Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)

Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)

Potřebujeme:

1 balíček droždí (což je něco mezi 42-50g)

1 lžička soli

40g oleje

3dl vlažné vody

1 vejce

275g hladké mouky

150g celozrnné mouky – grahamové, žitné či jiné, kterou máte oblíbenou

250g ovocného müsli nebo 100g ovesných vloček a 150g směsi ze sušeného ovoce a ořechů

(já dávám asi 5ks meruněk nakrájených na velikost hrozinek, brusinky, hrozinky a nasekané mandle)

Hrst slunečnicovýc h semínek (nebo jiná oblíbená semínka)

Postup:

Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme lepivé těsto (a nebo nám ho pečivovypracuje domácí pekárna). Těsto musí lepit, protože sušené ovoce nasává tekutinu z těsta a hotové žemle by byly suché. Pokud chceme zabránit rychlému vysoušení hotových žemlí můžeme sušené ovoce předem namočit (například do rumu).

Vypracované těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout, potom ho rozdělíme na 14 stejně velkých kousků a vytvarujeme koule, které trošku zmáčkneme a necháme asi 20 minut dokynout na plechu pokrytém papírem na pečení.

Pečeme uprostřed trouby na 200 stupnu asi 12-15 minut.

Různé variace:

· Přidáme nastrouhané jablko nebo mrkev nebo cuketu

· Těsto je možno osladit 1 lžící medu (podle mě není potřeba, ovoce je dost sladké samo o sobě)

· Přidáme rozmačkaný banán (to nemám vyzkoušené)

· Možno přidat nahrubo nasekanou čokoládu na vaření

· Za část vody dejte mléčný produkt – bílý jogurt, zakysanku apod.

· Těsto můžete lehce okořenit kardemomme nebo skořicí

· Přidejte štávu z citrusových plodů (pomerančovou, grepovou nebo z pomela – množství tak z 1 pomeranče)

Linda


28.4.2014   Rubrika: Pečivo   |   Komentářů 22   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-22
tornado-lou
tornado-lou - 7.5.2014 19:31

Upekla sem dneska. Nejsou spatny, priste dam vic ovoce. A lepsi muesli. A nejaky to jabko to taky vylepsi. Ale zda se mi, ze nejsou moc samonosny, ze to bude chtit nejakou marmeladu nebo tak.
Kazdopadne to furt neni ten recept ktery hledam. V pekarne v moravske trebove prodavaji uzasne muesli buchticky a ja bych je chtela upect. Zatim se k tomu ani neblizim a tohle taky neni ono:-( musim vymyslet dal.

 
Tante Ema
Tante Ema - 7.5.2014 17:23

Upekla jsem je, protože dceruška loudila a jsou dobré, to ne že ne, ale neodpustím si pár připomíneček, třeba se někomu šiknou.
Droždí by klidně stačila polovina, pokud dáte celou kostku, neodcházejte od toho, mně to překynulo a zapatlalo mašinu.
Těsto se mimořádně blbě pracuje, doporučuju zadělat v pekárně, tvarovat mokrýma rukama a pokud jste ještě nic kynutého nepekli, tímhle nezačínat.
Z uvedeného množství mám osmnáct obřích žemlí, jeden plech nestačil ani náhodou. Na jeden plach bych rozpočet tak o pětinu zmenšila, ostatně ani na fotce nemá autorka na plechu žemlí čtrnáct.
jinak dobrý smajlik - 69

 
Marol
Marol - 30.4.2014 14:56

Linda - Dneska jsem je pekla. Jenom jsem přidala semínka.
Jsou moc dobré. smajlik - 47smajlik - 57
smajlik - 61smajlik - 54

 
sharon
sharon - 29.4.2014 16:06

evropka: hele , nepoučuj....obrázek - smileys_cz_117.gif

 
Almega
Almega - 29.4.2014 14:31

Já myslím,že recept je jen takový návod,jak by se něco mělo dělat...ale já ráda experimentuju,tak si to vždycky přečtu a pak si to udělám podle sebe.Manžel je taky takový,rád dělá pizzy,nebo to focaccio a právě i různé variace,co máme zrovna doma.

