Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky
Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.
V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.
Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry
Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.
Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitaminů a minerálních látek.
Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví:
- Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
- Zlepšuje funkci štítné žlázy
- Prevence osteoporózy
- Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
- Správný vývoj kostry
- Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
- Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
- Součást redukčního programu
Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto.
Můžete se inspirovat recepty na:
Více informací najdete na stránkách www.bileplus.cz. Bílé plus je projekt Agrární komory ČR a snaží se podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků u nás. Tříletý projekt byl zahájen v říjnu loňského roku.
O projektu Bílé plus:
Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR. Projekt byl zahájen v říjnu 2010 a bude trvat 3 roky. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% AK ČR z vlastních prostředků. Více informací na www.bileplus.cz
30.6.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Říkám,že o mléku 100x jinak.Ale pořád lepší než modifikované potraviny a jiné dobrůtky.
JAko •Prevence osteoporózy*-o tom bych polemizovala..máti se ho něco napila a osteoporozu ma stejně..je třeba vápnik doplnovat jinou formou,např.tabletami s vit.D kvuli lepšímu vstřebání
Jeho konzumace zatěžuje trávicí systém a je určeno mládatum...je třeba "přeskočit jeden proces a píti kysané,v podobe kefiru podmáslí aj.
Ale od doby,co měl syn atopický ekzém jsme ho na konzumaci uplně vyřadili
Mleko jsme doma dříve pili...a dost
Navíc má dobré buket cérky.
Podle me telo si rekne co potrebuje a je mu sumafuk jestli se odborníci momentálne domnívají, zda je to ci není zdravé . I kdyz podle me zrovna mléko v nejparnejsím léte není to pravé orechové. To uz spís jogurt, ten aspon vydrzí prepravu domu do lednicky pomerne bez uhony
Už vidím,co následuje po vypití kyselého mléka!!
Krvavým steakem nepohrdnu ani v parném létě.
V dětství jsem mléko téměř nesnášela a teď ho zase miluju.Hlavně ty koktejly jsou neodolatelné.Je pravda,že články o mléku jsou různě v rozporu jako i o vejci,másle atd.Ale hlavně,že selský rozum a tělo se jim nebrání.
Pořád se to mění. Jerdnou je mléko nezdravé, podruhé zase opačně. Nicméně v létě mám ráda bílé zakysané nápoje, dobře vychlazené.