Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí jídelníčku dětí i dospělých. Jejich přínos pro zdraví je značný. Bohužel spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá. Mohou za to i mýty, které se o mléce tradují.
Zlepšit naše zdraví, tedy zvýšit spotřebu mléka a mléčných produktů, si klade za cíl projekt Bílé plus. Tříletý program je financován z prostředků Evropské unie a České republiky. Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky vyvrátit pověry o mléce a mléčných produktech v populaci a uvést je na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku. Hlavním komunikačním pilířem projektu jsou webové stránky www.bileplus.cz, kde budou pro veřejnost dostupné informace o mléce a dalších mléčných výrobcích, jako jsou různé sýry nebo zakysané mléčné výrobky. Pro přímou komunikaci je vytvořen profil na Facebooku, kde budou probíhat aktuální ankety a diskuse, co lidé vědí o mléce.
Základní sortiment mléčných výrobků
Význam mléka a sýrů ve výživě
Kravské mléko díky tomu, že nám slouží již v útlém věku jako náhražka mateřského mléka a později jako jedna ze základních potravin, má na naše zdraví mimořádný vliv. Je to nejkomplexnější potravina, kterou matka příroda vymyslela.
Mléko je zdrojem:
· vysoce kvalitních bílkovin
· vápníku
· hořčíku
· inositolu
· biotinu
· vitaminů A a D
· vitaminů B1 (thiaminu) - zejména v některých mléčných výrobcích a B2 (riboflavinu), dalších vitaminů B.
Mléko kravské je poživatinou, která je významným dodavatelem širokého spektra živin, jako jsou minerální a stopové prvky např. zinek, měď, selen, fosfor a jód, zvláště vzhledem k množství konzumace mléka a mléčných výrobků.
Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury). Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což má značný vliv na zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se liší podle druhu použitých mléčných kultur, přičemž jeden výrobek může obsahovat směs různých kultur.
Sýry jsou důležitým zdrojem pro lidský organismus nepostradatelných bílkovin. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro lidskou výživu, zvláště lysin, který chybí v rostlinných bílkovinách. Obsah bílkovin převyšuje podíl bílkovin v mase, výhodná je také vysoká stravitelnost bílkovin sýra až 95 %. Denní doporučená dávka bílkovin je ze 100g tvrdého sýru hrazena ze 40 až 50 %.
Především aminokyselinám - kyselině asparagové a glutamové - se přisuzuje podpůrný účinek na vylučování žaludečních šťáv. Při zrání sýrů je hlavní bílkovina kasein rozkládána až na volné aminokyseliny, z kaseinu se v průběhu zrání uvolňují biologicky aktivní peptidy, které mají řadu pozitivních účinků na zdraví.
Sýry se vyznačují vysokým obsahem minerálních látek, především vápníku, který je nezbytný pro růst a zdraví kostí a zubů. Na vápník jsou bohaté sýry s vysokým obsahem sušiny, které jsou také tužší a kompaktnější. K pokrytí denní potřeby vápníku stačí sníst 100 g tvrdého sýra nebo dvaapůlkrát tolik sýru měkkého. Neméně důležité jsou i další minerálie jako fosfor, hořčík, sodík, draslík, stopové prvky.
Tuk v sýrech je nositelem chuti a konzistence sýrů, je bohatý na vitaminy rozpustné v tucích, především vitaminy A a E. Větší množství vitaminů skupiny B najdeme v plísňových sýrech, u sýrů s modrou plísní mléčný tuk významně ovlivňuje výslednou chuť sýrů.
Více informací na www.bileplus.cz.
doc.Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
10.12.2010 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Mléko (ne)zahleňuje. Záleží na tom, čemu věříte.
- Odmítá pít mléko
- Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni
Diskuse ke článku - Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sharon: ja rozhodne bez mlika
Bellana: a já mám ráda banánovej koktejl z mlíka....
Bellana: ja si zase myslim,ze se nikdy nekonzumovala v takovem mnozstviprijde mi to jako desna rozezranost, to teda ne jen s mlekem
Šášule: Každý živočišný druh konzumuje cokoliv, co ho uchrání před smrtí hladem. Pití mléka není výmysl poslední doby, konzumovali ho pastevci od nepaměti. Sama ho nemusím, ale argumentace, že ho nepijí Číňani (oblíbený argument sójové lobby), mi připadá zcestný. Severské národy mají trávicí trakt dobře přizpůsobený trávení živočišných bílkovin a tuků, protože na rostlinné stravě by nepřežili, v tropech a subtropech toho roste dost celoročně, tak jim vyhovuje rostlinná strava, u nás je to všelijak. Někomu vyhovuje spíš rostlinná strava, jinému spíš živočišná, většina z nás jsme všežravci. Já nemám ráda ovoce, hlavně banány vůbec nemusím, ale nepovedu kvůli kampaň proti dovozu banánů, i když je jasné, že je to neekologické a žádný živočich u nás se banány neživí.
Almega: ja jsem tu cast pochopila tak, ze to je lepsi nez materske mleko, nemuzu si pomoc,t at to ctu jak to ctu, proste mi to tak vychazi
Šášule:
Žádný živočišný druh v přírodě nekonzumuje mlíko celý život
Jistě že mléko je bohaté na hromadu určitých látek, ale v takové podobě a množství, aby byly stravitelné telecím trávícím traktem.
Člověk kravské mlíko nepotřebuje, tele potřebuje kravské mlíko.
u nás je firma jejíž mléko v lahvích je super.....ale kupujem i krabicové a máme ho rádi, manžel zapije mlékem i pečený bůček...
V poslední době piju žaludovou kávu a do té si dávám trochu mléka,bez cukru.Jinak bych se mléka samotného nenapila,nechutná mi to už léta....Dole se někdo diví,že náhražka mateřského mléka --A co by jako pila mimina,jejichž matka nemá mlíko nebo nemůže kojit???
Mléko nemusíme, mladsí potomek má obcas období kdy je shopna vypít 2l kakaa denne, ale pak má zase období, kdy se mléka týden nedotkne. Za to sýry, jogurty, zakysané výrobky - to by jsme uzivili krávu.
Mléko se u nás přidává maximálně do omáček, pudinku, koktejlů atd. Samotnou bílou hrůzu bych nepozřela.
Sýry, kromě taveňáků, jím asi až moc
jasmine: škraloup??? - bleee
miluju mléko ,denně teplé a s dobrým škraloupem .......na to ovšem musí být plnotučné mléko,
Bridgetj: jsem na tom stejně
Mňam, miluju mlíko a mlíčný výrobky. Jako malá jsem byla schopná vypít litr denně.