Šlehačková roláda
Ingredience: těsto - 175 g hořké čokolády, 6 vajíček, 175 g cukru moučka, trochu moučkového cukru na posypání.
Náplň - 90 g hořké čokolády, 300 ml šlehačky, trochu cukru.
Postup: Plech vyložíme papírem na pečení. Čokoládu rozdrtíme na kousky, necháme ve vodní lázni rozpustit a poté vychladnout. Žloutky a cukr dáme do mísy a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladký krém. Poté k němu přidáme vychladlou čokoládu a znova mícháme, až nám vznikne hladký čokoládový krém. V druhé míse vyšleháme bílky na tuhý sníh, který velice opatrně přimícháme k čokoládovému krému. Toto čokoládové těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě, asi 20 minut a to při teplotě 180 °C.
Po vytažení z trouby přikryjeme čistou utěrkou a na ni položíme ještě jednu, namočenou ve studené vodě a dobře vyždímanou. Necháme stát osm hodin na studeném místě.
Po osmi hodinách si připravíme náplň. Rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu, kterou necháme vychladnout. Ušleháme šlehačku tak, aby byla hodně tuhá. Odstraníme utěrky z upečeného těsta a vyklopíme na další kus pečícího papíru, který jsme předtím jemně posypali moučkovým cukrem. Pečící papír, na kterém se těsto peklo, sloupneme. Na těsto vylejeme rozpuštěnou čokoládu a důkladně rozetřeme po celé ploše. Nato potom rozetřeme ušlehanou šlehačku. Nakonec roládu zamotáme, za pomoci pečícího papíru.
Necháme ještě několik hodin uležet v chladnu.
18.4.2006 Rubrika: Moučníky | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5