Středeční recepty od r1911
.jpg)
Lasagne:
Potřebujete: mleté maso (pro vegetariány lze nahradit sojovým granulátem), lasagne, cibule, žampiony, rajčatový protlak, 30% smetana, podravka, česnek, sůl, sýr
Lasagne uvaříme v osolené vodě. Na pánvi orestujeme na cibulce maso, podlijeme a podusíme. Přidáme žampiony, rajský protlak, česnek a zalijeme smetanou. Mícháme do zhoustnutí. Dochutíme podravkou a solí. Do misky střídavě vkládáme plátek těstovin a připravenou směs. Když je zapékací miska plná, poslední vrstvu směsi posypeme strouhaným sýrem a dáme do trouby zapéct.
Tip: Před zapečením ozdobíme rajčaty.
Rajčatový protlak a žampiony lze nahradit špenátovým protlakem. Postup je dále stejný.
![]() |
Špekové knedlíky se zelím:
Potřebujete: starší světlé pečivo, uzené maso (slanina), mléko, vejce, hrubá mouka, petrželka, podravka, sůl
Pečivo nakrájíme na kostičky, přidáme vejce, mléko, mouku, petrželku, podravku a sůl. Umícháme směs, ze které tvarujeme knedlíčky. Ty vaříme v osolené vodě asi 5 minut (dle velikosti).
Tip: Nakrájené pečivo nejprve nasucho orestujeme na pánvi nebo v troubě.
Pro vegetariány můžeme maso vynechat.
Podáváme se zelím nebo jako přílohu k pečenému masu.
![]() |
Pečené párečky v listovém těstě:
Potřebujete: párky (Klausovky), listové těsto, vajíčko, grilovací koření
Párky na okrajích nařežeme a balíme do proužků listového těsta. Zabalené pokládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme grilovacím kořením a pečeme na 180°C asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Během pečení můžeme ještě potírat vejcem.
![]() |
![]() |
14.11.2007 Rubrika: | Komentářů 65 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Středeční recepty od r1911
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.MŇUMŇUNKA
.jpg)
Ota: Místní Lídl je jiný nez ceský - nevím cím to je. Trvandlivé potraviny - mouku, cukr apod. mají narovnané v paletách, ale jinak vsechno ostatní pekne v regálech, cisto, mnozství ovoce a zeleniny za velice príjemné ceny, výber vína a hlavne mají nedánské dodavatele, takze je jednodussí uvarit po cesku a je bohatsí výber. Dánové jsou desne konzervativní a tak napr mají jenom pomerancový a jablecný dzus, Lídl má i ananas a tropickou smes, a tak je to se vsím. Dánové mají od vseho jednu-dve varianty a stací jim tom, Lídl má 5-6, ale treba uzeniny mají jenom nemecké. A listové testo nemají zádné!!!
.jpg)
Linda: tak tomu nerozumím taky ....
U mě to je jeden z takovejch základních kamenů "pánský sofistikovaný kuchyně" a je to vlastně jedna ze dvou věcí co upeče na sladko moje drahá polovička dělá takovej rychlej ( ojebanej ale dobrej) štrůdl a pak litou buchtu....
Ty bys vlastně mohla dělat třeba 4 záviny ... pro jednu dcérenku masovej(salámovej) pro druhou třeba s jabkama a tvarohem a pro manžela s nivou a pro sebe podle chuti a všechno v jedný troubě .... a voni ti to přestanou prodávat....
Tak lidl už je v dánsku ?
Musím říci, že mě nejvíc dojal v Řecku ... tam kousek od pláže stál, chtělo se mi nadávat, ale zas na druhou stranu nevypadal jako ten klasický český kravín....
.jpg)
Ota: ono se prodává zmrazené a práve proto nechápu, ze uz pár týdnu není k mání.
.jpg)
Linda: dá se to vaše listový těsto mrazit ?
kdybych neměl v mrazáku dva kusy v plátkách a jednu dvě kostky tak bych byl nesvůj..... z toho se dá šupem udělat skoro všechno na světě ... znáš to návšteva tě vyžere do mrtě a ty máš doma už jenom sklenici oliv, strouhanej sejr , poslední vajíčko a pampelišky na zahradě ....... a když je listový těsto tak se z toho za 20 minut udělá pohoštění
orinka: jo, ale těch vajec být tolik nemusí, já dávám tak 3-4.
efča: tady máš odkaz - http://www.stastnezeny.cz/index.asp?menu=712&record=9020
.jpg)
evelyn: managryn vyzkousím - díky za tip. ICA nemám. Pred 2 roky se sem nastehoval Lidl a tam se dá koupit nedánské zbozí, kysané zelí nemají, ale zato mají jogurty a sýry. VUbec nakládaný bílý zelí (at uz na sladko nebo kyselo) dánové nevedou, jenom cervený, ale to je mnamky. Svédský listový testo neznám (jet k vám na nákup je prece jenom krapet z ruky), ale dánský je jiný, pouzívám ho, ale chutná trosku jinak a hlavne jak jsem uz psala je slaný. Stejne ted není, minulý týden jsem pro nej byla v Bilce, Fotexu, Nettu,Aldi, Lidlu,Brugsenu - nikde není. Co já vím asi je sezónní.

orinka: můžeš prosím podrobněji popsat tu červivou bábovku? Jak dlouho se peče, kolik vajec, drží to pohromadě? To zní perfektně

