Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Dánský párkový guláš

Dánský párkový guláš

Potřebujeme:

Na 4 porce

1 velkou cibuli

2 PL omastku (oleje nebo margarinu na vaření)

10 nožiček dobrých párků nebo vuřtů

2-3 ČL sladké papriky (pokud máte rádi ostré namíchejte sladkou a pálivou papriku)

1 velkou plechovku rajčatového protlaku

3dl mléka

Hladká mouka na zahuštění

Sůl

Pepř

2-3 bobkové listy

1dl slehačky (nemusí být)

Asi 1 kg brambor

Pažitku

Postup:

Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na omastku do zlatova. Přidáme na kolečka nakrájené párky a když se lehce osmahnou zasypeme všechno paprikou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový listy a rajský protlak a zalijeme vodou. Když se všechno vaří pridáme na kostičky nakrájené brambory a pomalu dusíme dokud brambory nezměknou.

Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce a nakonec vše zjemníme šlehačkou.

Na talířích posypeme na jemno nakrájenou pažitkou.

Linda


1.9.2014   Rubrika: Ostatní   |   Komentářů 24   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Dánský párkový guláš

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-24
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 3.9.2014 12:27

Dám osmažit cibulku na to dám většinou vídeňské párky nakrájené na kousky, potom přidám protlak, mletou papriku a osmahnu až vyčpí kyselost protlaku, zaliju trochou vody, zahustím moukou. Přidám podle chuti sůl, pepř a 1 nastrouhanou kyselou okurku. Nechám provařit, nakonec přidám smetanu. Vypadá to trochu jako frankfurtská. Jí se k tomu rýže a nám to chutná a hlavně je to rychle hotové.

 
dadka
dadka - 3.9.2014 10:25

IVUSKA 56:
A nemůžeš sem napsat ten stroganov? Ještě jsem o tom neslyšela....

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 3.9.2014 7:35

Tak já takhle dělám podle švédského receptu párkový stroganov a přidávám ještě nastrouhanou kyselou okurku a nám to moc chutná s rýží. S bramborovým gulášem to nemá nic společného, protože tam nedávám brambory, ale ani chuťově, protože se tam dává jiné koření.

 
sharon
sharon - 2.9.2014 14:52

Linda: pro mě to má logiku jedině tehdy když chci něco zamrazit protože s bramborem se mrazit nedá to je hnus ....takže zamrazit bez a po rozmrazení se přidají zvlášť uvařené.....jinak nevím proč to dánové tak mají...smajlik - 26

 
Anahir
Anahir - 2.9.2014 14:02

Linda: je to prostě dánský = nelogickýsmajlik - 42

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 2.9.2014 11:39

Linda - ja nejsem kucharka, tak nevim.Nechtela jsem se rozepisovat.
Kdyz varim neco kam prijdou brambory, tak je hodim do hrnce varit, mezi tim si osmazim co je treba - udelam takovy zaklad. Jako treba na kyselo, podusim houby, na panvicce vajicka. Houby pak zaliju temer dovarenyma bramborama naleju kvasek povarim a podle chuti slehacku nekdy jen plnotucne mleko. Samo koreni.

 
catcat
catcat - 2.9.2014 11:33

Výborné buřty mají v Lidlu, balení po 1 kg. Je v nich hodně procent masa a chuťově jsou výborné - i opečené na ohýnkusmajlik - 57

 
dadka
dadka - 2.9.2014 11:04

Linda: Brambory zvlášť...to není ono. Tyse musí vařit hezky v té majdě, aby nasákly chuť a pěkně se tam omlely hrany.Uzeninu dávám taky až nakonec a rozkvedlám trošku hladké mouky ve vodě a zahustím.

 
dadka
dadka - 2.9.2014 11:00

Czepeřička: 13.19
Máš pravdu...i mleté maso mají kvalitní, sice dražší, ale dobré a různé šunky taky.

 
Linda
Linda - 2.9.2014 10:16

Kucharky muzete mi objasnit jednu zahadu? Podle vsech danskych receptu by se brambory v hotovych pokrmech (jako tento gulas) nemeli vubec uvarit do mekka. Vsude je psano ,ze brambory uvarime zvlast a pak pridame do hotoveho gulase (ci jineho pokrmu z jednoho hrnce). Ja je hazim rovnou do kastrolu, trva to mozna trosku dyl nez brambory zmeknou, ale uvari se tak jako tak, skrob z brambor mi to vsechno hezky zahusti a navic mam s tim min prace a nadobi, ale sakra co maji danove s tim varenim brambor zvlast???? A uvadi to jak v novych receptech tak i ve starych po babickach smajlik - 26

 
sharon
sharon - 1.9.2014 21:51

evča.: takové se u nás říká "hodolanská"......tam patří smetana - šlehačka....brambory , vajíčka a někdo dává mrtvej okurek a uzeninu.....

 
evča.
evča. - 1.9.2014 21:28

Taky tak dělám brguláš.Ale, kdyby tam nebyla paprika a protlak, a ta smetana jo, tak je to bramborová máčka.Tu dělávala moje babička.A do ni na kostičky nakrájený vařený vajíčka........občas ju dělám.

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 1.9.2014 19:45

ja ty osmazeny burty dlouho nevarim, hodim az ke konci

 
Světlonoska
Světlonoska - 1.9.2014 19:43

Tak děláme doma bramborovo-salámový guláš,ale bez protlaku.smajlik - 47

 
sharon
sharon - 1.9.2014 17:26

a omastek vepřové sádlo.....zkus ho Lindo jinak a třeba pojede i tobě....smajlik - 68

 
sharon
sharon - 1.9.2014 17:26

mléko a šlehačku ani náhodou......smajlik - 76smajlik - 68smajlik - 68
taky dělám z buřtů z Globusu nebo z ostravské klobásy.....+ kuličky nového koření + bujon ( gelový ve vaničce) a červené papriky do většího kastrolu dva balíčky a půl balíčku gulášové koření......nejlepčí je druhý den stejně jako jiný guláš......
zatírám jen troškou zátěrky z vody a hl.mouky

 
orinka
orinka - 1.9.2014 15:12

Lindy mají dneska svátek!!!!smajlik - 46

 
Milda3
Milda3 - 1.9.2014 13:27

Czepeřička: jj,tam je občas kupujeme

 
Czepeřička
Czepeřička - 1.9.2014 13:19

Milda3: poživatelný buřty mají v Globusu

 
Linda
Linda - 1.9.2014 12:10

evropka: radim ho dó kategorie pozivatelne, ale rozhodne ho nevyhledavam. Potomstvo na nej obcas dostane chut

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-24
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 84426.
Archiv anket.