Prokládané řezy od Mařenky
Ingredience: Těsto: 40 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru moučka, 7 dkg másla, 1/2 balení prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 30 dkg piškotů na prokládání, rum.
Krém: 1/2 l mléka, 2 žloutky, 4 lžíce solamylu, 1 vanikový cukr, 1/4 kg másla, 1/4 kg cukru.
Poleva: 12 dkg ztuženého tuku, 12 dkg cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce solamylu a 2 lžíce mléka.
Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, másla, prášku do pečiva, lžíce kakaa, 2 vajec a 4 lžic mléka vypracujeme těsto, z kterého rozválíme 2 placky (velikosti klasického velkého nízkého plechu) a upečeme na plechu vyloženém namaštěným pečicím papírem. Ihned po upečení sundáme z papíru, neboť po vychladnutí se placky lámou!
Krém: 1/2 l mléka, 2 žloutky, 4 velké lžíce solamylu a 1 vanilkový cukr uvaříme v páře a pak po lžičkách vmícháme do 1/4 kg másla utřeného s 1/4 kg cukru. Na jednu upečenou placku rozetřeme polovinu krému, poklademe piškoty a pokapeme rumem. Potřeme druhou polovinou krému a překryjeme druhou plackou, kterou polijeme polevou. Hotový moučník musíme nechat alespoň přes noc uležet v chladu, poté krájíme na jednotlivé porce.
Poznámka: Nelekejte se, že placky jsou tvrdé – po proležení je moučník vláčný.
Recept nám zaslala čtenářka Vladimíra Holadová.
17.5.2006 Rubrika: Moučníky | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5