Tradiční mazanec
Ingredience: 500 g hrubé mouky, 50 g cukru, špetka soli, 1 kostka droždí, 130 g másla, 125 ml mléka, 1 vejce, 1 žloutek na potření, 2 lžíce smetany, mandlové lupínky na ozdobení, hrozinky do těsta.
Postup: Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Rozpustíme si máslo, které necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku a přidáme špetku cukru. Přilijeme kvásek, máslo a rozklepneme vejce. Můžeme přidat i hrozinky či mandle. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a uděláme z něj bochánek, který dáme na plech vyložený pečicím papírem. Nechceme-li klasický tvar mazance, můžeme rozdělit těsto na tři díly, z nich vyválíme dlouhé válečky a upleteme cop, který stočíme do věnce.
Těsto necháme na plechu ještě asi půl hodiny kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 170°C. Žloutek rozmícháme se smetanou a mazanec touto směsí důkladně potřeme. Poté posypeme mandlovými lupínky.
Dáme do trouby a pečeme při mírné teplotě asi 40 minut.
12.4.2006 Rubrika: Moučníky | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5