Bramborové placky
Potřebujete: 50 dkg vařených brambor, 2 vejce, 4 - 5 lžic hrubé mouky, mouka na podsypání, sůl, česnek a pažitka podle chuti, 5 dkg másla
Postup: Žloutky utřete se změklým máslem, přidejte jemně nastrouhané brambory, sůl, česnek a pažitku, nakonec mouku a dobře promíchejte. Na závěr vmíchejte sníh z bílků. Lžící odebírejte kousky těsta, obalte je v hrubé mouce a vytvarujte placičku. Pečte je v troubě na pečícím papíře z obou stran, až zezlátnou.
16.1.2012 Rubrika: Sladká jídla | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramborové placky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Jarča* - 16.1.2012 21:46
já mám malý kulatý. Tatínek dělal nové na Kaborky, ty byly skvělý. Darovali jsme celá kamnam, tefď by se jeden hodil.
lee: 15.38
Ja kdlouho už jsem neslyšela výraz "se švestkovým povidlím!" Pocházím z Brna a tam se to běžně říkalo a když to použiju tady na Ostravsku, tak se mně manžel směje, že jsou povidla a ne povidlí.
Jinak bramorové placky, když už jsme neměli doma klasická kamna na uhlí, nám maminka dělala na plotýnce. To se celkem dalo. Ale stejně, nejlepší byly ty od babičky na klasických kamnech.
anitech: ty vdolky z trouby mě zklamalyDoma říkali, že je to buchta a ne vdolek. Já si myslím, že některé věci prostě ,jak bych to nazvala, ošidit nejdou. To stejné bylo u tataráku z cukety.
Kozoroh18 - 15.35: mami má tál jenom na to - jeden ten podlouhlý díl, a dává to přes dva plynové hořáky
Ja tedy delam neco podobneho,ale bez toho snehu a placicky vyvalim valeckem na tenko a pecu na panvi jen potrene peroutkou olejem.Delam to podle nasi babinky,ta to samozrejme pekla na sucho na talu.Jinak tohle se da udelat ze zbytku varenych brambor nebo br. kase,pridate co chcete,usekanou slaninku,uzene,uzeniny,porek,strouhany syr no cokoliv a rozhodne lepsi je smazit na panvi.
lee - já s toustovačem a kávovarem - překapávečem. Na krátké dovolené zvládla hodně. Překapávač vyrobil čaj, kávu i vodu na umytí nádobí. Toustovač volská oka, tousty, ohřál maso ,bambory , opekl špekáčka.
Kozoroh18: to je nápad ten toustovač, to zkusím
lee - to taky může být dobré.
donácí jsou pěkně s rumem
něco podobného někdy dělám, ale bez pažitky a česneku ( mohu zkusit ) dávám to péct do toustovače
Jarča*: Kozoroh18: se švestkovým povidlím, ale domácím....to je dobrota.......
Jarča*
vydrbala se tál, potřel tukem a placky se potiraly cibulkou na špeku
to se mi jaksi nezdá - těsto asi bude hodně husté, nedovedu si přestavit, jak to promíchávám se sněhem. A když už do trouby, tak bez dalších serepetiček jako je to obracení. Tohle bych dělala jedině na pánvi.
kubikm: placky nasucho na tálu peče moje maminka, a pak je potírá peroutkou rozpuštěným máslem - mňam
Trochu mi to připomíná placičky ze zbylé bramborové kaše, co jsem dělala minulý týden. Pokud ji člověk chce spotřebovat, tak to není špatné. Přidají se vejce, hrubá mouka, uzeina a dochutí. Potom balí v mouce a smaží na oleji. Jestli by i to šlo péct v troubě, to nevím, to mě nějak nenapadlo.Bylo to dost měkké, nechtěla jsem přidávat té mouky tunu, ale možná ano. A je fakt, že smažené je smažené.
Tyhle placky jsou lepší nasladko. S povidly a tvarohem třeba...
Linda: ono prostě bez toho tuku to nemá tu chuť, co jsme zvyklé
ale dříve se takovéto placky pekly jen na tálu, bez tuku...
No jestli je to jako bramborák v troube (ktery nás doma prevelice zklamal), tak to si radis upecu obyc placky na oleji a holt jich sezeru méne
Asi bych dala přednost bramborákům ze syrových brambor.
no, bude to asi jako když pečete vdolky v troubě. Počkám, co na to orinka.