřímně, sama bych si to taky nedala a to tyhle eintopfy můžu. Netvrdím, že to nebude dobré, jen ty noky musí být tvrdé, ne?
.jpg)
To jsem v zivote nepotkala a ani si nejsem jista, jestli by mi to doma proslo ....ovsem netvrdim ,ze to neni zravy
tak tendhle název i jídlo slyším a od Jagušky vidím poprvé,kolikrát paní neví co vařit,tak ji to navrhnu,vypadá to jedle

tak tohle dneska zkusím, zbyly mi 2 špekáčky z včerejšího opíkání tak je tam hodím :-).

loupák: jdu do toho, mám tip dneska na večeři
.gif)
Jaguška: jojo,kys.okurek nesmí chybět a hooodně opečené cibulky,ňam