Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Čtenářské vánoční recepty III.

Čtenářské vánoční recepty III.

Chrousti
Ingredience: 3 bílky, 210 g cukru krystal, 120 g mletých ořechů, 30 dkg kakaa, půlky mandlí či vlašských ořechů.
Postup: Bílky ušleháme na tuhý sníh, do něj lehce a opatrně postupně vmícháme cukr, mleté ořechy a kakao. Vše zlehka mícháme. Na vymazaný plech (nebo plech s pečicím papírem) klademe lžičkou kopečky. Zdobíme je půlkou mandle nebo vlašského ořechu a sušíme asi 45 minut. Mezi jednotlivými kopečky nemusíme nechávat velké mezery.
Děti je mají moc rády.

Recept nám zaslala čtenářka Dita Pavlíčková.


Sádlové koláčky
Ingredience: 150 g rozpuštěného sádla, 200 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 60 g kakaa, vanilkový cukr, lískové oříšky. 
Postup: Zpracujeme sádlo s cukrem, moukou, kakaem a vanilkovým cukrem. Dobře prohněteme (můžeme dát na hodinku do ledničky) a tvoříme kuličky velikosti pětikoruny. Doprostřed jemně vtlačíme lískový oříšek a v mírně vyhřáté troubě zprudka upečeme. Je to dobrůtka.

Recept nám zaslala čtenářka Dita Pavlíčková.


Nepečené košíčky
Ingredience: 1 krabice sušenek KOKA, piškoty, rum, máslo, marmeláda, čokoládová poleva, barevný máček, papírové košíčky a trochu máslového krému.
Postup: Sušenky rozdrtíme, přidáme kousek másla a trochu rumu, aby z toho byla tvárná hmota. Lžičkou dáváme kousky hmoty do papírových košíčků, přimáčkneme na dno, na to doprostřed marmeládu, okolo věneček krému (jakýkoliv máslový) a nahoru dáme piškot namočený v rumu. Nakonec přelijeme čokoládovou polevou a zdobíme máčkem.

Recept nám zaslala čtenářka Lenah.


Nepečená kokosová roláda
Ingredience: 130 g mletého cukru, 130 g pomletého kokosu (melu jej v kávovém mlýnku), 1 bílek, rum a pikantní marmeláda.
Postup: Všechny ingredience kromě marmelády spojíme v těsto, které vyválíme na plát. Ten potřeme marmeládou a srolujeme. Zabalíme do alobalu, před podáváním krájíme na řezy o průměru 4–5 cm. Roládka vydrží v alobalu až 14 dní.

Recept nám zaslala čtenářka Marie J. Mlčáková.


Opilé švestičky
Velmi jednoduché nepečené, ale z vánoční mísy s cukrovím mizí nejrychleji. Potřebujeme jen sušené švestky a oblíbený alkohol (rum, griotku nebo jiný ovocný likér). Ovoce do alkoholu prostě namočíme a necháme "natáhnout" (pozor, ať jim nedopřáváte moc, mohly by se rozhňahňat). Potom jen rozehřejeme čokoládu – je jedno jestli mléčnou nebo hořkou – a ovoce namáčíme. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem a necháme zatuhnout. Můžeme použít i sušené meruňky, fíky, datle (do kterých se dá vmáčkout mandlička) nebo obří rozinky. U těch si ale nejsem jistá, jestli recept zůstává tak snadný, protože jednotlivé namáčení je spíš piplačka.

Recept nám zaslala čtenářka Hana Hinterholzová.


Mňamka
Ingredience: 14 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 1celé vejce.
Postup: Vše smícháme, vyválíme těsto a nakrájíme na pruhy (4 cm). Pruhy poskládáme na plech a poklademe je vlašskými, lískovými nebo jinými oříšky podle chuti (já dávám vlašská jádra) překryjeme dalším pruhem a pečeme v troubě rozehřáté na 150 °C, dokud lehce nezrůžoví. Poté je ještě horké krájíme na proužky široké 2 cm a obalujeme v cukru. Dají se také namáčet v čokoládě.

