Vegetariánská sekaná
Potřebujete: 2 malé lilky, 1 loupané konzervované rajče, 4 celá vejce, 8 PL zarovnaných vloček z quinoi, sůl, pepř, majoránku nebo bazalku, špetku zeleninového bujónu v prášku bez glutamanu sodného
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky oloupejte a nakrájejte na kolečka. Poduste do měkka. Všechny suroviny vložte do mixéru a krátce mixujte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Hmotu do ni vložte a pečte 25-30 minut při 200 °C. Před podáváním nakrájejte na tenké plátky a servírujte s hlávkovým salátem.
17.2.2011 Rubrika: Zelenina | Komentářů 21 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Zapékaná brokolice
- Skrblíkův zapečenec
- Zeleninové řízečky
- Další recepty, v nichž hraje zelenina hlavní roli
Diskuse ke článku - Vegetariánská sekaná
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.quinou mam, znam a tohle urcite vyzkousim.
evropka: já mám hlad po sladkým obědě
To jsem ještě neslyšela, ani nikde neviděla ..... ale vypadá to lákavě :-)
Sofffie: Kadla: neblázněte ženy,nechci se přejídat,jen po tomto jídle mám hlad
Sofffie: vůbec neznám pojem "být blbě" z jídla.........áááááááchjo..... já mám asi žaludek jako ta .kráva......
Sofffie: To mně taky.
Kadla: evropka: že ti to potom neleží v útrobách pět hodin jako kámen? Mně naopak vyhovuje, že za dvě až tři hodiny už si můžu dát zas nějakou jinou ňamku. Nemusím se přežrat k prasknutí, aby mi bylo blbě ještě druhej den ráno (což mi dost často předvádí můj drahý choť ).
evropka: Co je vymetený žaludek? Ten pojem neznám...
Sofffie: já to sním,když to někdo uvaří,ale dělat to nebudua víš co je nejhorší,ten vymetený žaludek po tom
sharon: Jojo, protože jsem to nikdy dříve neslyšela. Ale vypadá to natolik zajímavě, že si to zkusím koupit...
Náhodou - takovéhle specialitky dělají v jedné restauraci u nás a cokoliv jsem si tam dala, to bylo absolutně vynikající. V žádném případě nezatracujte šmahem něco, co jste ještě neochutnali.
Kadla: taky sis to vygooglila ?
manka: A proč ne? Vypadá to jako zajímavá potravina:
Zlato Inků, jedna z nejdéle pěstovaných plodin světa. Její původ leží v horách jihoamerických And, které v době kvetení pokrývá záplavou rudých květů. Inkové ji nazývají matkou obilí i když se vlastně nejedná o obilninu ale o semena druhu merlíku.
Quinoa je přirozeně bezlepková, snadno stravitelná a svým vysokým obsahem bílkovin, minerálů, vitamínů a nenasycených mastných kyselin zdaleka převyšuje kvalitou všechny známé obiloviny. V Bolivii, její kolébce, nenachází velkého použití - pro chudé je příliš drahá a vyšší vrstvy dávají přednost obilí z dovozu.
V nadmořské výšce asi 3500m v Bolívii pěstují tradiční odrůdu quinoi drobní zemědělci ze sdružení Anapqui. Sklízí se celá semena, která jsou následně loupána a promývána aby se odstranily saponiny, sušena a balena. Quinoa je od nich vykupována v rámci spravedlivého obchodu FAIR TRADE.
Quinoa má lehce oříškovou chuť a podává se podobně jako rýže nebo jáhly k masovým a zeleninovým pokrmům nebo jako součást zeleninových salátů. Lze ji připravit i jako sladký dezert.
manka:
a proč máme jíst vločky z Bolívie??
Docela bych to vyzkoušela...
Vypadá to zajímave, ale my jsme masozravci
zadejte si dotaz, je na to dost receptů,
je dobře že se tady jeden objevil, roste to
až v Bolívii, jestli to seženu, určitě zkusím
ne díky,zas jindy...
řízek je řízek....