Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Čokoláda prospívá mozku i srdci

Čokoláda prospívá mozku i srdci
Podle statistik trpí každý pátý člověk na světě metabolickou poruchou, která zvyšuje riziko rozvoje cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. O to překvapivějším zjištěním je fakt, že v prevenci těchto chorob může pomoci obyčejná čokoláda. Vědci přišli s tvrzením, že denní konzumace této pochutiny pozitivně ovlivňuje rizikové faktory srdečních příhod.

Dobrá v jakékoliv podobě

Ze závěrů studie prezentovaných na kongresu Evropské kardiologické společnosti (ECS) letos v Paříži vyplývá, že lidé, kteří pravidelně konzumují čokoládu, mají o 37 procent nižší riziko kardiovaskulárních chorob a o 29 procent nižší riziko mozkové příhody než lidé, kteří se čokoládě vyhýbají. Prospěch čokolády hodnotili vědci souhrnnou čokoládaanalýzou závěrů 7 starších studií. Míra konzumace byla v jednotlivých případech hodnocena různými metodikami, vždy se však pohybovala v rozmezí od „nikdy“ po „více než jednou denně“. Právě na tyto dvě krajní skupiny se vědci zaměřili. Výzkumy se věnovaly čokoládovým výrobkům různých forem – hořké, mléčné i bílé čokoládě, čokoládovým tyčinkám, nápojům, sušenkám i potravinovým doplňkům s obsahem kakaa.

Pěti ze sedmi analyzovaných studií se podařilo prokázat statisticky významnou nepřímou souvislost mezi mírou konzumace čokolády a výskytem metabolických poruch. Pravidelní konzumenti čokolády vykazovali nižší riziko srdečních příhod, náhlé smrti a jedinci mužského pohlaví i nižší výskyt cukrovky. Zajímavým zjištěním bylo, že se všestranný ochranný účinek čokolády nejspíše netýká žen. U nich se snížení rizika cukrovky při konzumaci kakaových výrobků prokázat nepodařilo.

Blahodárné polyfenoly

Podle vědců potvrzují tyto závěry předchozí zjištění, že konzumace čokolády a kakaa má vliv na kardiometabolické poruchy. Za jejich příznivými účinky pravděpodobně stojí polyfenoly, látky přítomné v produktech z kakaa. Zvyšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého, což může vést ke zlepšení funkce buněk tvořících vnitřní vrstvu cév (endoteliálních buněk), omezení tvorby krevních sraženin blokováním krevních destiček a dalším příznivým účinkům na krevní tlak, inzulinovou rezistenci a krevní tuky.

 

(raf)

Zdroj: www.kardiochirurgie.cz 

Převzatý článek


24.10.2011   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 7   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Čokoláda prospívá mozku i srdci

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Světlonoska
Světlonoska - 24.10.2011 19:03

smajlik - 56Mám známou,ona před spaním sní pár tabulek čokolády ,vypije trochu vínkasmajlik - 53smajlik - 76smajlik - 68a potom spí jako dudeksmajlik - 58

 
YXH
YXH - 24.10.2011 16:00

Světlonoska: Ja to radsi kombinuju, napred cokolada, pak svarak ....

 
Světlonoska
Světlonoska - 24.10.2011 13:41

smajlik - 66čokoládu vážně nemusim,asi z profesního hlediskasmajlik - 76může přede mnou ležet půl roku tabulka,a nakonec ji dám do pečenismajlik - 68

Radši svařené vino,to také prospívá srdci+mozku,včetně antioxidantůsmajlik - 94které ničí udajne volné radikály.smajlik - 53smajlik - 47smajlik - 62

 
Almega
Almega - 24.10.2011 8:40

Hořkou čokoládu miluju už dávno...Ovšem na mě má vliv asi neblahý,myslím,že mi po ní v chodidlech probíhá nějaký divný proces,něco jako dna,pálení a nepříjemné pocity.

 
helča 65
helča 65 - 24.10.2011 8:06

smajlik - 5 Konečně jedna pozitivní zpráva na začátku nového týdne!!! Prosím vás, zjistěte urychleně, co z toho opravdu platí i pro ženy, ať vím, jestli si mám jít koupit tu dobrou čokoládu. Dávám přednost belgickým pralinkám. smajlik - 47

 
dadka
dadka - 24.10.2011 6:19

Občas si čokoládu dám, tak 2x do roka. Ale asi začnu kupovat tu 90%, prý je dobrá proti vysokému tlaku.

 
YXH
YXH - 24.10.2011 4:42

Jestli tohle vsechno je pravda, tak mne budou muset zastrelit smajlik - 42 Jdu si dat cokoladu, sice mam chut na tu co ma ta slecna na spodni fotce (Lindt, nejspis s malinovou naplni), ona se ale nehodla delit, tak jdu sumovat lednici smajlik - 31

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.