Recept nám zaslala čtenářka Jana Skalová.


Mandlové střípky
Ingredience: 100 g oloupaných mandlí, 1 vanilka, 75 g hořké čokolády, 25 g rostlinného oleje.
Postup: Mandle s vanilkou opražíme na malé pánvičce (bez omastku) za stálého míchání dozlatova. Necháme vychladnout. Čokoládu necháme ve vodní lázni rozpustit s olejem. Vmícháme mandle. Hmotu necháme vychladnout, pak dvěma lžičkami tvoříme kopečky, které pokládáme na fólii potřenou olejem. Necháme v lednici dobře ztuhnout.

Recept nám zaslala čtenářka Irena Sladká.


Maminčiny kokosové pusinky
Ingredience: 3 bílky, 18 dkg krystalového cukru , 10 dkg kokosu, 3 dkg strouhanky.
Postup: Bílky s cukrem ušleháme v páře. Do sněhu lehounce přimícháme kokos a strouhanku. Na plech vyložený pečicím papírem děláme pomocí dvou lžiček malé kopečky (nebo dáme do sáčku se zdobičkou a stříkáme malé pusinky). Sušíme při 100 °C, až jsou uvnitř měkké, ale ne syrové. Vždycky jednu vyzkouším. Hotové jsou skoro bílé a jen se rozplývají na jazyku.

Recept nám zaslala čtenářka Marie Urbánková.


Sušenkové kuličky
Ingredience: 200 g másla (hery), 500 g sušenek např. Albert, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce kakaového prášku, 5 lžic černé kávy, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 50 g strouhaného kokosu.
Postup: Sušenky umelte a zpracujte se změklým máslem nebo herou. Přidejte ostatní ingredience kromě kokosu, v němž budete kuličky obalovat. Množství mléka bude záviset na hustotě těsta. Z přísad vypracujte měkkou hmotu a tvořte z ní malé kuličky. Ty obalte ve směsi krystalového cukru a kokosu. Doprostřed těsta můžete dát kandovanou višni či rozinku sultánku máčenou v rumu a kuličky obalovat ve strouhané čokoládě. Energetická hodnota ve 100 g cca: 1283 kJ.

Recept nám zaslala čtenářka Tereza.


Kokosové řezy
Ingredience: Těsto: 9 bílků, 35 dkg pískového cukru, 15 dkg kokosu, 8 lžic hrubé mouky, ½ prášku do pečiva. Krém: 9 žloutků, 13 dkg krystalového cukru, 1 lžíce kakaa, trochu silné uvařené kávy, 25 dkg másla. Čokoláda: 10 dkg čokolády na vaření, 10 dkg ztuženého tuku.
Postup: Bílky a cukr našleháme, přidáme ostatní ingredience na těsto a upečeme. Žloutky, cukr, kakao a kávu šleháme nad parou do zhoustnutí. Umícháme změklé máslo, přidáme našlehanou hmotu a natřeme na řez. Polijeme nebo pokapeme čokoládou.

Žabí huby
Ingredience: Těsto: 16 dkg tuku, 16 dkg hladké mouky, 1 žloutek, ½ vaječné skořápky vody. Náplň: 15 dkg ořechů, 15 dkg mletého cukru, 1 vejce, citrónová kůra.
Postup: Ingredience na těsto smícháme a zpracujeme. Vykrajujeme kolečka, dáme náplň, okraj potřeme bílkem, slepíme a pečeme. Po upečení obalíme v cukru.

Oba dva recepty nám zaslala čtenářka choc_ivi.


Kokosové košíčky
Ingredience: 15 dkg hladké mouky, 9 dkg moučkového cukru, 12 dkg tuku, 2 vejce, 6 dkg kokosové moučky, trochu mléka, 1/2 prášku do pečiva.
Postup: Tuk vymícháme do pěny s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, vejce, kokos a trochu mléka. Těsto musí být řidší. Vkládáme po lžících do plechových košíčků vymazaných tukem a vysypaných mouku, do 3/4 objemu. Pečeme ve střední troubě asi 15 minut. Upečené pocukrujeme. Tenhle recept ma naše rodina nejradši :o)

Recept nám zaslala čtenářka Iveta Čutková.


