Deset potravin pro zdravé oči
Správným složením svého jídelníčku můžete pomoci tělu správně fungovat. Předkládáme vám deset zdravých potravin, které mají příznivý vliv mimo jiné především na vaše oči a váš zrak.
Ryby z chladných moří – ze studené mořské vody pochází například sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny označované zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán. Její konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.
Ovoce a zelenina – mají vysoký obsah vitaminů A, C a E. Například mrkev má vysoký obsah karotenů, ze kterých v našem těle vzniká vitamin A. Dostatek tohoto vitaminu nás chrání před šeroslepostí.
Špenát, kapusta a další listová zelenina – tyto rostliny obsahují kromě prospěšné látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením způsobovaným například ultrafialovým zářením.
Vejce – také vaječný žloutek je bohatý na lutein. Vejce dále obsahují lecitin, cystein a další aminokyseliny a také sloučeniny s obsahem síry. Ty pomáhají chránit oči před vznikem šedého zákalu.
Česnek, cibule a kapary – také tyto rostliny jsou bohaté na síru. Ta je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.
Sója – oblíbená potravina vegetariánů obsahuje mastné kyseliny, fytoestrogeny, vitamin E a přirozené protizánětlivé látky.
Borůvky a hroznové víno – tohle ovoce obsahuje antokyaniny, které také zlepšují vidění za šera a v noci.
Víno – blahodárný nápoj se často zmiňuje pro své příznivé účinky na srdce a oběhový systém. Kromě toho pomáhá také chránit náš zrak, pravděpodobně rovněž díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních. Důležité je ale poznamenat, že umírněnost je v tomto případě obzvláště na místě.
Ořechy a semena – tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě. Některé z nich, například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny.
Olivový olej – nejen svým očím, ale celému tělu prospějeme, pokud občas máslo a další tuky nahradíme kvalitním olivovým olejem.
(vek)
Zdroj: www.zeleny-zakal.cz
Převzatý článek
13.7.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 9 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5
Oznámkovat (hodnocení jako ve škole):
1
2
3
4
5
Diskuse ke článku - Deset potravin pro zdravé oči
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
jelítko -
13.7.2011 15:58
Jestli je to pravda, tak bych musela vidět jak bystrozor, a mám 1,25 dioptrie.
Markýza -
13.7.2011 13:39
při astigmatismu mi stejně nic nepomůže
Almega -
13.7.2011 13:18
Já myslím,že je to otázka dědičnosti-i kdyby někdo žral celá kolečka mrkve,tak oslepne,má-li to v genetickém programu naplánované....
evropka -
13.7.2011 9:57
včera jsem byla na perimetrii a OCT a vše ok....
kubikm -
13.7.2011 8:09
jinak hrozbou je doopravdy makulární degenerace - má ji třeba Miloš Forman, četla jsem s ním rozhovor, takže žádné drby
místo středu zorného pole vidí jen černý flek, vidí jen po okrajích...
kubikm -
13.7.2011 8:07
dadka: mám to taky tak, ale...tvar našich bulev nesouvisí se zdravím
a jinak k tomu vitaminu A, platí ještě pro D, E...jsou rozpustné v tuku, takže chroupání mrkvičky je z hlediska A na nic...
.slunecnice. -
13.7.2011 0:47
dadka: taky tak..jen mam min dioptrii
dadka -
13.7.2011 0:29
Tohle všechno jím a musela bych být Bystrozraký z pohádky. Přesto mám 3 dioptrie. Tak kde udělali soudruzi z NDR chybu?