S čokoládou a mandarinkami předejdete infarktu
Kakao zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu
Kakao obsažené v čokoládě působí proti srdečním příhodám díky schopnosti zvyšovat HDL, tedy tzv. „hodný“, cholesterol, a naopak snižovat cholesterol „špatný“ (LDL). Kakao tohle dokáže díky obsahu antioxidantů jménem polyfenoly, které se ve velkém množství nacházejí v hořké čokoládě. Konzumací malého kousku tmavé (nikoli mléčné nebo bílé!) čokolády s vysokým obsahem kakaa denně přispějete ke zdraví svého srdce. Jako ochrana před onemocněními srdce samozřejmě nestačí jen jíst tuto sladkost. Samozřejmostí by měl být pohyb, pestrá strava a pozitivní přístup k životu.
Dejte zelenou mandarinkám
Nechutná vám čokoláda? Pak místo ní zakomponujte do svého jídelníčku mandarinky. Obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.
Lepší než grapefruit
Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin,obsažená v grapefruitu. Ten „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.(aši)
Zdroj: www.kardiochirurgie.cz
11.8.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 25 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - S čokoládou a mandarinkami předejdete infarktu
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Mandarinky "Klementinky" ty mam rada nejlip bez pecicek idealni na svaciny do skoly pro Mrnouse...Cokoladu vetsinou kolem 70% kakaa, ale takovym svym pozorovanim jsem zjistila, ze po ni nemohu spat, takova silna mi pripada jakoby tam byl kofein (ten ja nemusim), ale to jsou pouze moje poznatky na sobe a navic mi prijde, ze spise pusobi zacpu...Zkusila jsem i Karob - "Svatojansky chleb" a ten chutove je jiny, takovy zvlastni...Mam ho trosku ve sklenicce maly sacek a vydrzel mi skoro rok, takove spise na zobani, clovek se potom neutluce je to hodne syte...Take u me mandarinky vitezi....To zminovane cervene vinko mam rada...
Pentlička: JA uplný opakmůže být přede mnou pul roku a ani to se mnou nehne
Jenže já nedokážu sníst malý kousek čokolády, musím sníst celou tabulku. A tmavá mi nechutná, mám ráda mléčnou.
Sonne: Když se ochladí,je ta správná dobaUž včera sjem měla lahev v ruce,zda si nesvařím,když je taková zima večer
Světlonoska: Tak ten můžu taky, ale svařákovou kúru si dopřávám až tak od konce října.
JA radši svařáček,ten je také doporučován,tedy vínočokoláda mi nic neříká a mandarinky koupit opravdu chutné je věc náhody
majucha: Muj maly kousek je asi tak 100g, to asi jako lek jde ne? Pul kila by mi sice neublizilo, ale nevsly by se ty mandarinky
Ááááááá,už vím,čím se odteďka budu živit!!Jen mandarínky a čokoška,a ještě budu hubená !!! Jak je to jednoduché!!!
Cokoládou jsem ochotna se lécit do nekonecna.
sharon: Já kupuju tuhle http://www.gourmondo.de/medias/sys_master/productImages/8811909808158/2000001640.jpg a jednou jsem měla i tuto http://www.gourmondo.de/medias/sys_master/productImages/8811903975454/Lindt-Schokolade-99-Cacao-Excellence-50g+Lindt-Spruengli.jpg ale bylo to už hořký jak
sharon:
Sonne:
sharon: Mandle můřž taky
Kozoroh18: ono to bude asi myšleno k poměru postavě....takže já můžu sníst klidně i půl kila...
Sonne: píšou tady....obsah kakaové sušiny v hořké čokoládě nejméně 50%......a je výhoda že má jen 80g a z toho skoro polovina mandle.... takže nemám výčitky jí sníst celou....