Jablkový koláč
Ingredience: 750 g jablek, citronová šťáva, 160 g měkkého másla, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, 1 lžička strouhané citronové kůry, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 1–2 lžíce mléka, tuk na vymazání formy a moučkový cukr na posypání.
Postup: Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, plátky jablek v něm opečeme dozlatova, vyjmeme a necháme vychladnout. Ručním šlehačem v misce rozšleháme zbytek másla, přidáváme postupně cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Pak postupně zašleháme jedno vejce po druhém. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C. Smícháme mouku s kypřicím práškem, mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Do vymazané koláčové formy nalijeme těsto a urovnáme povrch. Plátky jablek klademe na povrch a částečně překrýváme. Pečeme 40–50 minut při 180° C.
Koláč vyjmeme, necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak vyndáme z formy. Pocukrujeme a rozkrájíme na 12 kousků.
Recept nám zaslala čtenářka Olga Šikutová.
4.1.2007 Rubrika: | Komentářů 7 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5