Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Týden španělské kuchyně na Šťastných ženách

Týden španělské kuchyně na Šťastných ženách

K prázdninám neodmyslitelně patří cestování a poznávání nových krajů. Proto jsme se rozhodli, že nahlédneme pod pokličku jiných kuchyní, než je ta naše, typická česká. Celý tento týden věnujeme kuchyni španělské.

Španělská kuchyně je velice rozmanitá. Zatímco v některých oblastech jsou tradičním jídlem „potvory z moře vytažené“, jinde preferují ragú, omáčky, rýži, onde zase nedají dopustit na rožnění.

Katalánská kuchyně se vyznačuje rybami a korýši, podávanými prakticky na sto různých způsobů. Je hodně ovlivněná kuchyní francouzskou. Nepatříte-li mezi milovníky takových specialit, věřte, že zde najdete i nejrůznější druhy mas, její nezbytnou součástí jsou také zeleninové směsi. Katalánsko je vyhlášené i pěstováním citronů a pomerančů a docela určitě znáte i typickou paellu.

Specialitou baskické kuchyně je treska s jemnou omáčkou. Tamním lidovým jídlem je zase tuňák a brambory, jež se připravuje v jednom kotlíku. Výtečné jsou jarní houby či uzený ovčí sýr.

španělská kuchyněSměs nejrůznějších druhů kuchyní najdete v kuchyni navarrské. Ta se chlubí takovými pochoutkami, jako jsou kotlety na navarrský způsob či pečené koroptvičky obalené ve vinném listu. Výborná je čokoládová omáčka, jež se podává s koroptvičkami, králíkem i zajícem. Samozřejmě nechybějí ani ryby, nejčastěji pstruh plněný šunkou.

Andalusii si pochutnáte na gazpachu. To je studená polévka, jejíž základ tvoří rajčata, paprika, česnek, olej a chléb. Můžete ji však ochutnat po celé zemi v nesčíslném počtu variant. Zkusit byste měli také sušenou šunku, nakrájenou na velmi jemné plátky a podávanou s některým z výtečných andaluských vín.

Jestliže milujete nejrůznější druhy luštěnin, podívejte se do Kastilie. Nejčastěji se tu připravují fazole a čočka, podávané s klobásou. Ale i ti, kdo mají rádi maso, si přijdou na své. Velmi oblíbené jsou zde pečeně z jehňat a selat. I tady si pochutnáte na skvělých sýrech a lahodných vínech.

Každá kuchyně má sice své speciality, všude se však setkáte s typickými surovinami, jež nesmějí chybět v žádném jídle. Všechny výše popsané druhy kuchyní spojuje olivový olej a česnek. Ať už se vydáte do Španělska kamkoliv, na vybraných lahůdkách si zcela jistě pochutnáte.

 

Zdroj:

http://www.perun.cz/zajimavosti/spanelska_kuchyne.html
http://www.info-tour.info/spanelsko/ubytovani.htm

Petra Makoliová


20.8.2007   Rubrika:   |   Komentářů 11   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Týden španělské kuchyně na Šťastných ženách

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Dewey_Dell
Dewey_Dell - 21.8.2007 8:13

catcat: kareta: no právě, někdo tam dává ocet, další cukr, někdo čerstvý kopr, někdo sušený, jiný zahušťuje jíškou, další zjemňuje chuť smetanou...
právě tak jsem jedla v Řecku hodně tzatziků bez kopru smajlik - 26

 
Meander
Meander - 20.8.2007 22:14

Nedávno jsme ve španělské restauraci nechali přes dva tisíce. Ale stálo to za to. smajlik - 60

 
kareta
kareta - 20.8.2007 20:05

Dewey_Dell: v řecku jsem strávila dost času, s řeky jsem vyrůstala, učila se tam trochu vařit a ty recepty byly neúplné, popř. špatněsmajlik - 42
Koprovku neumím z hlavy a nemám ji rádasmajlik - 78

 
catcat
catcat - 20.8.2007 15:23

Dewey_Dell: nojo, jenže když mi někdo poradí, že maso mám osolit, opepřit, ogrilovat a vymáchat v citronu a posléze posypat oreganem, tak to asi moc v pořádku není. Takže s připomínkou o koprovce je to trochu mimo mísu. Já koprovku v životě nevařila a tak nevím, jestli tam patří mléko nebo smetana - např...smajlik - 55

 
Sára
Sára - 20.8.2007 14:43

Olééé, španělskou kuchyni mám ráda, mořské příšerky néé, ale recepty z Andalusie, sušená šunka, rajčata, sýry a zeleninka to můžusmajlik - 57

 
Dewey_Dell
Dewey_Dell - 20.8.2007 14:24

tyrkys: kareta: Tak jsem si dočetla, jak hůrzný byly podle vás řecký recepty, a mám k tomu jednu připomínku... všechny ty vaše připomínky jako "v pravý musace je lilek" a "v pravým salátu je paprika" a "v pravých tzatzikách je kopr" smajlik - 76
mám dotaz: co všechno je v PRAVÝ A OPRAVDOVÝ A JEDINÝ koprový omáčce?
tož tak smajlik - 58

 
kareta
kareta - 20.8.2007 11:27

tyrkys: nápodobně- vzhledem k tomu, že ji neznám, mohla bych být zbytečně zklamanmásmajlik - 68

 
tyrkys
tyrkys - 20.8.2007 10:51

Doufám, že to nebude na stejné úrovni jako řecké receptysmajlik - 64

 
tornado-lou
tornado-lou - 20.8.2007 10:31

ve clanku o spanelske kuchyni bych cekala aspon zminku o tapas.

 
Aja
Aja - 20.8.2007 9:31

Těším se na recepty!smajlik - 75

 
jasmine
jasmine - 20.8.2007 6:14

smajlik - 5miluju španělskou kuchyni,pokaždé když tam jedu tak se na ní teším a suroviny si vozím domůsmajlik - 68vyjde to tam levněji nežli tadysmajlik - 54

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.