Mamencovo tajemné překvapení v hrnci „A la Grande“ (z žliky – přesmyčka)
Při přípravě tohoto pokrmu pro 4–5 osob budeme potřebovat:
1) 750–1000 gramů masité dolní části hovězí končetiny (bez ní to není ono)
2) Stejné množství (dle velikosti) bulbusu – ztluštělé spodní části lodyhy, obalené jedním nebo několika dužinatými listy, jejíž průměrná spotřeba na jednoho občana u nás je 7 – 9 kg ročně.
3) 3–4 lžíce tuku získané z tukové tkáně prasat (když překvapení, tak jedině na tomto)
4) 1–2 lahve 10° nízkokalorického nápoje vyráběného převážně z chmele, ječného sladu a vody, který patří k významným exportním komoditám.
5) červený prášek vzniklý sušením dvouděložných rostlin z čeledi lilkovitých, obsahujících ostrou látku kapsaicin, vitamín C, červené barvivo – kapsorubin, kapasanthin aj.
6) 1 paličku allium sativum s květy trojčetnými, jehož plodem je tobolka.
7) pár mletých bobulí obsahující pryskyřice, silice a alkaloid pápeřin, kteří dráždí sliznice a podporuje trávení. Patří do rodu dvouděložných rostlin.
8) Chlorid sodný (NaCl) + oxid vodíku (H20)
9) Rád přidávám stejnojmennou, již koupenou směs koření k tomuto pokrmu a ještě přidávám 2 kostky gulášové šťávy od oblíbeného výrobce polévek.
10) 2 špetky sušené aromatické byliny z rodu hluchavkovitých; jednoletá rostlina původem ze severní Afriky, od starověku pěstována jako koření a léčivá rostlina.
11) Asi 1 lžíci rozdrceného obilního endospermu se zbytkovým obsahem obalových částic. Podle původu – volím formu jako Vikinina pleť – hlaďoučkou.
Přílohy:
a) dumplings (angl. výraz)
b) lilek hlíznatý, dvouděložná bylina, která se v zemědělství řadí mezi okopaniny
c) moje oblíbené produkty z pšeničné mouky (někdy i krupice). Mám rád ty vodové, ale mohou být i vaječné.
d) oryza sativa: byliny z čeledi lipnicovitých s velkým obsahem bílkovin, tuku, škrobu, vlákniny a vitamínů B1 a B2. Pochází z jihovýchodní Asie
e) Kipfel (něm. výraz)
f) Pain (šp.výraz)
Postup činnosti, za kterou můžete dostat i honorář, ale v tomto případě to neplatí.
Takže vezmu krásnou (1) a nakrájím ji na větší kostky o velikosti cca 5 cm. Stejné množství (2) nadrobno nakrájím vynálezem přítele Messera a dám do misky. Uchopím pánev a na ní rozpustím 3 lžíce (3). Když je (3) dostatečně rozpuštěno, vezmu lžičku (5) a plochou vařečkou ji vmíchám do (3). Do krásně rozpáleného (3) vhodím kostky (1) a orestuji je ze všech stran. Kostky (1) nasáknou (3) a zatáhnou se tak, že budou krásně šťavnaté.
Když jsou kostky dostatečně orestované ze všech stran, odstavím pánev a masíčko dám na misku. Mezi tím vezmu hrnec asi pětilitrového objemu a v něm rozpustím 1 lžíci (3) a přiliji zbylý výpek z pánve. Do rozehřátého (3) s výpekem vložím do hrnce z misky (2) a počkám, až bude mít sklovitou barvu. Teď se již valí krásná vůně celým bytem! Když je (2) krásně sklovitá, přidám orestovanou (1) a po chvíli spojení otvírám láhev (4) a podlévám. Přidávám NaCl a 2 kostky gulášové šťávy. Zavírám hrnec nástrojem, který zaručuje vzduchovou clonu, sloužící (v tomto případě) k brzkému uvedení směsi do varu – dobrá, mladá paní, je to poklice! Děvčata, pozor na pěnu, kterou (4) utvoří, občas to promíchejte. Po opadnutí pěny z (4) přidám buď další (4), nebo H20 a přisypu (9), asi tak malou lžičku. Teď nám masíčko nasává při dušení tu pravou speciální chuť.
A dusíme a dusíme – jako manžela. Mám zkušenost, že podle kvality masa trvá dušení tak 40–50 minut. Teď, děvčata, když si to pohlídáte, můžeme podlít znovu (4) nebo H20. Po této době (1) koštnu, a když je to takové polotuhé, jdu na to! Vezmu špetku (7); v lisu rozdrtím celou paličku (6) a v dlani rozmělňuji postupně 2 špetky (10). Nechám to všechno lehce přejít varem tak, aby silice a vitamíny zůstaly co nejvíce zachovány. Ještě vezmu lžíci (11) a pečlivě ji rozmíchám v H20 na zahuštění. No a teď chodím po bytě a dávám všem koštnout, co by kdo chtěl přidat. Ale upřímně, již s tím nedělám nic, neb jsem v kuchyni despota a všem to fakt chutná!!
Jako přílohu vezměte to, na co máte zrovna chuťové buňky v pozoru.
P.S. Vikina vždycky tvrdila, že při vaření ušpiním hodně nádobí! Měla pravdu – tak jsem jí radši bez mučení koupil myčku a MÁM JI!!!!!!
Řešení:
Nadpis: Guláš z kližky
1) hovězí kližka a) knedlíky
2) cibule b) brambory
3) sádlo c) těstoviny
4) pivo d) rýže
5) paprika e) rohlík
6) česnek f) chléb
7) pepř
8) sůl a voda
9) gulášové koření a šťáva od Vitany
10) majoránka
11) hladká mouka
Dobrou chuť Vám přeje
4.3.2006 Rubrika: Hovězí a telecí | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5