Tenký jablečný koláč
Potřebujete: Na těsto 250 g hladké mouky, 1 čajovou lžičku cukru, 2 vejce, 150 g másla, špetku soli. Na oblohu: 4 jablka, cukr krystal.
Postup: Těsto připravte den předem. Na vále smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce a máslo. Těsto zabalte do potravinové fólie, aby nevyschlo, a uložte do lednice. Druhý den z něj vytvarujte co možná největší a nejtenčí kolo. Až se vám to podaří, okraje "začistěte" hezky dokulata. Propíchejte vidličkou.
A nyní začíná tak trochu mravenčí práce. Jablka oloupejte, rozkrojte na poloviny, zbavte jadřinců a nakrájejte na co nejtenčí plátky (půlměsíčky). Od kraje začněte půlměsíčky pokládat přes sebe. Až dokončíte vnější kruh, začněte s prostředním, kdy okraje jablek budou překrývat o pár milimetrů okraje vnějšího kruhu, týž postup zopakujte s menším vnitřním kruhem. Než vložíte koláč do vyhřáté trouby, posypejte cukrem, pak pečte přibližně 10 minut. Koláč je hotov, když je cukr zkaramelizovaný (a těsto propečené). Podávejte teplé. Při slavnostních příležitostech doporučuji podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny...
20.9.2007 Rubrika: | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tenký jablečný koláč
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.dělávám toto v MT na Crispu a je to moc dobrý, když se ještě malinko poleje vanilkovým krémem tak to nemá chybu!
Podle té váhy mouky, nebude to kolo od trakaře, když to má být vyváleno do tenka?? Jinak to vypadá lákavě. I to malé množství cukru je fajn. Nemám ráda přeslazené věci
no vyskouším jablečné koláče mohu jakéoliv podobě