Blbouni
Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 3/4 kostky droždí, 3-4 lžíce cukru moučka, 1 vejce
Do náplně dle chuti - švestky, meruňky, třešně, povidla apod.
Na posypání: mák, tvaroh apod. Trošku rozpuštěného másla na polití
Postup: Do mísy prosijte mouku a do ní udělejte větší ďůlek. Do ďůlku rozdrobte droždí, posypte moučkovým cukrem a zalijte asi polovinou (spíš méně) vlažného mléka. Malinko zasypte moukou a to, co je v ďůlku promíchejte. Nechte vzejít kvásek, stačí tak čtvrt hodiny.
Pak přimíchejte zbytek mléka v němž jste rozmíchali vajíčko a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě ho nechte asi hodinu kynout. Poté ho trošku přemíchejte a jemně vyválejte. Vykrájejte větší kolečka, vložte do nich náplň a vytvořte uzavřené kouličky. Nechte je asi 10 minut dokynout a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10 - 12 minut. V průběhu vaření je ve vodě vařečkou obraťte. Po vyjmutí je propíchejte vidličkou.
Hotové knedlíky posypte tvarohem, mákem, skořicí..., cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
14.5.2012 Rubrika: Sladká jídla | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Blbouni
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.evča.: tak jim rikaval stryc moji mamky ...
A taky se jim říká dělobuchy.........
manka: Dávám zmrzlé trnky, nezdrcnou se ...protože pařím v parním hrnci.
BLBOUNI - taky slysim po prve ..ale kynute ovocne knedle znam
kynuté těsto, borůvky nebo jahody, posypané čokoládou a polité máslem... mňam
PEGG: nojo, já jsem taková jablková, takže pro mně je to to pravé
Jo, kynutým knedlíkům, ale jen plněným povidly, jsme také říkali blbouni
IVUSKA 56 - 14.5.2012 13:48
catcat - 14.5.2012 11:42 - no vidíš a já je můžu se vším, jen ne s jablky, to nemám ráda
IVUSKA 56: no to teda asi jo, ale to pak vyteče všechna šťáva.
manka: no ale to ovoce bys asi měla nechat rozmrazit, to víš je to pro těsto šok, když je vlažné a ty mu tam dáš -15. to by ses možná taky zdrcla, kdyby ti to někdo šoupnul třeba do postele.
orinka: jo, natrhnu, vždycky.
já je milovala od mojí babičky s jablky, sypané spoustou cukru a skořicí a přelité máslem
blbouny znám, vařívám i v parním hrnci....milujem je s povidlama a sypané mákem a v másle musí plavat......
maminka vařívala i prázdné a pak se polévaly povidlovou omáčkou....mňnáám....
manka: po uvaření a vytažení z hrnce knedlík natrhneš? Musí vyjít pára.
Blbouny nedělám, připadá mně, že tam je moc těsta a než se člověk dopracuje k prostředku...Mám ráda švestkové knedlíky s bramborového těsta, které jen obaluje tenkou vrstvou švestku a knedlíky s meruňkami z tvarohového těsta.
tak když je řeč o blbounech, tak mi teda řekněte, jestli se vám někdy stane, když dáváte zmrzlý ovoce, že se vám knedlík zdrcne.
Taky dávám do těsta máslo.A nejlepší jsou se švestkama, po našem s trnkama.....
Asi tento týden udělám, mám zavařené borůvky.....
PEGG: jojo s borůvkama jsou úplně nejlepčí ...
Taky se u nás kynutým knedlíkům říká blbouni a nejlepší jsou s borůvkami Teď jsem na ně dostala takovou chuť, že je snad udělám
název blbouni znám od malička a nejradši jsem je měl se švestkovými povidly a jako starší,hodně strouhaného tvarohu,dost cukru a másla a zapíjet to pivem