Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

10 zajímavostí o alergii na mořské plody

10 zajímavostí o alergii na mořské plody

Tahle přecitlivělost patří mezi nejzávažnější potravinové alergie vůbec. V některých případech může vést dokonce k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku. Přinášíme několik zajímavých informací, o kterých jste možná dosud v souvislosti s tímto typem potravinové alergie neslyšeli.

 

  • Na mořské živočichy jsou nejčastěji citliví Asiati a Skandinávci, tedy obyvatelé oblastí, kde je podobná strava běžnou součástí diety.
  • Projevy alergie na mořské plody jsou často mírné: kopřivka či lokální otok. Vzácněji se vyskytne závažný kolapsový stav s obtížným dýcháním, tedy anafylaktická reakce.
  • Život ohrožující anafylaktický šok může výjimečně vyprovokovat i pouhé vdechování výparů při přípravě mořských pokrmů nebo poranění háčkem kontaminovaným chycenou rybou.
  • Děti trpící astmatem či sennou rýmou mají vyšší pravděpodobnost alergie na mořské plody.
  • Závažnou alergickou reakci mohou vyvolat ryby stejně jako měkkýši či korýši. Někteří lidé jsou alergičtí pouze na jednu skupinu mořských živočichů, jiní na všechny.
  • Zkřížená reakce, tedy alergie na více živočichů obsahujících stejný alergen (obvykle bílkovinu), se vyskytuje například u krabů, humrů, krevet a garnátů.
  • Na co přesně jsme alergičtí a zda je nutné se v budoucnu vyhnout všem darům oceánu, napoví specifické testy u alergologa.
  • Tepelné zpracování obvykle obávaný alergen nezničí. Někteří lidé však tolerují konzervované ryby, které byly intenzivně tepelně ošetřeny, a to přestože stejnou potravinu jinak upravenou či čerstvější nesnesou.
  •  

  • Značné riziko alergické reakce s sebou nese konzumace asijské kuchyně obecně, hromadně vyráběné pizzy, worchestrové omáčky, rybího tuku a všech surovin kontaminovaných během přípravy, ať už za syrova, nebo například opakovaně použitým olejem.
  • Alergie na ryby nesouvisí s alergií na jód a přípravky jej obsahující (dezinfekce, kontrastní látky).
  • (veri)

    Zdroj: www.bez-alergie.cz

    Převzatý článek


    12.7.2012   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 3   |   Vytisknout

    Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

     

    Diskuse ke článku - 10 zajímavostí o alergii na mořské plody

    Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
    Milda3
    Milda3 - 12.7.2012 8:35

    dadka: teď nedávno byla v prostřeno jedna alergická na ořechy a vůbec si nevšimla že v desertu ořechy jsou a nic jí nebylo,takže tam jde taky hodně o komedii

     
    dadka
    dadka - 12.7.2012 8:15

    Často se dívám na Prostřeno v TV a nestačím se divit, na co všechno jsou lidé alergičtí. Ryby miluju, naštěstí nejsem alergická vůbec na nic...

     
    Světlonoska
    Světlonoska - 12.7.2012 7:44

    Mě stačí alergie na kočky a koně,od těch se držím dál,ale plody moře milujismajlik - 58smajlik - 94smajlik - 57

     

    Sponzori

    Prohledej


    Výherci v soutěžích

    Soutěže na Soutez.cz

      Anketa

      Covid

      Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

      Celkem hlasovalo 77203.
      Archiv anket.