Výborné makové cukroví
Ingredience: 30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 15 dkg mletého máku, 25 dkg másla, špetka skořice.
Postup: Z ingrediencí zpracujte těsto. Z těsta vyválejte váleček o průměru asi 2 cm a nakrájejte na stejné dílky. Utvořte kuličky, ve středu promáčněte důlek (třeba koncem měchačky). Pečte na suchém plechu při 170 °C. Pozor, těsto hodně nabude, takže na plechu dělejte větší mezery mezi jednotlivými kousky. Po upečení naplňte důlek marmeládou a podle chuti polijte čokoládou.

Recept nám zaslala čtenářka Lucie Kovaříková.


Zamilované oči
Ingredience: 20 dkg másla, 30 dkg cukru, 30 dkg lískových ořechů.
Postup: Ze zpracovaného těsta vytvoříme stejně velké válečky, asi 2,5 cm dlouhé. Doprostřed každého válečku vtlačíme polovinu mandle. Pečeme při 120 °C, ale trouba nesmí být rozpálená. Na plechu děláme větší odstupy, cukroví hodně nabude.

Recept nám zaslala čtenářka Lucie Kovaříková.


Lískáče
Ingredience: 25 dkg mletých lískových oříšků, 25 dkg  cukru moučka, 1 polévkové lžíce hrubé mouky, 1 vejce.
Postup: Udělat těsto, z těsta kuličky a do kuliček vmáčknout lískový oříšek. Suší se v troubě.

Kokosové  koule
Ingredience: 4 dkg másla, 12 dkg cukru, 3 dkg  kakaa, 1 bílek, 5 dkg kokosové moučky.
Postup: Vše spojíme a uděláme kuličky, které obalujeme v kokosu. Nepeče se.

Kakaové půlměsíčky
Ingredience: 12 dkg tuku, 12 dkg cukru, 3 celá vejce, citr. kůra i šťáva, 3 dkg kakaa, 12 dkg hrubé mouky.
Postup: V misce utřeme tuk do zpěnění, přidáme cukr, znovu třeme a do utřeného přidáváme po maličkých částech vejce, pak kakao, citronovou kůru, šťávu a nakonec mouku. Těsto dáme na pečicí papír, upečeme dorůžova. Upečený moučník polijeme citronovou polevou a pak tvořítkem vykrajujeme půlměsíčky.

Šlehačková roláda
5 bílků ušlehat s 10 dkg  cukru (cukr postupně zašlehávat). Pak přidad 5 žloutků, 5 lžíc kakaa a 1 menší lžíci hladké mouky. Rozetřít na pečicí papír a péct při 180–200 °C. Naplnit šlehačkou.

Tyto čtyři recepty nám poslala čtenářka Eva Miklíčková.


Fíkové řezy
Ingredience: 200 g fíků, 150 g vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g mandlí, 50 g kandovaného ovoce, šťáva i kůra z 1/2 citronu, zelený kokos na obalení.
Postup: Opláchnuté fíky umeleme na masovém strojku. Vlašské ořechy nasekáme najemno. K umletým fíkům přidáme cukr, nasekané ořechy, žloutky, mandle nakrájené na nudličky, kandované ovoce a citronovou šťávu. Vařečkou vypracujeme těsto. Nakonec do něj vmícháme citronovou kůru nakrájenou na proužky. Těsto důkladně prohněteme a utvoříme z něj válec. Rozprostřený pergamenový papír potřeme olejem a těsto do něj zabalíme. Několik dní necháme v chladu zaschnout. Na fólii nasypeme rovnoměrně zelený kokos, těsto vyndáme z papíru a zabalíme do fólie. Krájíme těsně před podáváním, aby kousky zbytečně nevysychaly. Množství: asi 25 ks

Recept nám zaslala čtenářka Dana Křivánková. 

Marie Poštová


21.12.2006   Rubrika:   |   Komentářů 3   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Čtenářské vánoční recepty III.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.