Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Dánská štědrovečerní večeře

Dánská štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeři jsem si jako jedno z mála dánských jídel oblíbila. Sice není nad bramborový salát a kapra, ale v Dánsku jsem kapra ještě nepotkala. Evelyn mi psala, že ho kupuje v Malmø, ale kvůli pár porcím kapra pro mě, manžel ani holky ho nejedí, hnát se nějakých 180 km do Malmø a 180 km zpátky… zase tak moc tu rybu nemiluji.

Na malý Štědrý večer = lille juleaften, což je 23. prosince, se tradičně večeří rýžová kaše s kouskem másla, posypaná skořicí a cukrem. Zapíjí se nisser pivem, což je pivo s menším obsahem alkoholu, hodně tmavé, sladké a český muž ho nazval caco- colou. Můžou ho pít i děti, nebo zapíjejí kaši červenou šťávou. Jedna porce rýžové kaše by se měla odnést na půdu pro nisser, aby měli sílu pomoci druhý den Julemandovi s dárky.

Na Štědrý večer si upečeme dva druhy masa: vepřovou pečeni s křupavou kůrčičkou a kachnu plněnou jablky a sušenými švestkami. Jablka miluje manžel, mně zase chutnají švestky nasáklé šťávou z kachny.  Příloha jsou vařené brambory a hnědé karamelizované brambory, dušené červené zelí a hnědá omáčka, což je zahuštěný výpek z masa. A všechno zakončíme tradičním moučníkem ris a´lamand, což je rýžová kaše se šlehačkou a pecene veprovemandlemi. Polévá se teplou třešňovou omáčkou a připíjí se k ní třešňové víno. Mandle jsou nakrájené na různé velikosti, od drobno nasekaných až po skoro celou s useknutou špičkou. V celém moučníku je jenom jedna celá mandle, kdo ji najde, dostane od hostitele zvláštní dárek. Správně by se nemělo vstát od stolu, dokud někdo nenajde celou mandli.

Hnědé karamelizované brambory – množství podle strávníků

Malé brambory oškrábeme, vcelku uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Na pánvi s tlustým dnem zahříváme cukr, až se rozteče (na 300 g brambor asi 2 lžíce cukru), okamžitě přidáme asi lžíci ztuženého rostlinného tuku nebo másla, a když se rozpustí, přihodíme brambory. Brambory je dobré předem opláchnout ledovou vodou a nechat okapat, nechytají se pak pánve. Stáhneme teplotu, zamícháme, aby se brambory obalily v cukrové směsi, a necháme brambory za občasného míchání prohřát, což je asi 10 minut. Doporučuji hned po přendání do servírovací mísy pánev i obracečku šoupnout do dřezu a zalít vařící vodou, snadněji se pak umyje.

Ris a´lamand:

1,5 dl rýže (nejlépe bílé speciální na kaši, ale stačí i obyčejná), 3 dl vody, 6 dl mléka, 50 g cukru, vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, 125 g mandli (možno více) nakrájené na různé velikosti a jednu celou mandli, 0,5 l šlehačky,
třešňová omáčka nebo třešňový kompot.
Vodu a mléko přivedeme do varu a přisypeme rýži. Za občasného míchání vaříme asi 45 minut, dokud se rýže nerozvaří. POZOR, připaluje se! Anebo verze pro líné, jako jsem já. Použijeme co největší nádobu do mikrovlnky, nejlépe 2,5 - 3litrovou. Na max. efekt vlníme vodu a rýži asi 5 minut, pak přidáme mléko, zamícháme a vlníme na maximální efekt, dokud se směs nezačne vařit. Potom snížíme na poloviční výkon a vlníme asi 30 minut. Moje mikrovlnka má maximum 900 W.
Do rýžové kaše přidáme cukr a vanilku. Necháme vystydnout a do studené kaše zamícháme mandle a ušlehanou šlehačku.
Pokud nemáme třešňovou omáčku, použijeme třešňový kompot, který trochu rozvaříme. A pokud netrváme na tradicích, dá se ris a´lamand znectít jakoukoliv ovocnou nebo čokoládovou omáčkou/polevou na zmrzlinu (ale neříkejte tohle žádnému pravověrnému Dánovi).

A co mě dál zaujalo, je místní svařák = julegløg. Je to směs červeného vína a koření, která se jenom ohřeje až risalamandetěsně pod bod varu a přimíchají se do ní nakrájené mandle a hrozinky, které se vyjídají lžičkou. A naopak, co mě vůbec nenadchlo, je dánské vánoční cukroví. Je hodně kořeněné (skořice, anýz, muškát, zázvor, kardamom) a buď je až usušené, nebo naopak smažené v tuku. Je zajímavé, že když jsem ho několikrát přivezla do Čech na ochutnání, všichni dospěláci se shodli, že je nepoživatelné a už ho nemusím vozit znovu, a všichni děti jím byly nadšeny – teto, to přivez příště zase.

Pokud byste někdy navštívili Dánsko a chtěli domů přivézt něco originálního na ochutnání, kupte fkaeskesvaer (ty dva ae je ta spojená dánská samohláska). Dá se koupit v potravinách po celý rok, je to vlastně druh chipsů, ale nejsou to brambory, nýbrž pečená prasečí kůže.  

