Jak připravovat maso, aby skvěle chutnalo
Rad a různých fíglů na vaření má každá z nás v rukávu určitě několik. Na něco přijde člověk sám, něco se dědí z generace na generaci, jiné triky zase poradí kamarádky. A protože dobrých rad není nikdy dost, třeba vám přijdou vhod i ty naše, které pomohou při vaření masa.
Aby bylo maso křehké, chutné a lahodné
Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý.
Tak. Maso máme vybrané, pustíme se do vaření.
Jestliže chcete maso dusit, napřed je naložte do tzv. mořidla. To je směs vody, octa, cibule a koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list apod.). Naložené ho nechte v lednici jeden až dva dny. Místo mořidla můžete maso naložit i do kyselého mléka. Kyseliny totiž uvolňují svalová vlákna a maso je pak křehké. Před samotným dušením maso prudce opečte na části tuku, čímž se na povrchu utvoří pevná kůrka. Maso pak zůstane šťavnaté.
Připravené plátky masa třeba na řízky nebo na bifteky, které chcete zpracovat až druhý den, potřete rozpuštěným máslem a dejte do lednice. Plátky masa neoschnou a budou křehké.
Hotové maso krájejte na jednotlivé porce vždy „přes vlákno“.
Před naklepáním navlhčete prkénko, které tak nebude sát šťávu z masa.
Při pečení maso nepropichujte, ale opatrně je v pekáči otáčejte obracečkou. Pícháním byste uvolnili z masa šťávu a pak by bylo suché
Zbylé upečené maso zabalte do mastného papíru. Tím je uchráníte před oschnutím.
Maso solte až před vlastní přípravou. Minutky však osolte až při smažení. Játra a ledvinky solíme, až když jsou hotové.
Jestliže chcete mít skutečně křehké řízky, použijte čerstvě umletou strouhanku, která nepojme tolik tuku jako strouhanka starší.
Správně upečené maso má mít pěkně zabarvenou kůrku. Dosáhnete toho tím, že je vložíte do předehřáté trouby a zpočátku pečete prudce, aby se na povrchu vytvořila kůrka. Pak teplotu snížíte a dopékáte pomaleji.
Je-li maso stále tvrdé, přidejte k němu trochu octa.
Uzené maso vařte v dostatečném množství vody. Dvakrát ji slijte a vyměňte za čerstvou. Zbavíte tak maso zbytků láku, takže nebude příliš slané a nebude tolik cítit udírnou.
Zmrazené maso rozmrazujte v ledničce po dobu 6–12 hodin.
Masový vývar obarvíte přidáním cibule opečené do zlatova.
Maso na polévku vložíme vždy do studené vody, aby se pozvolným uváděním do varu hodně vyluhovalo. Jestliže chcete, aby bylo hodně šťavnaté, vložte je naopak do vroucí vody.
Máte nějaké spolehlivé fígle při přípravě masa? Mně se třeba osvědčilo naklepávat řízky v mikrotenovém sáčku. Nikde kolem nic nestříká a palička zůstane čistá.
Zdroj:
J. Břízová: 1 000 rad pro domácnost
Meryl
4.6.2007 Rubrika: | Komentářů 14 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5
Oznámkovat (hodnocení jako ve škole):
1
2
3
4
5
Diskuse ke článku - Jak připravovat maso, aby skvěle chutnalo
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Hanča -
4.6.2007 16:35
Ota: ne, pořádnej klofák, asi 10 cm a v kuchyni ho mám pořád,, jen mi momentálně chybí to hovězí
Ota -
4.6.2007 15:47
catcat: kuchařské duo
catcat -
4.6.2007 15:12
Ota: myslíš jako lidský gulášek nebo teple duo?
babkatapka -
4.6.2007 14:17
No vida, tak stará, a ještě jsem různé rady ani neslyšela. Díky za poučení!!!
Ota -
4.6.2007 13:48
Hanča: a není to pan Hřebík ?
tyrkys -
4.6.2007 13:45
Hanča: úplně mě zabolely zuby, jak jsem si představila, že do něj kousnu
Ch.Z. Kochanská -
4.6.2007 13:35
Hanča: to zní jak sekyrková polívka
Hanča -
4.6.2007 13:30
manžel dělá hovězí guláš s hřebíkem, prý je maso měkčí
Ota -
4.6.2007 10:38
nó....... chtít zbavovat dnešní uzené maso vůně udírny je poněkud zbytečné to udírnou v podstatě jen projelo a půlka barvy je karamel.
Na kuřecí vývar napřed drůbky pořádně ogriluju a pak teprv vařím.
Při pečení masa dávám do trouby misku s vodou...
Ch.Z. Kochanská -
4.6.2007 10:11
Taky mlátím do šniclů v igeliťáku
evča. -
4.6.2007 9:16
A když se do hotového vývaru kapne trochu octa,je polévka chutnější.
Aja -
4.6.2007 8:43
Cibuli do polívky ,kvůli barvě, stačí dát omytou i se slupkou.
evča. -
4.6.2007 8:33
Já přidávám do masa na guláš celou bramboru,maso je dřív měkké.
dadka -
4.6.2007 6:50
Když dělám ledvinky, předem máčím 12 hodin v kyselém mléku.Jsou potom bez pachu a jemné.