Co a čím okořenit? Další pokračování miniseriálu.
Dnes si představíme další druhy koření a jejich využití.
Meduňka
Má citronovou vůni i chuť, hodí se do salátů, omáček, pod maso, k rybě i k houbám.
Muškátový oříšek
Kořenná vůně a nahořklá chuť. Nastrouhaný je výborný do bílých polévek, ale také omáček a nádivek.
Nové koření
Má příjemnou vůni a palčivou chuť. Skvěle ochutí pikantní omáčky, paštiky, rosoly, nakládanou zeleninu, rybí marinády i zvěřinu.
Paprika
Můžete koupit sladkou, polosladkou, lahůdkovou nebo ostrou. Použijete ji do polévek, omáček, pod masa, do pomazánek, sekaných mas, zeleninových konzerv, uzenin.
Pažitka
Čerstvé nebo sušené lístky mají štiplavou, kořennou, česnekovou chuť. Hodí se do polévek, omáček, pomazánek, zadělávaných mas.
Pepř
Bez něj s obejdete málokdy. Používá se do polévek, omáček, marinád, rosolů, při nakládání zeleniny a hub, do uzenin, sekaných mas, paštik...
Petrželka
Zeleninová nať jemné chuti. Ochutí polévky, omáčky, pomazánky, poslouží i k dozdobení studených mís apod.
Puškvorec
Příjemná vůně, palčivá, hořká chuť. Využijete jej do paštik, likérů a do různých kořenicích směsí.
Saturejka
Výrazně voní, chuť je palčivá. Okořeňte jí bramborovou polévku, zadělávané fazole, zvěřinu či uzeniny.
Poslední díl seriálu přineseme zítra.
24.4.2007 Rubrika: | Komentářů 2 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5