Máslový koláč
Ingredience: Těsto: 250 g másla, 250 g cukru, 1 citron, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 vejce, 250 g dětské krupičky. Na ozdobení: 1 žloutek, 2 lžíce smetany. Tuk a strouhanka do formy.
Postup: Předehřejeme si troubu na 170 °C. Citron pořádně umyjeme kartáčkem pod horkou vodou a otřeme. Ostrouháme z něj kůru. Do mísy nasekáme změklé máslo, přidáme oba cukry, špetku soli a citronovou kůru. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladké bílé pěny. Poté do krému zašleháme vejce jedno po druhém. Krupičku také po trochách zašleháme do těsta. Dáme si záležet a šleháme opět poměrně dlouho. Koláč potom bude nadýchaný.
Toto těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Vidličkou můžeme na povrchu vyrýt mřížku.
V malém hrnečku rozšleháme žloutek se smetanou a touto směsí potřeme připravený koláč. Dáme do trouby a pečeme na středu asi 50–60 minut. Pokud vám těsto začne příliš rychle tmavnout a koláč by byl vevnitř ještě vlhký, přikryjte formu alobalem.
Upečený koláč podáváme až po úplném vychladnutí.
Pro obměnu můžeme do těsta zamíchat hrozinky namočené v rumu, mleté mandle nebo jemně nasekané vlašské či lískové oříšky.
Recept nám zaslala čtenářka Ema.
8.6.2006 Rubrika: Moučníky | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5