Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Zdarma přenechám chlapa. Zn.: Nežere

Zdarma přenechám chlapa. Zn.: Nežere

Naši mě vychovávali tak, že člověk má sníst, co dostane, a nad jídlem se neofrňuje. Taky se s námi dětmi nikdo moc nemazal. Jakmile nám něco nejelo a ošklíbali jsme se, maminka nám talíř sebrala a až do večeře jsme měli utrum. Byla to možná drsná metoda, ale účinná.

Domnívala jsem se, že většina dospělých lidí má tu dětskou vybíravost za sebou. Z omylu mě vyvedl až můj přítel, se kterým jsem před časem začala žít. Vaření, které mě baví a nečiní mi žádné potíže, se pro mne rázem stalo černou můrou.

Jirka totiž jen tak něco nesní. Hodně kulantně a slušně by se dalo říci, že je to „velmi náročný strávník“. Ve skutečnosti je to však na zabití. Je neskutečně vybíravý, spoustu věcí by do pusy vůbec nevzal. Kolikrát vidím rudě, když něco s láskou kuchtím, on se v tom pak štítivě podloube a div neřekne „blé“.

Před týdnem mi trpělivost došla. Upekla jsem koláč dost náročný na přípravu a zpracování. Jak jsem uvedla, vařím ráda, nevadí mi to. Koláč byl vynikající, alespoň pro všechny, kteří ho později ochutnali. Ne tak pro Jiřího. Dvakrát kousnul, převalil sousto na jazyku a nakousnutý kousek odložil.

Naštvalo mě to. Beru to jako neúctu ke své práci, myslím, že kdyby se ovládl, překonal, nic by mu to neudělalo. Jenže když mi takhle „vrátí“ každé druhé jídlo, které mu nabídnu, musela bych být svatá, abych to snášela s klidem.

A tak jsem mu po posledním koláčovém extempore s klidem a důrazem sdělila, že následující týden přenechávám starost o vaření pro nás oba na něm. Že to bude on, kdo bude nakupovat, vymýšlet, vařit, zkrátka starat se o kompletní chod kuchyně. Myslela jsem si, že ho tím vytrestám a přiměju, aby se nad sebou zamyslel.

Jenže on mě úplně vykolejil. Svůj kulinářský týden si vyloženě užívá, nadšeně nakupuje a ještě nadšeněji stojí u plotny, servíruje jídlo jak v pětihvězdičkovém hotelu, dokonce se mě den předem ptá, co bych si dala dobrého, a navrhne několik variant na výběr. Nerozhází ho ani požadavek na složitější jídlo, zkrátka vůbec nic. Když si schválně poručím něco, co on nejí, ochotně mi to uvaří a pro sebe udělá něco jiného.

Na jednu stranu se tomu musím smát, na druhou mě štve, že mě tak převezl. V každém případě se však můj výchovný štulec minul účinkem. Až ten týden skončí, budu mít zase zpátky mlsného a vybíravého nesnesitelného chlapa. Ach jo. Nechcete ho někdo?

Dáša


27.6.2008   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 60   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zdarma přenechám chlapa. Zn.: Nežere

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60
Asdareel
Asdareel - 29.6.2008 21:21

Já nemůžu fazole. Jsem alergik a po fazolích se okamžitě osypu.

 
selma
selma - 28.6.2008 17:00

Nevař mu, ať se stará sám.smajlik - 34

 
b+h
b+h - 27.6.2008 21:22

vychvaluj ho do nebe jak ti to chutna... kazdy den mu pripomen neco, co on navaril a jestli by to mohl zase... dalsi den se ho zeptej, co vymysli a uvari zitra... kdyz mu nevadi sedet u plotny v kuchyni, tak mu dej prostor se vyradit a ty to vychuntnej plnymi dousky... mozna po roce ci po dvou letech zacne vymyslet recepty z ctyr nebo i tri hvezdickoveho hotelu... smajlik - 58...nebo neco co bude uvareno na 3/4 hodinysmajlik - 68

 
Ota
Ota - 27.6.2008 16:44

Stanik: většinou řeknu když něco nemůžu ( kopr ve všech formách např) ale pak neprudím a nedám si nic. Kvůli dětem někdy doma dělám hrdinu ale je fakt že žena moc nevaří tak nemám už moc příležitostí bručet ...

