Čokoláda prospívá mozku i srdci
Dobrá v jakékoliv podobě
Ze závěrů studie prezentovaných na kongresu Evropské kardiologické společnosti (ECS) letos v Paříži vyplývá, že lidé, kteří pravidelně konzumují čokoládu, mají o 37 procent nižší riziko kardiovaskulárních chorob a o 29 procent nižší riziko mozkové příhody než lidé, kteří se čokoládě vyhýbají. Prospěch čokolády hodnotili vědci souhrnnou analýzou závěrů 7 starších studií. Míra konzumace byla v jednotlivých případech hodnocena různými metodikami, vždy se však pohybovala v rozmezí od „nikdy“ po „více než jednou denně“. Právě na tyto dvě krajní skupiny se vědci zaměřili. Výzkumy se věnovaly čokoládovým výrobkům různých forem – hořké, mléčné i bílé čokoládě, čokoládovým tyčinkám, nápojům, sušenkám i potravinovým doplňkům s obsahem kakaa.Pěti ze sedmi analyzovaných studií se podařilo prokázat statisticky významnou nepřímou souvislost mezi mírou konzumace čokolády a výskytem metabolických poruch. Pravidelní konzumenti čokolády vykazovali nižší riziko srdečních příhod, náhlé smrti a jedinci mužského pohlaví i nižší výskyt cukrovky. Zajímavým zjištěním bylo, že se všestranný ochranný účinek čokolády nejspíše netýká žen. U nich se snížení rizika cukrovky při konzumaci kakaových výrobků prokázat nepodařilo.
Blahodárné polyfenoly
Podle vědců potvrzují tyto závěry předchozí zjištění, že konzumace čokolády a kakaa má vliv na kardiometabolické poruchy. Za jejich příznivými účinky pravděpodobně stojí polyfenoly, látky přítomné v produktech z kakaa. Zvyšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého, což může vést ke zlepšení funkce buněk tvořících vnitřní vrstvu cév (endoteliálních buněk), omezení tvorby krevních sraženin blokováním krevních destiček a dalším příznivým účinkům na krevní tlak, inzulinovou rezistenci a krevní tuky.
(raf)
Zdroj: www.kardiochirurgie.cz
24.10.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 7 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Čokoláda prospívá mozku i srdci
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Mám známou,ona před spaním sní pár tabulek čokolády ,vypije trochu vínkaa potom spí jako dudek
Světlonoska: Ja to radsi kombinuju, napred cokolada, pak svarak ....
čokoládu vážně nemusim,asi z profesního hlediskamůže přede mnou ležet půl roku tabulka,a nakonec ji dám do pečeni
Radši svařené vino,to také prospívá srdci+mozku,včetně antioxidantůkteré ničí udajne volné radikály.
Hořkou čokoládu miluju už dávno...Ovšem na mě má vliv asi neblahý,myslím,že mi po ní v chodidlech probíhá nějaký divný proces,něco jako dna,pálení a nepříjemné pocity.
Konečně jedna pozitivní zpráva na začátku nového týdne!!! Prosím vás, zjistěte urychleně, co z toho opravdu platí i pro ženy, ať vím, jestli si mám jít koupit tu dobrou čokoládu. Dávám přednost belgickým pralinkám.
Občas si čokoládu dám, tak 2x do roka. Ale asi začnu kupovat tu 90%, prý je dobrá proti vysokému tlaku.
Jestli tohle vsechno je pravda, tak mne budou muset zastrelit Jdu si dat cokoladu, sice mam chut na tu co ma ta slecna na spodni fotce (Lindt, nejspis s malinovou naplni), ona se ale nehodla delit, tak jdu sumovat lednici