Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Nový kabát pro polévky

Nový kabát pro polévky

Mnohé kuchařinky si každý den lámou hlavu otázkou "co dnes uvařím?". Chtělo by to nějaký nápad... Snadný a časově nenáročný jak z hlediska nákupu, tak přípravy. Máme pro vás tipy na obohacení polévek – těch, které zbyly z předchozího dne (aby rodina nebrblala, že jí už zase to samé), anebo můžete udělat z čerstvě uvařené tradiční polévky hřeb večera.

Vývary či bujóny jistě dolaďujete klasicky: rozkvedlaným vejcem, játrovou zavářkou, drobením, knedlíčky či strouhaným sýrem. My vám ovšem chceme napovědět trochu jinak.

Polévce můžete na poslední chvíli dodat říz například rozetřeným česnekem se solí. Vegetariány určitě potěšíme přísadou z tofu, nastrouhaného nahrubo. Zbylo vám starší pečivo? Nakrájejte je na kostičky a na pánvi bez tuku nechte zezlátnout. Podobný trik lze provést s toustovým chlebem, z něhož můžete vykrájet všelijaké tvary s pomocí tvořítek na cukroví.

Do čerstvě uvařeného vývaru se výborně hodí i tortelini či ravioli – nechte je tam sklouznout chvíli před dokončením, případně je uvařte stranou.

nový kabátPřipravujete-li slavnostní tabuli, jejíž součástí je polévka, nezapomeňte koupit lístkové těsto. Rozválejte, opět vykrájejte tvary, dílo pak dokoná trouba. Vy se blýsknete tím, že naservírujete krásné zlatavé rybičky, srdce či zvonečky.

Krémové zeleninové polévky neváhejte obohatit proužky šunky nebo grilované slaniny. Křupavost anglické slaniny či italské pancetty bude kontrastovat s hladkostí krémové polévky. A když už si hrajeme s křupavostí surovin, můžeme zabrousit do světa zeleniny. Stačí vyrobit z cibule či brambor tzv. slámu, tedy opražit cibuli krájenou na tenké proužky či brambory nastrouhané nahrubo.

A jestli se vám právě nechce nějak zvlášť čarovat, stačí otevřít konzervu zeleného hrášku, žluté kukuřice nebo balení italských tyčinek grissini obohacených o olivový olej.

Některé triky jistě znáte, ale ty nové vám určitě pomohou inovovat domácí kuchyni. A jestli máte nějaké vlastní, podělte se o ně!

Lenka Moučková


15.1.2008   Rubrika:   |   Komentářů 5   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Nový kabát pro polévky

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Ota
Ota - 16.1.2008 14:20

Bety: chyba smajlik - 33

 
Bety
Bety - 16.1.2008 13:35

Poblívky nemám vůbec ráda...smajlik - 66

 
Elí
Elí - 15.1.2008 14:31

taky je někdy dělám a kořením je kari

 
dadka
dadka - 15.1.2008 12:09

Já takové noky dělám i do hovězí a čočkové polévky a jako přílohu ke špenátu.Když byly děti malé, tak se vždycky o ty noky praly, jak jim chutnaly.Je to rychlé a dobré.

 
Ota
Ota - 15.1.2008 9:07

mnohé kuchařinky si s tím hlavu nelámou, lépe řečeno žádnou takovou neznám..

Špatný není např "rychlý nok"
Do kastrůlku dáme hřát 2-3 dc mléka a plátek másla( přiměřeně) s lžičkou soli.
Až se máslo rozpustí sypeme za stálého míchání "Dětskou krupičku", jakmile směs zhoustne( začnou se dělat bubliny) odstavíme a zchladíme ( já to strkám do malého dřezu) po částečném vychladnutí vmícháme celé vejce kdo se s tím chce dělat může z bílku udělat sníh a vmíchat ale je to zbytečné ). Do noku lze vmíchat pokrájenou pažitku, petrželku, různá koření od kari až po papriku, na jemno pokrájenou šunku , postrouhaný česnek, strouhaný sýr atd.....

No a do bublající polévky sázíme čajovou lžičkou a povaříme cca 7 minut

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 83749.
Archiv anket.