Linda: no vidis v Nettu koupis i tu managryn o ktere pisu, to je ceska detska krupickaa to kysane zeli tu normalka kupuju v ICa, ale ro nevim, jestli tam mate v Nettu mivaj kysane malo, mivaj tam jen cervene
a smördeg pouzivan na strudl, je to jako normalni listove ceske testo, ktere se da pouzivat jak na slano, tak na sladko
Nakladane zeli, co tu kupuju v ICA chutna normalka jako u nas
.jpg)
Doprcic tady to jede jak po másle, já nez napísu odpoved tak je tady dalsích 5 príspevku.
Meryl: z 11:35. Taky to tak ted delám, jak jsem psala o hodne níz, proste varím nastrídacku tak aby to aspon polovina rodiny jedla a já jím skoro vsechno. Ta dlouhá odpoved z 11:40 byla na Tvuj príspevek z 11:28 ze nad plným talírem nikdo hlady neumre.
.gif)
Linda: aha, tak to je samozřejmě něco jinýho, to chápu.
.jpg)
Meryl: jo Merylko tak to bacha!!!! Já jsem stastným vlastníkem dcerusky s poruchou zazívání =telo má hlad, ale mozek nevysílá signál najez se. A po trech dnech bez jídla je z toho prujem a zvracení a dalsí den následují kapacky - nekolikrát vyzkouseno. Poprvé coby 14-ti denní mimco. Takze bohuzel, ale uz 13,5 roku je u nás metoda jez co chces, kdy chces, jak a cím chces HLAVNE neco do sebe nasoukej. Ale to samozrejme pevnému rezimu v kuchyni nepomáhá, protoze mladsí kdyz nechce jíst tak má smulu a dalsí jídlo je az snídane (pokud jí ráno stihne) a nebo obed (pokud si s sebou neco ráno namaze). Starsí kdyz nevecerí tak mlcky prihlízím jak pozde vecer luxuje lednici od zeleniny a ovoce (to jí honí mlsná) a zapíjí to kakaem a tise doufám ,ze to její zaludek prezije, protoze pokud to vyhodí, tak druhý den nebude nic jíst a dalsí skoncíme na kapacce ve spitále.
.gif)
Linda: ono se to málokdy sejde, že mají všichni v rodině stejné chutě. U nás to zase bylo tak, že starší dcera je masožravec, ale ovocný knedlík by nepozřela. Mladší se po sladkých jídlech může utlouct a naopak nemusí maso. Kdyby bylo po jejich, vařila bych každý den dvě různá jídla.
Tak jsem to holt zařídila tak, že jsem vařila, co jsem uznala za vhodné a co se mi zrovna chtělo. A bylo mi celkem fuk, když ta starší do palačinky jen kousla a řekla, že má dost a ta mladší že nechala na talíři maso. Jak rostly, tak se naučily jíst všechno. Třeba se ty tvý dcery taky srovnaj.
.jpg)
Linda: no naši hoši mě od malička pomáhali, nejstarčšího puberťáka to ovšem cca před rokem přešlo.
Výhodou toho bylo, že od malička viděli všechny suroviny a tak jsou celkem všežravý ... pravda je , že kdyby sme jim dávali kuřecí křídla, hranolky a kečup + pizzu tak nechtějí nic jiného.
Mimochodem moje žena taky nejí ryby , takže kvůli ní je dělám většinou zapékané do něčeho se spoustou bylin ..... prostě nesmí vidět na stole ten klasický tvar
.jpg)
Meryl: dekuji ale ne. To jsem udelala párkrát (poprvé abych vylécila dcerinu nezravost) a kdyz videli co jim jsem shopna zamaskovat do jídla (napr. vejce do mletého masa, nebo vypláchnout kecup do omácky) a nebo zjistili jak vypadají syrová játra tak ani do té doby oblíbená jídla jsem pak do nich nedostala. A to byly holky mrnavý a bylo dulezitý aby jedly aspon trosku vyvázenou stravu. A co jsou ted v puberte je to jeste horsí.
.gif)
Linda: a jinak - já s evždycky řídila heslem, že nad plným talířem ještě nikdo hlady neumřel. Takže neboj, i kdyby třeba měsíc nevečeřeli, tak se jim nic nestane.
.jpg)
Ota: zkusím se mrknou po Selmoline, jestli to prelouskám, oni to sycáci mají vsechno nadepsaný tou svojí hatmatilkou. Do Nemecka vyrázíme tak jednou za pul roku doplnit zásoby alko tekutin, vína a piva tak se muzu mrknout po moukách, jestli ale v hranicních obchodech vubec neco takového vedou, protoze ty existujou jenom proto, aby se Dánové mohli levne opíjet a tloustnout na levné cokoláde a sladkostech.
.gif)
Linda: tak je nauč vařit. Každý den, když děláš večeři, jim dělej školení a zapoj je do toho. Přesně podle toho, jak to jídlo mají rádi oni. Postavit k plotně a dirigovat, jak se co dělá. Ale chce to vydržet, opravdu denně. Možná by je pak ta rozmlsanost přešla, až by zjistili, že stát každý den u plotny zase taková zábava není.A byli by ti vděční za všechno, co jim předložíš bez ohledu, co je s čím smíchaný a v čem je kolik masa.

Linda: Tak děti s manželem is můžou dělat pořád špagety s kečupem a ty si vař, co ti chutná, ne?