Bylinkové kuře
Potřebujete: 1 kuře, šťávu z půlky citronu, mletý pepř, sůl, 1 cibuli, 1 bobkový list, mletý tymián (špetku), cca 2 lžíce zelené petrželky, lžíci horké vody, 120 g másla
Postup: Kuře potřeme uvnitř i na povrchu citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, bobkový list, tymián, máslo a lžíci horké vody. Pečeme doměkka. Průběžně podléváme a poléváme vypečenou šťávou. Nakonec přidáme do šťávy nasekanou petrželku. Jako příloha se hodí brambory.
26.6.2009 Rubrika: | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bylinkové kuře
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.yoda: sharon:
letos z vlastní zahrady nic nenamrazím, v rámci rekonstrukce je zahrada v troskách ... sem rád, že jsem stačil přepíchnout vzorky bylinek do kouta za pytle s cimentem, naneštěsí libeček to nevydržel a chcípl... mám slíbený jeden od známých, kteří libeček nesnáší a proto se mu u nich daří a roste jim jako křoví
Ota: 13:43 tak dělám pažitku, někdy ale většinou to těch mikrotenů..........pažitku, kopr, petrželku, celer,bazalku.....vše sukuju do bambulek
Ota: tak bylinky jsem taky dříve (po vzoru mamky) davala do formicek, ale je to hodne pracne (delavam zasoby na zimu - a opravdu hodne). Ted (po vzoru tchyne) je proste soupnu nasekane do sacku a vzdy potrebne mnozstvi odkrojim - jde to odkrojit dobre, ale nesmi se to davat zamrazit moc mokre (po umyti nechat okapat).
sharon: já mám ještě jednu fintu, bylinky houbičky nebo něco čeho nepotřebuješ moc a předvařuješ to ... tak je naleju do formiček na led takový ty větší s cca 2,5x2,5x 4 cm ... zmrazim pak to z toho rovnou vyklepnu do plastovýho sáčku a mám dělené porce .....
sharon: u nás ten experiment provedla manželka a funguje to dobře, výhoda těch skelniček je dvojí, můžeš to tám dát teplé a jsou samy o sobě hermetické.... fakticky nikdy nám nepraskly....
To už se mi spíš stalo, že mě praskla plastová doza do mrazničky a já kvůli tomu vyhodil polívku, po té co jsem zjistil, že v bramobrač jsme s houbama dvě hodiny vařil polyethylenový střep........
Ota: tak to já do mrazáku jen plastové kelímky.....a natě a bylinky do mikrotenu.....vezmu delší mikrot.pytlík,dám lžíci třeba posekané petrželky,zasukuju až dole, znovu lžíci natě, znova zasukuju a tak pokračuju až nahoru,nadělám těch pytlíků z kterých vlastně vzniknou porce (kouličky) třeba deset, gumkou je stáhnu k sobě a pak jen z mrazáku ustřihnu kouličku a hodím třeba do polévky...
sharon: opravdu ne ...
1. je nedám plný tak 1-2cm pod okraj
2. ten sos není úplně voda, je to hodně mastný tak to neudělá takový tlak jako vodní led ...
mimochodem léta jsme do toho porcovali polívku pro kluky když byli mimina a nikdy to neprasklo .. každý týden jsme toho udělal "biokotel" a žena si část "odedna" namrazila a pěkně jim to dávala na střídačku
Ota: a to ti ty skelničky v mrazáku neprasknou ????
monja: občas, když mám moc sosu z kachny tak si ho dám do skleniček od dětský výživy a zmrazím ... a psssst prdnu to pod to kuře.... ala kachna taky.....
Ota: to dělám taky a je to vážně sqělý k tomu červený zelí a brknedlík - mňammmmmm
dělám někdy kuře "ala kachna"
Kuře, zelí, malé jablko,kmín sůl, červená paprika
Kuře omyju, klasicky nasolím a okmínuju popaprikuju.
Pak vemu kyselé zelí a a nacpu co se ho vejde do kuřete( kupuju pytlíkové ) co zbude v pytlíku dám na dno pekáče i se sosem.
Pak vemu láhev černého piva,( u nás krušovice) něco podleju do pekáče, zbytek cca 2-3 cm piva v láhvi ještě vrazím do kuřete s tím zelím, ono to napěné krásně jde dovnitř ... nakonec zašpuntuju jablkem
Upéct do křupava ,,,,, zelí dělám zvlášt a při porcování do něj zamíchám to zelí co bylo v kuřeti ......