Dánský párkový guláš
Potřebujeme:
Na 4 porce
1 velkou cibuli
2 PL omastku (oleje nebo margarinu na vaření)
10 nožiček dobrých párků nebo vuřtů
2-3 ČL sladké papriky (pokud máte rádi ostré namíchejte sladkou a pálivou papriku)
1 velkou plechovku rajčatového protlaku
3dl mléka
Hladká mouka na zahuštění
Sůl
Pepř
2-3 bobkové listy
1dl slehačky (nemusí být)
Asi 1 kg brambor
Pažitku
Postup:
Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na omastku do zlatova. Přidáme na kolečka nakrájené párky a když se lehce osmahnou zasypeme všechno paprikou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový listy a rajský protlak a zalijeme vodou. Když se všechno vaří pridáme na kostičky nakrájené brambory a pomalu dusíme dokud brambory nezměknou.
Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce a nakonec vše zjemníme šlehačkou.
Na talířích posypeme na jemno nakrájenou pažitkou.
1.9.2014 Rubrika: Ostatní | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dánský párkový guláš
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ivanka082: Zpracovávat do maso ze zvěřiny není tak těžké jak by si jeden mohl myslet, a to opravdu. No co se nějakého vybavení týče, tak my máme kvalitní titanové nádobí od https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi a jsme s ním naprosto spokojení. Na tom udělá divočáka opravdu každý.
esternovakova: To je opravdu šílené, jak můžete ještě jíst zvěřinu kterou jste si sami nechytili? A mají ti lidé vlastně nějaké osvědčení o tom že to je jejich majetek? Do toho bych určitě nešla. Nutno dodat že na to doma a v kuchyni vlastně ani nemám patřičné vybavení. Na čem vaříte doma vy?
Ivanka082: Hele u nás doma se v poslední době začala vařit hlavně divočina. Můj přítel je totiž hodně často v lese a dělá nějaké zkoušky na myslivce. No a tím pádem má řadu kamarádů kteří jsou rádi když někomu mohou darovat zvěřinu.
Tak o tom aby někdo dělal guláš na dánský způsob jsem teda ještě neslyšela, ale tak ono je opravdu všechno jednou poprvé jak se říká, že. Já jsem moc ráda že jsem se sem na webík zase dostala. Je to taková příjemná změna od těch žesnkých webíků. Co jinak rády vaříte holky na neděli?
Dám osmažit cibulku na to dám většinou vídeňské párky nakrájené na kousky, potom přidám protlak, mletou papriku a osmahnu až vyčpí kyselost protlaku, zaliju trochou vody, zahustím moukou. Přidám podle chuti sůl, pepř a 1 nastrouhanou kyselou okurku. Nechám provařit, nakonec přidám smetanu. Vypadá to trochu jako frankfurtská. Jí se k tomu rýže a nám to chutná a hlavně je to rychle hotové.
IVUSKA 56:
A nemůžeš sem napsat ten stroganov? Ještě jsem o tom neslyšela....
Tak já takhle dělám podle švédského receptu párkový stroganov a přidávám ještě nastrouhanou kyselou okurku a nám to moc chutná s rýží. S bramborovým gulášem to nemá nic společného, protože tam nedávám brambory, ale ani chuťově, protože se tam dává jiné koření.
Linda: pro mě to má logiku jedině tehdy když chci něco zamrazit protože s bramborem se mrazit nedá to je hnus ....takže zamrazit bez a po rozmrazení se přidají zvlášť uvařené.....jinak nevím proč to dánové tak mají...
Linda: je to prostě dánský = nelogický
Linda - ja nejsem kucharka, tak nevim.Nechtela jsem se rozepisovat.
Kdyz varim neco kam prijdou brambory, tak je hodim do hrnce varit, mezi tim si osmazim co je treba - udelam takovy zaklad. Jako treba na kyselo, podusim houby, na panvicce vajicka. Houby pak zaliju temer dovarenyma bramborama naleju kvasek povarim a podle chuti slehacku nekdy jen plnotucne mleko. Samo koreni.
Výborné buřty mají v Lidlu, balení po 1 kg. Je v nich hodně procent masa a chuťově jsou výborné - i opečené na ohýnku
Linda: Brambory zvlášť...to není ono. Tyse musí vařit hezky v té majdě, aby nasákly chuť a pěkně se tam omlely hrany.Uzeninu dávám taky až nakonec a rozkvedlám trošku hladké mouky ve vodě a zahustím.
Czepeřička: 13.19
Máš pravdu...i mleté maso mají kvalitní, sice dražší, ale dobré a různé šunky taky.
Kucharky muzete mi objasnit jednu zahadu? Podle vsech danskych receptu by se brambory v hotovych pokrmech (jako tento gulas) nemeli vubec uvarit do mekka. Vsude je psano ,ze brambory uvarime zvlast a pak pridame do hotoveho gulase (ci jineho pokrmu z jednoho hrnce). Ja je hazim rovnou do kastrolu, trva to mozna trosku dyl nez brambory zmeknou, ale uvari se tak jako tak, skrob z brambor mi to vsechno hezky zahusti a navic mam s tim min prace a nadobi, ale sakra co maji danove s tim varenim brambor zvlast???? A uvadi to jak v novych receptech tak i ve starych po babickach
evča.: takové se u nás říká "hodolanská"......tam patří smetana - šlehačka....brambory , vajíčka a někdo dává mrtvej okurek a uzeninu.....
Taky tak dělám brguláš.Ale, kdyby tam nebyla paprika a protlak, a ta smetana jo, tak je to bramborová máčka.Tu dělávala moje babička.A do ni na kostičky nakrájený vařený vajíčka........občas ju dělám.
ja ty osmazeny burty dlouho nevarim, hodim az ke konci
Tak děláme doma bramborovo-salámový guláš,ale bez protlaku.
a omastek vepřové sádlo.....zkus ho Lindo jinak a třeba pojede i tobě....
mléko a šlehačku ani náhodou......
taky dělám z buřtů z Globusu nebo z ostravské klobásy.....+ kuličky nového koření + bujon ( gelový ve vaničce) a červené papriky do většího kastrolu dva balíčky a půl balíčku gulášové koření......nejlepčí je druhý den stejně jako jiný guláš......
zatírám jen troškou zátěrky z vody a hl.mouky