Petržel – aby dlouho vydržel
Málokterá kuchařka se bez ní obejde. Přidává se do polévek, omáček, sekaných, pečených i dušených mas; její natí zdobíme chlebíčky, jemně nasekanou pak dochucujeme polévky. Petržel. Je pro nás tak samozřejmá, že možná ani nevíme, jak moc prospívá našemu zdraví – samozřejmě v přiměřeném množství.
Její kouzlo objevili už ve 3. století v Římě a například Karel Veliký ji měl velice rád. Petržel byla považována za symbol radosti a slávy. Ve staročeské kuchyni se hojně používala do nádivek či při přípravě tradičních velikonočních pokrmů.
Petržel je rostlina, kterou můžeme zužitkovat úplně celou, od kořene až po nať. Kromě chuti, již dodává pokrmům, je prospěšná i jako léčivka. Pomáhá například při onemocnění ledvin a problémech s močovými kameny. Příznivé účinkuje i na potíže s prostatou či menstruační komplikace, také mírně snižuje krevní tlak. Uleví od střevních kolik a povzbuzuje chuť k jídlu. Slouží rovněž jako vnitřní prostředek k pročištění pleti. A nejen to. Povzbuzuje i pohlavní pud.
Mimo to je petržel velmi bohatá na vitaminy a živiny. Obsahuje draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, chlór, provitamin A a vitaminy skupiny B.
Dnes je moderní si doma pěstovat vlastní petrželovou úrodu. Nemusíte mít hned celý záhonek, i v panelákovém bytě lze trošku petržele vypěstovat. Stačí květináč (nejlépe tzv. „petrželák“ s postranními otvory), ale dobře poslouží i ten úplně obyčejný.
Zdroj: www.celostnimedicina.cz
9.4.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Petržel – aby dlouho vydržel
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.V Makru mají čerstvou chlazenou petržel po celý rok,ale já vím,že se tam každý nemůýe podívat,ale tam mají zeleninky,radost pohledět,někdy opravdu-jen pohledět
já jsem objevila u Lídla petrželovou nať i pažitku sušenou mrazem. Nevím, jestli je to stejné jako mražená, ale je to vynikající do polévek i pomazánek tak jako mražená.
Bohužel, málokdy se v obchodě dostane petržel koupit. Všude mají jen ten pastinák.
Já už kudrnku do mrazničky nedávám, protože řezaná se dá koupit celoročně. A myslím, že co do obsahu vitaminů bude ta ztráta stejná - vypěstovaná ve skleníku nebo prohnaná mrazničkou... A medím si, když můžu v únoru do uvařený polívky hodit kupičku pěkně zelenýho, čerstvýho
Někde jsem četla, že žvýkání petrželové natě je dobré proti špatnému dechu. Když jsem byla na operaci proti chrápání a měla jsem celý krk zahnisaný, tak to pomohlo.
Na zimu si taky zamražuji zelenou petrželku, přes sezonu si nosím vždy svazek ze zahrádky a dávám ji do polévek, na ozdobu atd. Vůni a chuť petrželové natě mám ráda, s celerem je to horší. Ale dělám z uzeného tofu, strouhané mrkve a celeru za syrova pomazánku. Přidá se sůl, majolka nebo bílý jogurt, je to podle zdravé výživy a mají to rádi i moji chlapi.
Petržel miluju, hlavně kudrnku.V létě si namrazím do mikroténových sáčků nať a na okně v kuchyni mám petrželák se zelenou petrželkou celý rok.
Petržel je sestřenice žen-šenu, i když se mu zdaleka rovnat nemůže.