Mojito
.jpg)
Mojito je koktejl, v dnešní době oblíbený hlavně ženami. Snoubí se v něm kyselost limetky, sladkost nerafinovaného třtinového cukru a aromatičnost máty peprné, to vše podtrženo kubánským rumem. Spousta restaurací jej bohužel vyřadila ze svého nápojového lístku s koncem léta. Chyba! Stýská-li se vám po něm, zde je recept. Mátu totiž můžete doma pěstovat po celý rok.
Potřebujete: na 1 koktejl: 6 cl kubánského rumu, 1/2 limetky, 7 lístků máty peprné, 2 lžičky nerafinovaného třtinového cukru, perlivou vodu, led
Postup: Koktejl připravujte přímo ve vysoké sklenici. Na dno dejte lístky máty, přidejte cukr a šťávu z limetky. Lístky máty mírně rozmačkejte, abyste uvolnili aroma. Přidejte několik kostek ledu (do půlky sklenice) a zamíchejte. Zbytek sklenice dolijte perlivou vodou. Nakonec vlijte rum, vložte brčko a jemně s ním nápoj promíchejte. Ozdobte lístky máty.
Mojito se zrodilo v roce 1946
Aromatický, lehce sladký, mírně kyselý - v současné době jeden z nejslavnějších koktejlů. Některé jeho varianty obsahují klasický žlutý citron, neperlivou vodu nebo se kromě citronové šťávy do sklenice vkládají i kousky citronu (limetky).
Základ Mojita položil Francis Drake, ve své době známý pod jménem "El Draque" (Drak), slavný anglický pirát. Svoji základnu měl na "la Isla" neboli na "la Isla de la Juventud", na Kubě. Zalíbila se mu tamní nedotčená krajina a její poklidnost. Drake během své cesty okolo světa a mezi 2 loupežnými výpravami v roce 1578 na ostrově přistál a v místní hospodě se svojí posádkou oslavoval poslední kořist. Rádi popíjeli drcené lístky máty zalité místní kořalkou (předchůdkyní součásného kubánského rumu) a limetkou. Dopřávali si vlastně předchůdce mojita, který nazvali "Draque". Recept se uchoval na "la Isla", nakonec se z něj stal oblíbený nápoj pod jménem "Draquecito".
O několik století později, mezi lety 1910 a 1920, se rum začal rafinovat. A v roce 1946 se v hospůdce "La Bodeguita del Medio" rozhodli vytvořit jemnější variantu "Draquecito" a zpřístupnit ji všem. Přidali tedy cukr a citron, změnili poměr jednotlivých surovin a nápoj nazvali "Mojito" (název je výsledkem spojení slabik ze slov mojadito (vlhký) a mojo (kubánská omáčka). V polovině 20. let se z mojita stal národní nápoj.
Mojito se dostalo do USA, kde dosáhlo velké oblíbenosti hlavně v Miami, New Yorku a San Franciscu. V 90. letech se pak tento nápoj dostává do Evropy díky kuchyni tex-mex.
Publikováno se souhlasem webu www.1001coctails.com
24.11.2008 Rubrika: | Komentářů 2 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Mojito
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Já si ho tedy dokážu představit kdekoliv a kdykoliv.

Mojito musí být s ledem, takže opravdu si ho vychutnám jedině v létě.
vůbec by mně nenapadlo, dát si ho v tuto roční dobu...........