Velikonoční bochánek
Potřebujete: 750 g mouky – polovinu hladké a polovinu hrubé, sůl, 140 g jemného cukru, 180 g másla, vanilku, asi 1/4 litru mléka, 4 kostky cukru, 40 g droždí, 4 žloutky, 50 g mandlí, 50 g rozinek, 30 g citronátu, tuk na potření plechu a 1 celé vejce.
Postup: Do mísy prosijeme mouku (možno předem nahřát), přidámee sůl, cukr, rozdrobené máslo, vanilku a citronovou kůru. V šálku vlahého mléka zatím necháme vzejít droždí s trochou mouky a s cukrem. Vzešlý kvásek přidáme do mouky, přidáme rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší, hladké těsto. Do něj zapracujeme oloupané mandle nakrájené na nudličky, rozinky a citronát. Mísu zakryjeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Za tu dobu asi dvakrát ztužíme (promícháme). Z vykynutého těsta pak vyválíme jeden větší nebo dva menší bochánky. Položíme je na pomaštěný plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Pak je pomažeme vejcem, a když vejce zaschne, uděláme nožem do středu kříž. Pomazaný bochánek posypeme druhou polovinou nasekaných mandlí. V předehřáté troubě pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Po upečení hned pocukrujeme.
4.4.2007 Rubrika: | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5