Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Pelhřimovský řízek

Pelhřimovský řízek

Potřebujete: 750 g vepřové kýty, sůl, pepř, olej na smažení. Těstíčko na obalení: 600 g očištěných brambor, 200 g hladké mouky, 1 dl mléka, 2 vejce, 25 g česneku, majoránku, pepř, sůl.

Postup: Nakrájené řízky dobře rozklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v připraveném bramborákovém těstíčku. Smažíme zvolna v horkém oleji dočervena. Přílohou mohou být bramboráčky či zeleninový salát.

 

Tradiční pelhřimovský recept zaslala Petra Sankotová z Pelhřimova. Děkujeme.

Lenka Moučková


3.4.2008   Rubrika:   |   Komentářů 19   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Pelhřimovský řízek

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
kareta
kareta - 3.4.2008 21:07

Ota: tyjo, dostala jsem chuťsmajlik - 47

 
Elí
Elí - 3.4.2008 17:50

Ota: taky to asi zkusím.
jinak já to znám jako Ondráše
anitech: tenkrát jsem si to dala v Brně ve Valhale a moc mi to chutnalo.

 
Ota
Ota - 3.4.2008 15:53

elephant: že jo ?

musím říct že vůbec nejlepší bramborák na plechu co jsme kdy jedl nebylo klasicke bramobrákové těsto ale něco jako "nemíchaný bramborák"

Přiznám se že sem to nikdy nevařil a teta je už dávno mrtvá ale myslím že postrouhala brambory na hodně hrubo a nechala vykapat v sítě , pak vymazala plech nasypala tam ty brambory a posypapala uzeninou nebo slaninou nebo někdy sýrem, prosypala tak polívkovou lžící majoránky, myslím že tam byl ještě namletý kmín ( lžička?) posolila ( přiměřeně) polila to směsí z ( fakt odhaduju) 2-3 deci mléka, 2-3 celé vejce + hladká mouka + krupice ( nemám tušení kolik ale aby bylo řídký těsto) . Pak nakájela cibuli na kolečka a ty dala na vrch ( defakto téměř utopila v těstě) a nechala to zapéct v troubě do hněda ......
Česnek nedávala ona ho nemohla ..... ale asi by to chtělo ...
A bylo to výborný i studený druhej den .....

 
babkatapka
babkatapka - 3.4.2008 14:54

anitech: to bych zkusila, ale na dva řízky se dělat s bramborama, to se mi nechce, ale v tom těstě to zkusím. Vždyť ono vlastně je i na bramboráky hotové těsto od Vitanysmajlik - 98smajlik - 98

 
anitech
anitech - 3.4.2008 13:58

vím, že v restauracích se se strouháním brambor nezdržují. Obalují Ondráše v řídkém bramborovém těstě na knedlíky ,jenom ho bramborákově ochutí česnekem a majoránkou

 
elephant
elephant - 3.4.2008 13:16

Ota: ty, to zní líp než se s tím cmuchtat na pánvi smajlik - 75

 
sevenofnine
sevenofnine - 3.4.2008 12:52

já tohle dělám v troubě a nevím proč by to nemělo být dobré? Je to krásně opečené a křupavoučké, jen dovnitř dávám uzené maso :-)

 
Ota
Ota - 3.4.2008 12:30

Kremzina: V ženině rodině to dělali v troubě na sladko i na slano ale maso do slaného toho nezapékali jen salám nebo sýr .... a chutnalo to dobře pamatuji...

v krkonoších se tomu říká myslím camprat .... asi z němčiny ....

 
Bridgetj
Bridgetj - 3.4.2008 12:21

Kremzina: A jak to chutná v té troubě??

 
Kremzina
Kremzina - 3.4.2008 12:12

Ota: Bramborákové těsto pečené v troubě není dobré. Fakt už jsem to zkoušela.

 
Bridgetj
Bridgetj - 3.4.2008 10:53

Ota: Šmarja, to vypadá líp. A nemusí to být taková piplačka. Jináč já to dělám na teflonové pánvi, takže oleje je minimum. Díkec.

 
Ota
Ota - 3.4.2008 10:49

Ota: dodávám ne v míse ale na plechu pekně nalít tence bramborákové těsto nechat chvíli dole zapéct pak proložit masem a zalít tence opět těstem a pak ..... himbajs já to snad zkusím .... ovšem až o víkendu

 
Ota
Ota - 3.4.2008 10:44

Bridgetj: Mě to přijde zbytečná starost v bramboráku se nic nevysuší ani náhodou, spíš je lepší to "suché maso" protože samotný bramborák je většinou mastný až dost......

A možná by nebylo špatný to nedělat na pánvi jako placky ale v míse jako "bramborákový trhanec" minimálně by ubylo hodně oleje a zapéct to pod grilem

 
Bridgetj
Bridgetj - 3.4.2008 10:23

orinka: Já právě taky uvažovala nad tím kuřecím. Přítel je frfla na maso, takže nějaká špekem prohnatá krkovička by ho od pohledu zabila. Všchno maso (kromě kuřecího) pitvá. Horší jak baba smajlik - 34

 
orinka
orinka - 3.4.2008 10:08

Bridgetj: však to nemusí být z kýty, dej tam krkovičku a bude to mastné až až. Já bych to teda asi udělala z kuřecího, to je rychlejší.

 
Majolka
Majolka - 3.4.2008 7:53

orinka: Také maso nejprve opeču a potom jej dám do brámboráku, dělám malé kousky a malé bramboráčky a je z toho pohoštění např. pro návštěvu na chatě. Přílohu dávám jen zeleninový salát.

 
Bridgetj
Bridgetj - 3.4.2008 7:10

orinka: A nevysuší se to maso?? Přeci jenom ta kýta není tak šťavnatá

 
orinka
orinka - 3.4.2008 7:08

je to trochu podobné řízku Ondráš. Aby bylo maso dobře propečené, tak ho raději dřív, než na ně nandám bramborákové těsti, narychlo z obou stran opeču.

 
Bridgetj
Bridgetj - 3.4.2008 6:40

Už se olizuji až na zadku. smajlik - 68

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.