Týden španělské kuchyně na Šťastných ženách
K prázdninám neodmyslitelně patří cestování a poznávání nových krajů. Proto jsme se rozhodli, že nahlédneme pod pokličku jiných kuchyní, než je ta naše, typická česká. Celý tento týden věnujeme kuchyni španělské.
Španělská kuchyně je velice rozmanitá. Zatímco v některých oblastech jsou tradičním jídlem „potvory z moře vytažené“, jinde preferují ragú, omáčky, rýži, onde zase nedají dopustit na rožnění.
Katalánská kuchyně se vyznačuje rybami a korýši, podávanými prakticky na sto různých způsobů. Je hodně ovlivněná kuchyní francouzskou. Nepatříte-li mezi milovníky takových specialit, věřte, že zde najdete i nejrůznější druhy mas, její nezbytnou součástí jsou také zeleninové směsi. Katalánsko je vyhlášené i pěstováním citronů a pomerančů a docela určitě znáte i typickou paellu.
Specialitou baskické kuchyně je treska s jemnou omáčkou. Tamním lidovým jídlem je zase tuňák a brambory, jež se připravuje v jednom kotlíku. Výtečné jsou jarní houby či uzený ovčí sýr.
Směs nejrůznějších druhů kuchyní najdete v kuchyni navarrské. Ta se chlubí takovými pochoutkami, jako jsou kotlety na navarrský způsob či pečené koroptvičky obalené ve vinném listu. Výborná je čokoládová omáčka, jež se podává s koroptvičkami, králíkem i zajícem. Samozřejmě nechybějí ani ryby, nejčastěji pstruh plněný šunkou.
V Andalusii si pochutnáte na gazpachu. To je studená polévka, jejíž základ tvoří rajčata, paprika, česnek, olej a chléb. Můžete ji však ochutnat po celé zemi v nesčíslném počtu variant. Zkusit byste měli také sušenou šunku, nakrájenou na velmi jemné plátky a podávanou s některým z výtečných andaluských vín.
Jestliže milujete nejrůznější druhy luštěnin, podívejte se do Kastilie. Nejčastěji se tu připravují fazole a čočka, podávané s klobásou. Ale i ti, kdo mají rádi maso, si přijdou na své. Velmi oblíbené jsou zde pečeně z jehňat a selat. I tady si pochutnáte na skvělých sýrech a lahodných vínech.
Každá kuchyně má sice své speciality, všude se však setkáte s typickými surovinami, jež nesmějí chybět v žádném jídle. Všechny výše popsané druhy kuchyní spojuje olivový olej a česnek. Ať už se vydáte do Španělska kamkoliv, na vybraných lahůdkách si zcela jistě pochutnáte.
Zdroj:
http://www.perun.cz/zajimavosti/spanelska_kuchyne.html
http://www.info-tour.info/spanelsko/ubytovani.htm
20.8.2007 Rubrika: | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Týden španělské kuchyně na Šťastných ženách
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.catcat: kareta: no právě, někdo tam dává ocet, další cukr, někdo čerstvý kopr, někdo sušený, jiný zahušťuje jíškou, další zjemňuje chuť smetanou...
právě tak jsem jedla v Řecku hodně tzatziků bez kopru
Nedávno jsme ve španělské restauraci nechali přes dva tisíce. Ale stálo to za to.
Dewey_Dell: v řecku jsem strávila dost času, s řeky jsem vyrůstala, učila se tam trochu vařit a ty recepty byly neúplné, popř. špatně
Koprovku neumím z hlavy a nemám ji ráda
Dewey_Dell: nojo, jenže když mi někdo poradí, že maso mám osolit, opepřit, ogrilovat a vymáchat v citronu a posléze posypat oreganem, tak to asi moc v pořádku není. Takže s připomínkou o koprovce je to trochu mimo mísu. Já koprovku v životě nevařila a tak nevím, jestli tam patří mléko nebo smetana - např...
Olééé, španělskou kuchyni mám ráda, mořské příšerky néé, ale recepty z Andalusie, sušená šunka, rajčata, sýry a zeleninka to můžu
tyrkys: kareta: Tak jsem si dočetla, jak hůrzný byly podle vás řecký recepty, a mám k tomu jednu připomínku... všechny ty vaše připomínky jako "v pravý musace je lilek" a "v pravým salátu je paprika" a "v pravých tzatzikách je kopr"
mám dotaz: co všechno je v PRAVÝ A OPRAVDOVÝ A JEDINÝ koprový omáčce?
tož tak
tyrkys: nápodobně- vzhledem k tomu, že ji neznám, mohla bych být zbytečně zklamanmá
Doufám, že to nebude na stejné úrovni jako řecké recepty
ve clanku o spanelske kuchyni bych cekala aspon zminku o tapas.
Těším se na recepty!
miluju španělskou kuchyni,pokaždé když tam jedu tak se na ní teším a suroviny si vozím domůvyjde to tam levněji nežli tady