Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jsou "éčka" v potravinách opravdu "ee"? Řešíte to někdo?

Jsou

V poslední době čím dál víc lidí řeší obsah éček v různých potravinách. Až doposud jsem to v podstatě ignorovala, připadá mi to jen jako uměle vytvořená hysterie. Mé kolegyně v práci, ale i dost kamarádek a dokonce i máma se sestrou éčkům doslova propadly a některé z nich přistupují k nákupu potravin a k vaření téměř jako k vědecké disciplíně.

Já jsem za černou ovci, protože něco takového absolutně nezkoumám a nakupuji podle chuti a podle toho, co nám v rodině vyhovuje. I uzeniny, různé sirupy a já nevím co všechno ještě, o čem jsem se dozvěděla, jak je to šíleně nezdravé a fuj.

Zajímal by mne názor ostatních žen, protože ve svém okolí si pomalu začínám připadat jako exot, který když si dá na špagety kečup, je pomalu zralý na psychiatra.

Nepamatuji se, že by se někdy v minulých letech tak dramaticky nějaká éčka řešila. Spíš o něčem takovém neměl nikdo ani tušení a všichni nakupovali a vařili podle svého selského rozumu.

Dnes je to skoro blázinec, podporovaný všelijakými televizními pořady, kde různí renomovaní kuchaři machrují a vysloveně se povyšují nad naprosto běžné a po generace osvědčené pokrmy a potraviny.

Jak jste na tom vy a éčka? Řešíte je a zkoumáte složení každé potraviny, kterou kupujete?

Bohumila


15.7.2011   Rubrika: Čtenářské příběhy   |   Komentářů 41   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jsou "éčka" v potravinách opravdu "ee"? Řešíte to někdo?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-41
monika87
monika87 - 28.7.2011 9:37

Tam mi tohle doma opravdu neresime smajlik - 5 zijeme jen jednou ne? Tak proc se omezovat v tak dobrem jidle?smajlik - 35

 
jelítko
jelítko - 19.7.2011 9:50

sqwela: taveňák jsem taky nemělu v hubě již několik let

 
jelítko
jelítko - 19.7.2011 9:43

Já se snažím kupovat hlavně čerstvé potraviny, ne polotovary, maso u řezníka (kuřecí teda jedině nějaké bio jinak se to už nedá skoro jíst ta pěna), hodně zeleniny a ovoce, uzeniny nekupuju, pytlíky taky ne atd. Ale dělám to proto, že mi to chutná a nebo nechutná a co si myslím, že je zdravé ne kvůli éčkům. Ono stejně nakonec člověk přijde na to, že to co mu chutná je většinou to co je nejvíc čerstvé a nejméně konzervované, teda aspoň u mně. Což vlastně nakonec znamená bez hnusnejch konzervantů.

 
Ivča+3
Ivča+3 - 17.7.2011 21:32

Já je řeším, ale ne tak úzkostlivě. Mám svoje produkty, které kupuju, protože už je mám naštudovaný smajlik - 105. Občas povolíme uzdu, ale chuť jako bio, z vlastní výroby či zahrádky to prostě stejně nemá. Umělotiny nekupujeme vůbec smajlik - 93

 
mashanka
mashanka - 17.7.2011 8:26

Éčka mě nechávají celkem klidnou, ale složení sleduji - nekupuji amarouny. Máslo musí být máslo, šlehačka šlehačka, čokoláda čokoláda a vuřty z masa

 
Pentlička
Pentlička - 16.7.2011 17:18

Složení potravin sleduju, ale že bych z toho nějak hysterčila, to ne. Když je tam moc éček nebo divně znějících chemických přísad, tak si to nekoupím, koupím si něco podobného s kratším složením. Poučena pořadem "Jste to, co jíte" kupuju masitou šunku a párky z masa,jogurty z mléka a jogurtové kultury, čokoládu z kakaového másla apod. Určitě občas taky koupím nějaký ten šunt, ale co se dá dělat, když jsou jich plné krámy. Na hlavu se kvůli tomu stavět nebudu.

 
orinka
orinka - 16.7.2011 15:14

kubikm: activii jsem koupila omylem jen párkrát, vadilo mi, že teče jako podmáslí, tudíž jsem se por*at nestihlasmajlik - 14 - a žiju ze vzpomínek na jogurt v pěkné sklenici s marmeládou u dna a papundeklovým víčkemsmajlik - 58 nejvíc nám chutná Selský jogurt.

 
kubikm
kubikm - 15.7.2011 22:06

babkatapka: tak jsem se dozvěděla o velikém prů***activie
našli v ní projímadlo...a je na něj návyk...takže ...asi nemusím vysvětlovat
nakonec se jim to povedlo ututlat, ostatně...jako vždy vše
je to hnus, co si firmy dovolí

 
Juana
Juana - 15.7.2011 17:50

Éčka neřeším, protože nějaké polotovary a konzervy prakticky nekupuju, limonády výjimečně - tam se koukám, jestli v tom nejsou umělá sladidla. Jogurt kupuju jen bílý a přírodní, margarín do baráku nesmí, marmelády si děláme vlastní, a abych studovala obaly od sušenek, když občas nějaké koupím, tak na to můžu akorát tak vyprdnout. Sušené polévky a paštiky a podobné věci kupujeme akorát tak v létě, když někde kempujeme, takže je mi to jedno, co je v tom za svinstvo.

 
babkatapka
babkatapka - 15.7.2011 17:43

éčka moc neřeším, některá nejsou škodlivá, ale co mě dokáže nadzvednout, to je drůbeží separát. Toto když vidím v salámu nebo konzervě, tak se mi zvedne žaludek a výrobek bych nepozřela. Taky výrobky Danone neberusmajlik - 66 přes tu úpornou reklamu, která nás masíruje několkrát denněsmajlik - 68

 
sharon
sharon - 15.7.2011 17:22

YXH: jasně, mě vzruší jen pořádnej řízek...smajlik - 68

 
YXH
YXH - 15.7.2011 14:40

Jinak mi je ale uplne jedno co kdo ji, je to jejich vec, takze proc se vzrusovat.smajlik - 68

 
YXH
YXH - 15.7.2011 14:38

Je mi to uplne fuk. Alergie v rodine nikdo nema, tak jime co nam chutna, i kdyby tam byla cela abeceda. Jednou mi znama rekla, ze staci sledovat prisun kalorii, a sacharidu a nevim ceho jeste, a pak se podle toho zaridit, kdybych chtela zhubnout. No kdyz jsem se podivala na to co jim a kolik kalorii a ostatnich latek to ma, tak bych se nedopocitala a nez bych prelouskala vsechno co nakupuju najednou, asi bych se z kramu nedostala. smajlik - 68 Kdyz se ji vsechno a s mirou tak to zase neni tak zle. Pokud clovek neni na neco tak to asi tak nevadi. Telo ma prijit do hrobu zhuntovane ne?smajlik - 68smajlik - 68

 
Jokerka
Jokerka - 15.7.2011 14:02

Nejvtipnější je, když na obal napíšou BEZ ÉČEK a ve skutečnosti do složení napíšou chemický název příslušného éčka.

 
Ťapina
Ťapina - 15.7.2011 13:26

Je dobré složení číst, aby člověk nekoupil "výrobek jogurtového typu" nebo "lidový smažák" z rostlinných tuků, ale jinak... stačí vařit co nejvíc ze základních surovin a netřeba se bát o chemickou zátěž organismu.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-41
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77228.
    Archiv anket.