Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Osm potravin, které skrývají přemíru soli. Dejte si na ně pozor.

Osm potravin, které skrývají přemíru soli. Dejte si na ně pozor.

Je jednoduché říci – sůl zvyšuje krevní tlak, škodí srdci, a je proto nevhodná. Jenže v soli je obsažen i sodík, který je pro tělo nezbytný. Nejlepší je tedy naučit se s tímto všudypřítomným prvkem zacházet tak, aby pracoval ve prospěch našeho zdraví.

Lžička a dost

Sůl, potažmo sodík potřebujeme pro správnou svalovou práci, nervovou činnost a kvůli rovnováze tekutin. Doporučená denní dávka dospělého člověka je 5 až 6 g kuchyňské soli, což je asi jedna čajová lžička. Lidé s vysokým krevním tlakem a problémy se srdcem by měli toto množství ještě snížit. Většina z nás však tuto optimální dávku překračuje, často až dvojnásobně. Chcete-li příjem soli omezit, zamyslete se nejprve nad svou stravou.

Problematické potraviny

  • Mrazená hotová jídla – představují rychlé, pohodlné vaření, ale hlídejte na etiketě, kolik čeho obsahují. Mnohdy může být v jedné porci i polovina celodenní dávky soli.

  • Cereálie – člověka by nenapadlo, že právě tento výrobek obsahuje velké množství sodíku, ale je to tak. Existují i cereálie s jeho nízkým obsahem, dejte raději přednost těm.

  • osm potravinZeleninové šťávy – jsou zdravé, ale je nutné hlídat jejich složení, mnohé obsahují nadbytek sodíku.

  • Sterilovaná zelenina – sůl je velmi dobrý konzervant, proto raději dávejte přednost čerstvé zelenině. Pokud přece jen kupujete cokoli v nálevu, existují i varianty bez přidané soli.

  • Polévky – vyvarujte se polévek ze sáčku, raději si uvařte pravou domácí.

  • Marinády a dochucovadla – riziková je především sójová omáčka či kečup. Zkuste sáhnout spíše po citronové šťávě a octu, jídlu dodají zajímavou chuť a sodík neobsahují.

  • Hotové omáčky na těstoviny – představují rychlou variantu obědu nebo večeře, ale kontrolujte etikety a vybírejte varianty s nízkým obsahem soli.

  • Pochoutky – pražené solené arašídy, mandle a další zkuste nahradit nesolenými, chipsy a podobné vynechte úplně.
  • A kdo by si měl na sůl a sodík dávat pozor ještě více než ostatní? Kromě lidí nemocných již zmiňovaným vysokým krevním tlakem, cukrovkou či onemocněním ledvin by měl být opatrný každý člověk nad 50 let. Zkuste si celý den zapisovat, co jste snědli a vypili, a potom si spočítejte obsah soli a sodíku. Možná budete překvapeni, o kolik doporučenou denní dávku překračujete, přestože vlastně „moc nesolíte“.

    Nabízíme vám ještě pár tipů, jak organismus v tomto směru moc nezatěžovat:

    • Reklama – „low salted“ nebo „salt free“ zdaleka neznamená, že potraviny sůl, potažmo sodík neobsahují. Pečlivě si přečtěte etiketu a najděte si skutečné množství tohoto prvku.

    • Skrytý sodík – při studování složení potravin nehledejte pouze slova sůl a sodík, ale též natrium či sodium.

    • Léky – některé prostředky na bolest mohou obsahovat i sodík, proto se podívejte na složení.

    • Restaurace – jídlo v restauracích obsahuje mnohem více soli, než je vhodné. Vynechávejte polévky a z jídelních lístků vybírejte spíše ryby a zeleninu.

    • Rychlé občerstvení – veškerá nabídka mívá obrovský obsah soli.
      • (vesa)

        Zdroj: www.kardiochirurgie.cz

        Převzatý článek


        26.4.2012   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 8   |   Vytisknout

        Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

         

        Diskuse ke článku - Osm potravin, které skrývají přemíru soli. Dejte si na ně pozor.

        Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
        loupák
        loupák - 26.4.2012 11:33

        Moc nesolím,ALE chipsy,oříšky a podobný ,,lahůdky,, na tom bohužel ujíždím a móc se za to stydimsmajlik - 72...

         
        orinka
        orinka - 26.4.2012 11:22

        sharon: já jsem ochutnala jakési zeleninové chipsy z dárkového balíčku a byly moc dobré!

         
        Linda
        Linda - 26.4.2012 10:40

        Solim málo podle chuti, manzel si vsechno dosoluje. Obcas me prepadne chut a doslova bych lizala sul, resim to slanyma chipsama (jiné mi nechutnaji). Obcas si z nostalgie udelám polevku ze sácku - takovou francouzskou doma nezvládnusmajlik - 57. Ano je slaná ale 2-3x do roka na ni neumru. Kecup a sojovku doma pouzivame, ano zdravim neoplyvaji, ale na druhou stranu co dneska oplyvá a na neco umrit musim. Tlak jsem mela vzdycky nizky, ted ho nemám mereny ani nepamatuji, ale podleobcasnych rannich prihod soude je porad nekde v podlahovych koncinách smajlik - 26

         
        ajjana
        ajjana - 26.4.2012 10:09

        solím dost,z toho nahoře si občas něco dopřeju a přesto mám hodně nízkej tlak smajlik - 26

         
        kubikm
        kubikm - 26.4.2012 9:01

        orinka: smajlik - 75

         
        sharon
        sharon - 26.4.2012 8:59

        já si to docela hlídám , vysoký tlak máme oba.....sáčkové pol.jsem nikdy nevařila ale slané mandle a tyčinky mám ráda...smajlik - 26

         
        orinka
        orinka - 26.4.2012 6:21

        Bez všeho tady vyjmenovaného se v pohodě obejdu, můžu být v klidu. A už teda vím, proč mám nízký tlak.smajlik - 68

         
        dadka
        dadka - 26.4.2012 0:44

        No to by snad člověk nemohl skoro nic jíst! Solím celkem hodně i když vím, že bych neměla, ale neslaná jídla mně nechutnají.

         

        Sponzori

        Prohledej


        Výherci v soutěžích

        Soutěže na Soutez.cz

          Anketa

          Covid

          Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

          Celkem hlasovalo 77204.
          Archiv anket.