oni někdy taky nejedí co dělám já, žena obecně nemá ráda ryby takže často dostane podobně upravený kuřecí prsa aby děti nezáviděly.... nebo naše děti obecně moc nejedí zeleninu tak jim to do jídla pašuju ( mixuju do omáček, do rizot a tak ) ....

slovy klasika "mě to baví"

 
Stanik
Stanik - 27.6.2008 16:32

Ota: chapu a rozumim, ale jsem asi taky tak trochu zmlsanec :-)
ale udelat ble, nad jidelm , ktery uvarila doma mama, nebo tychnka, nebo a to hlavne drha polovicka, by me ve snu nenapadlo smajlik - 68

 
Ota
Ota - 27.6.2008 16:28

Stanik: nemusí šlehat ale trochu palit to není na škodu, ostatně ve většině kuchyní bylo pálivé vlastně míněno "konzervační-dezinfekční"

 
Stanik
Stanik - 27.6.2008 16:15

Ota: ja palive mco nemusim.. i spagety palive delam nadvakrat.. nepalivou verzi pro sebe am ilacek si dochucuje svou pulku sam, podle sveho gusta a to fakt nedavam.. byla bych jak Vlasta Burian kdyz pil tu whisky, z pusy plamen smajlik - 68

 
Ota
Ota - 27.6.2008 15:43

Stanik: osobně spíš tzv" vyzobávám " a né vše vařím sám ( třeba suši rád jím ale nerad se s tím patlám).
Mám rád řeckou, arabskou, některé italské francousské, miluju tex-mex, thajskou obecně všechno co je pálivé

 
Stanik
Stanik - 27.6.2008 15:18

Ota: kdyz ja mam asijskou kuchyni obecne, proste nerada.. jo.. snim to, kdyz neni zbyti a abych neurazila, ale moje oblibene to neni.. to takhle italska , nebo spanelska, salaty...
ale i dobre uzene, upecens bramborovym knedlickem.. taky nepohrdnu :-)

 
Ota
Ota - 27.6.2008 14:56

Stanik: takhle asi čína to jídlo z receptu teda rozhodně není, obecně "čína" v česku je něco úplně jiného než originál čína a ani čínská kuchyně není jen jedna ( v podstatě základně 4 druhy) což u tak velké země není překvapivé ......

paella je dobrá

 
Stanik
Stanik - 27.6.2008 13:46

Ota: hmm... tak to by taky nebylo na me... kecup asyr bych do toho asi nedvala, ale nejspis bych to nejedla... nemam rada cinu a obecne orientalni kuchyni.. ale takova dobra paella, kdby byla smajlik - 58smajlik - 57

 
Ota
Ota - 27.6.2008 13:42

IVUSKA 56: proč se s tím psát smajlik - 42
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=28562

nebo si to můžeš dát na v Praze Pohořelci v restauraci Sate

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 27.6.2008 13:24

Ota: Napiš receptsmajlik - 77

 
Ota
Ota - 27.6.2008 13:22

LenkaT.: mě kečup a magi nevadí u jídel kam "patří" ale děsně mě vadí když udělám napč kuřecí nudle bami goreng , jako blbec se s tím dám práci a moje žeňucha popadne kečup a "strouhaný krkonošský ""eidam" a udělá si z toho "miskovou směs Heinz"

 
wrtoshiwa
wrtoshiwa - 27.6.2008 13:13

jejda, co resis? tak at vari on, to bych teda brala. i kdyz ja take nevarim-kdo ma hlad, at se obslouzi sam smajlik - 42
to co popisujes je uz opravdu vybiravost, ale heslo snist co je na taliri taky moc neuznavam. jednou jsem u kamaradky na slavnostni veceri u prilezitosti jejich narozenin malem poblila stul. oni meli "zdrave" obdobi. misu cocky jsem jeste zvladla spolykat (doslova, at nenastane zadny kontakt s chutovymi bunkami) ale to co vypadalo jako ovoce se slehackou mne zabilo. s chuti jsem zakousla ... a byla to zluta tykev s majolkou... ne, ne NE... smajlik - 76

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.