 
Also
Also - 28.4.2014 21:38

monja: sharon: Tak jsem si to napsala, když to tak vychvalujete....smajlik - 64

 
monja
monja - 28.4.2014 20:21

evropka: ale jdi ty, breptosmajlik - 27 ... to se nedá říct jinak, páč je to totiž moooooooooc dobrý smajlik - 34smajlik - 47smajlik - 57

 
evropka
evropka - 28.4.2014 19:41

obrázek - 45_3_.gifmonja: sharon:
HOLKY...trochu štábní kultůruobrázek - 64_1_(1).gif

 
sharon
sharon - 28.4.2014 19:03

monja: já se nedivím , já bych to sežrala sama....mě to moc chutná...smajlik - 68

 
monja
monja - 28.4.2014 17:55

sharon: smajlik - 47naše máti by taky asi vystačila s poloviční dáv kou, ale když jí toho vnučka půlku sežere ... co naděláš smajlik - 68

 
sharon
sharon - 28.4.2014 17:35

monja: smajlik - 47 také tak dělám ale jen z poloviční dávky.....na plech jako náhražku chleba....smajlik - 68 jen s rozmarýnem...

 
monja
monja - 28.4.2014 17:30

Tady je Foccacia podle naší babičky - moc dobrá a vyzkoušená - dcera si ji od ní vozí do Brnečka:

kilo hladké mouky, kostka kvasnic, moka lžička cukru, moka lžička soli, 6 lžic dobrého olivového oleje, 1/2 l vody, černé olivy, sušená rajčata, rozmarýn, mořská sůl.
Z vody, cukru, lžíce mouky a kvasnic nechat vzejít kvásek, pak zadělat těsto, zabalit do mokré utěrky a nechat kynout, tak 2-3x přemísit a nakonec prostřít na pečící papír na plech, rukou do těsta vtlačit pokrájené olivy, prstem udělat po celé ploše důlky, notně pokropit olejem, posypat hrubou solí a pokrájeným rozmarýnem a péct v rozpálené troubě asi 20 minut - dorůžova. Je to ohromná dobrota :-)

 
kubikm
kubikm - 28.4.2014 17:06

smajlik - 47přeposlala jsem to dceři a kámošce

 
evropka
evropka - 28.4.2014 10:59

Linda: zajímavý recept..

 
evropka
evropka - 28.4.2014 10:58

Almega: focaccia-tam žádná zelenina nepatří!

 
Linda
Linda - 28.4.2014 10:50

IVUSKA 56: a co takhle na ní poslat recept???? Taky bych si dala smajlik - 42smajlik - 16

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 28.4.2014 10:44

Almega: správná fokača je na slano a se spoustou oleje a dovnitř můžeš přidat jak píšeš sušená rajčata, olivy, bylinky. Je to výborné ke grilování. Má to jednu nevýhodu, pokaždé je toho málosmajlik - 68

 
sharon
sharon - 28.4.2014 10:14

peču to trošku jinak.....místo vody mléko a 2 žloutky....jinak si přidat může každý co chce...a ještě si myslím že na půl kila mouky je celá kostka droždí moc....ale je to věc názoruobrázek - 1346505518_7758(4).jpg

 
orinka
orinka - 28.4.2014 9:55

Dík za recept, tohle vypadá naprosto úžasně a navíc zdravě. Vločky milujeme.

 
Almega
Almega - 28.4.2014 9:16

IVUSKA 56: Nemusí být na slano,manžel do toho dává klidně strouhanou mrkev a je to taky dobré...Vejce nevím,jestli tam dává,bych se ho musela zeptat.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-22
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78251.
Archiv anket.