Linda

Linda v Dánsku:


23.12.2009   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 16   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Dánská štědrovečerní večeře

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Linda
Linda - 29.12.2009 11:36

Deafina: zahustuje se normálne jako omácka - rozkvrdlat hladkou mouku ve studené vode. Osobne tuto smes nejdrív precedím a liju pomalu do stávy a porád míchám (samozrejme za varu). Pokud je vypecená stáva moc mastná je dobrý jí predem nechat vychladnout a sebrat omastek, pokud je stredne mastná tak stací do ní nalít mléko a kdyz se zacne znovu varit tak zahustit - mléko na sebe naváze mastnotu a nedelají se po a pri zahustování mastné hrudky. Ale to vsechno zálezí na tucnosti veprového a hlavne jak moc se vypece kachna.

 
Deafina
Deafina - 27.12.2009 17:40

Deafina: Předpokládám, že se to zahušťuje hladkou moukou, ale jak se to dělá, aby se tam neudělaly žmolky? Ono se to pak přecedí? Nebo mají nějaké fígle?

 
LudPa
LudPa - 27.12.2009 17:05

Já bych si pošmákla i na té rýži, to můžu a kachničku taky a sušené švestky jím na kila.

 
Deafina
Deafina - 27.12.2009 12:33

Linda: Čím se zahušťuje ta šťáva z masa?

 
Linda
Linda - 26.12.2009 9:43

anitech: oni to kyprí vetsinou sodou. A vsechno je DESIVE preslazený

 
anitech
anitech - 24.12.2009 13:12

ta rýžová kaše se dá vařit v domácí pekárně a nebude se připalovatsmajlik - 47
Je zajímavé, že i ty dánské sušenky, co se tu prodávají v krásných plechovkách nejsou nic moc. Jeden čas tu měla zastoupení firma Dan Cake. Právali různé rolády a piškotové chlebíčky ,prostě pečivo ke kávě. Za pět let se stáhli z trhu, bi jejich zboží tady nešlo. Oni mají nějaký zvláštní kypřící prostředek a to pečivo při jídle jakoby trošku štípe na jazyku.

 
Juana
Juana - 23.12.2009 18:36

Linda: Děkuju moc, to je jednoduché, to si i zapamatuju. Udělám ji ale někdy jindy, už jsem domluvila s tchýní, že tentokrát bude klasika s červeným zelímsmajlik - 57 Ty karamelový brambůrky ale zkusím co nejdřív a tu rýži pro potomky taky.

 
Linda
Linda - 23.12.2009 16:13

Cinderella: Dekuji
Majucha: jo je to glokk.... me nenapadlo ze se dá koupit v Ikea
Juana: kachnu rozmrazit, ocistit, nasolit zevnitr i zvenka a dovnitr nacpat na ctvrtky nakrájená jablka (i se slupkou) a susené svestky v pomeru tak 1:1, zaspendlit a sup do trouby. Pokud más dost casu tak asi na 130-140 stupnu na 6 hodin, pokud je casu mín tak 2-3 hodiny (podle velikosti) na 190.

 
medved
medved - 23.12.2009 14:57

koukam, ze nase stedrovecerni vecere je proti te danske jeste dietni a to jsem myslela, jaci jsou cesi jedlici smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
Cinderella
Cinderella - 23.12.2009 11:03

Linda: všechno nejlepší k zítřejšímu svátku smajlik - 38smajlik - 38

obrázek - kytka(24).gif

 
Sofffie
Sofffie - 23.12.2009 9:26

Ta kachna vypadá velice poživatelně! Taky slintám jak Pavlovův pes. smajlik - 57

 
štoudev
štoudev - 23.12.2009 8:51

Ten svařák bude něco obdobnýho, co kupuju v Ikee pod názvem Glogg. A ten je teda vynikajícísmajlik - 57

 
Cinderella
Cinderella - 23.12.2009 8:24

recepty krásné smajlik - 57smajlik - 57 ale dostala mě ta pečená prasečí kůže smajlik - 70smajlik - 70smajlik - 48

 
r1911
r1911 - 23.12.2009 7:46

Díky za článek, ale v Dánsku bych si tedy na Vánoce nepošmákla - sladká rýže je jedna z mála sladkých jídel, co nemusím. Snad jen ty karamelizované brambory bych ráda ochutnala. Každopádně ať tak či onak, hlavně ať jsou svátky ve znamení pohody a všem se dobře daří. smajlik - 45

 
Gabbi + Peta
Gabbi + Peta - 23.12.2009 5:38

Jsem si tady naslintala do klavesnice - mnaaaam ta kacena to bude jako od maminky.
A dekuju za recept na tu mlecnou ryzi - chlapi me budou milovat, kdyz se ji naucim varit domasmajlik - 5

 
Juana
Juana - 23.12.2009 3:36

Ta plněná kačena taky vypadá dobře - nebyl by, Lindo, prosím, receptík? Jedna kačenka mi čeká v mrazáku. smajlik - 16 Jinak ta mléčná rýže bude asi oblíbený pokrm, když ho jedí dva dny po sobě v podobné úpravě. Asi ji zkusím někdy udělat pro děti, to by mohli parchantíci jíst. Aspoň kupovanou jedí rádi. Dala bych k ní domácí višňovou marmošku, to by myslím bylo dost jedlé. smajlik - 16

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.