Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jak připravovat maso, aby skvěle chutnalo

Jak připravovat maso, aby skvěle chutnalo

Rad a různých fíglů na vaření má každá z nás v rukávu určitě několik. Na něco přijde člověk sám, něco se dědí z generace na generaci, jiné triky zase poradí kamarádky. A protože dobrých rad není nikdy dost, třeba vám přijdou vhod i ty naše, které pomohou při vaření masa.

 

Aby bylo maso křehké, chutné a lahodné

Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý.

 

Tak. Maso máme vybrané, pustíme se do vaření.

  • Jestliže chcete maso dusit, napřed je naložte do tzv. mořidla. To je směs vody, octa, cibule a koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list apod.). Naložené ho nechte v lednici jeden až dva dny. Místo mořidla můžete maso naložit i do kyselého mléka. Kyseliny totiž uvolňují svalová vlákna a maso je pak křehké. Před samotným dušením maso prudce opečte na části tuku, čímž se na povrchu utvoří pevná kůrka. Maso pak zůstane šťavnaté.
      • Připravené plátky masa třeba na řízky nebo na bifteky, které chcete zpracovat až druhý den, potřete rozpuštěným máslem a dejte do lednice. Plátky masa neoschnou a budou křehké.
      • Hotové maso krájejte na jednotlivé porce vždy „přes vlákno“.
      • Před naklepáním navlhčete prkénko, které tak nebude sát šťávu z masa.
      • Při pečení maso nepropichujte, ale opatrně je v pekáči otáčejte obracečkou. Pícháním byste uvolnili z masa šťávu a pak by bylo suché
      • Zbylé upečené maso zabalte do mastného papíru. Tím je uchráníte před oschnutím.
      • Maso solte až před vlastní přípravou. Minutky však osolte až při smažení. Játra a ledvinky solíme, až když jsou hotové.
      • Jestliže chcete mít skutečně křehké řízky, použijte čerstvě umletou strouhanku, která nepojme tolik tuku jako strouhanka starší.
      • Správně upečené maso má mít pěkně zabarvenou kůrku. Dosáhnete toho tím, že je vložíte do předehřáté trouby a zpočátku pečete prudce, aby se na povrchu vytvořila kůrka. Pak teplotu snížíte a dopékáte pomaleji.
      • Je-li maso stále tvrdé, přidejte k němu trochu octa.
      • Uzené maso vařte v dostatečném množství vody. Dvakrát ji slijte a vyměňte za čerstvou. Zbavíte tak maso zbytků láku, takže nebude příliš slané a nebude tolik cítit udírnou.
      • Zmrazené maso rozmrazujte v ledničce po dobu 6–12 hodin.
      • Masový vývar obarvíte přidáním cibule opečené do zlatova.
      • Maso na polévku vložíme vždy do studené vody, aby se pozvolným uváděním do varu hodně vyluhovalo. Jestliže chcete, aby bylo hodně šťavnaté, vložte je naopak do vroucí vody.
      •  

          Máte nějaké spolehlivé fígle při přípravě masa? Mně se třeba osvědčilo naklepávat řízky v mikrotenovém sáčku. Nikde kolem nic nestříká a palička zůstane čistá.

          Zdroj:

          J. Břízová: 1 000 rad pro domácnost

          Meryl


          4.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 14   |   Vytisknout

          Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

           

          Diskuse ke článku - Jak připravovat maso, aby skvěle chutnalo

          Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
          Hanča
          Hanča - 4.6.2007 16:35

          Ota: ne, pořádnej klofák, asi 10 cm a v kuchyni ho mám pořád,, jen mi momentálně chybí to hovězí

           
          Ota
          Ota - 4.6.2007 15:47

          catcat: kuchařské duo

           
          catcat
          catcat - 4.6.2007 15:12

          Ota: myslíš jako lidský gulášek nebo teple duo?smajlik - 64

           
          babkatapka
          babkatapka - 4.6.2007 14:17

          No vida, tak stará, a ještě jsem různé rady ani neslyšela. Díky za poučení!!!obrázek - www.gifothonzdrav.com(2).gif

           
          Ota
          Ota - 4.6.2007 13:48

          Hanča: a není to pan Hřebík ?

           
          tyrkys
          tyrkys - 4.6.2007 13:45

          Hanča: úplně mě zabolely zuby, jak jsem si představila, že do něj kousnusmajlik - 76

           
          Ch.Z. Kochanská
          Ch.Z. Kochanská - 4.6.2007 13:35

          Hanča: to zní jak sekyrková polívka smajlik - 68

           
          Hanča
          Hanča - 4.6.2007 13:30

          manžel dělá hovězí guláš s hřebíkem, prý je maso měkčí

           
          Ota
          Ota - 4.6.2007 10:38

          nó....... chtít zbavovat dnešní uzené maso vůně udírny je poněkud zbytečnésmajlik - 55 to udírnou v podstatě jen projelo a půlka barvy je karamel.

          Na kuřecí vývar napřed drůbky pořádně ogriluju a pak teprv vařím.
          Při pečení masa dávám do trouby misku s vodou...

           
          Ch.Z. Kochanská
          Ch.Z. Kochanská - 4.6.2007 10:11

          Taky mlátím do šniclů v igeliťáku smajlik - 64smajlik - 36

           
          evča.
          evča. - 4.6.2007 9:16

          A když se do hotového vývaru kapne trochu octa,je polévka chutnější.

           
          Aja
          Aja - 4.6.2007 8:43

          Cibuli do polívky ,kvůli barvě, stačí dát omytou i se slupkou.

           
          evča.
          evča. - 4.6.2007 8:33

          Já přidávám do masa na guláš celou bramboru,maso je dřív měkké.

           
          dadka
          dadka - 4.6.2007 6:50

          Když dělám ledvinky, předem máčím 12 hodin v kyselém mléku.Jsou potom bez pachu a jemné.

           

          Sponzori

          Prohledej


          Výherci v soutěžích

          Soutěže na Soutez.cz

            Anketa

            Covid

            Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

            Celkem hlasovalo 77195.
            Archiv anket.