Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky

Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky

Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.

V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.

Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry

Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.

Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitaminů a minerálních látek.

Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví:osvěžte se v létě mlékem

  • Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
  • Zlepšuje funkci štítné žlázy
  • Prevence osteoporózy
  • Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
  • Správný vývoj kostry
  • Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
  • Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
  • Součást redukčního programu

Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto.

Můžete se inspirovat recepty na:

  • Koktejly
  • Zmrzlinu
  • Dezerty
  • Dresinky
  • Lehké pomazánky
  • Grilovací omáčky
    • Více informací najdete na stránkách www.bileplus.cz. Bílé plus je projekt Agrární komory ČR a snaží se podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků u nás. Tříletý projekt byl zahájen v říjnu loňského roku.


      O projektu Bílé plus:

      Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR. Projekt byl zahájen v říjnu 2010 a bude trvat 3 roky. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% AK ČR z vlastních prostředků. Více informací na www.bileplus.cz


      Redakce


      30.6.2011   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 11   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      casiopea
      casiopea - 6.7.2011 9:00

      Říkám,že o mléku 100x jinaksmajlik - 71.Ale pořád lepší než modifikované potraviny a jiné dobrůtkysmajlik - 19.

       
      Světlonoska
      Světlonoska - 3.7.2011 15:59

      smajlik - 96JAko •Prevence osteoporózy*-o tom bych polemizovala..máti se ho něco napila a osteoporozu ma stejně..je třeba vápnik doplnovat jinou formou,např.tabletami s vit.D kvuli lepšímu vstřebánísmajlik - 94

       
      Světlonoska
      Světlonoska - 3.7.2011 15:57

      Jeho konzumace zatěžuje trávicí systém a je určeno mládatum...je třeba "přeskočit jeden proces a píti kysané,v podobe kefiru podmáslí aj.smajlik - 47

       
      Světlonoska
      Světlonoska - 3.7.2011 15:56

      smajlik - 76Ale od doby,co měl syn atopický ekzém jsme ho na konzumaci uplně vyřadilismajlik - 47

       
      Světlonoska
      Světlonoska - 3.7.2011 15:55

      smajlik - 64smajlik - 51smajlik - 63Mleko jsme doma dříve pili...a dostsmajlik - 26

       
      casiopea
      casiopea - 30.6.2011 20:22

      Navíc má dobré buket cérky.

       
      Linda
      Linda - 30.6.2011 9:50

      Podle me telo si rekne co potrebuje a je mu sumafuk jestli se odborníci momentálne domnívají, zda je to ci není zdravé smajlik - 26. I kdyz podle me zrovna mléko v nejparnejsím léte není to pravé orechové. To uz spís jogurt, ten aspon vydrzí prepravu domu do lednicky pomerne bez uhony

       
      Almega
      Almega - 30.6.2011 9:40

      Už vidím,co následuje po vypití kyselého mléka!!

       
      dadka
      dadka - 30.6.2011 8:35

      Krvavým steakem nepohrdnu ani v parném létě.

       
      casiopea
      casiopea - 30.6.2011 7:23

      V dětství jsem mléko téměř nesnášela a teď ho zase miluju.Hlavně ty koktejly jsou neodolatelné.Je pravda,že články o mléku jsou různě v rozporu jako i o vejci,másle atd.Ale hlavně,že selský rozum a tělo se jim nebrání.smajlik - 89

       
      dadka
      dadka - 30.6.2011 0:36

      Pořád se to mění. Jerdnou je mléko nezdravé, podruhé zase opačně. Nicméně v létě mám ráda bílé zakysané nápoje, dobře vychlazené.

       

      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

        Anketa

        Covid

        Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

        Celkem hlasovalo 77231.
        Archiv anket.